Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Novinka, ktorá lieči bolestivý chronický problém: Soni z Hlohovca pomohla po 11 rokoch!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Amniová membrána, najvnútornejší obal placenty, pomáha pri liečbe nehojacich sa rán, a tak predstavuje veľký pokrok v regeneratívnej medicíne. Uviedla to farmaceutka Ľudmila Kišeláková a ďalší odborníci v stredu v Bratislave.

Produkt vedci v Brne vyvíjali päť rokov a na konci roka 2017 spustili observačnú štúdiu 50 chronických rán u 45 pacientov v Česku a na Slovensku. „U 80 percent pacientov sa podarilo signifikantne zredukovať veľkosť rán, prípadne ich úplne uzavrieť,“ hovorí Kišeláková. Niektoré chronické rany pritom mali až 13 rokov. Na základe týchto klinických skúseností odborníci v Česku a na Slovensku odporúčajú amniovú membránu ako vhodný spôsob liečby diabetickej nohy. Je vhodná aj pri ďalších defektoch kože.

Čítajte viac: Chrípka môže mať následky, o ktorých mnohí netušia: Pri týchto ochoreniach si dajte pozor!

Na Slovensku podľa Kišelákovej amniovú membránu na rany aplikujú, alebo sa na túto procedúru pripravujú dermatovenerologické, diabetologické a chirurgické pracoviská vo Svidníku, Levoči, Dolnom Kubíne, Ľubochni, Banskej Bystrici, Košiciach a Bratislave. Aplikáciu amniovej membrány zatiaľ poisťovne na Slovensku nepreplácajú.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Procedúra trvá len pár minút

Jednou z pacientok, ktorej nová metóda liečenia pomohla, je Soňa z Hlohovca. Tá s problémom chronickej rany žila 11 rokov. „Metóda je minimálne invazívna. Nič netreba rezať, membrána sa na ranu len položí, navlhčí a zakryje,“ hovorí Zdeněk Kořístek z Národného centra tkanív a buniek v Brne. Samotná procedúra trvá len niekoľko minút, ale to, či je aplikácia membrány v konkrétnom prípade vhodná, musí posúdiť lekár. Pacient napríklad nesmie mať žiadnu infekciu.

„Chronická rana je definovaná ako rana, ktorá sa nezahojí za šesť, prípadne osem týždňov,“ priblížil Kořístek. Často súvisí s cukrovkou, ale môžu to byť napríklad aj bercové vredy, dekubity a kožné vredy rôzneho pôvodu. Rana sa kontinuálne infikuje, bolí a dramaticky zhoršuje kvalitu života.

Viac o téme: PlacentaChronická rana
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9