Nová záchrana proti kožnej chorobe, ktorú spúšťa zimné obdobie: Spojitosť s bežným nápojom!

Zdroj: gettyimages.com
2018-10-21 15:30:00

Šálka čierneho moku môže byť prospešnejšia, ako si mnohí doteraz mysleli! Ak si neviete predstaviť deň bez kofeínového nápoja, poteší vás nasledujúca správa. Nová štúdia totiž ukázala, že pitie štyroch šálok každý deň by mohlo znížiť riziko vzniku rozacey.

Vychutnajte si šálku lahodnej kávy a spravte niečo pre svoju pokožku! Pitie najmenej štyroch šálok denne by mohlo znížiť riziko rozacey, zápalového kožného ochorenia, až o 20%. Práve v chladnejšom počasí, kedy sa teploty pohybujú v nižších teplotách a naopak, byty a kancelárie sú vyhriate, je najpravdepodobnejší výskyt tohto kožného ochorenia. 

Čítajte tiež: Doktor Oto Sova: Vitamín B17 pri liečbe rakoviny – uznávaný, ale aj zatracovaný

Káva ako riešenie

Výskumníci tvrdia, že tí, ktorí pili viac šálok denne, znížili pravdepodobnosť výskytu zápalového ochorenia kože o 20 percent v porovnaní s tými, ktorí mali kávu len raz za mesiac. Tím vedený Brownovou univerzitou v Providence v Rhode Island je presvedčený, že znížené riziko spočíva v tom, že káva má protizápalové vlastnosti a zužuje krvné cievy, čo následne znižuje začervenanie. Doterajšie výskumy už dlhšie spájajú kávu s bojom proti srdcovým chorobám, rakovine, demencii, cukrovke a depresii. Autori dúfajú, že ich zistenia ponúkajú ďalšie ochranné účinky nápoja.

O ochorení

Rozacea je bežné chronické ochorenie, ktoré spôsobuje začervenanie kože. Príznaky sa môžu objaviť niekoľko týždňov - a dokonca aj mesiacov – pred tým, ako zmiznú. Niekedy sa rozacea zamieňa za akné, alergickú reakciu alebo iný stav kože. Dermatológovia si stále nie sú istí, čo spôsobuje tento stav, ale domnievajú sa, že to môže byť spôsobené abnormalitami v krvných cievach tváre alebo dokonca baktériami v čreve, ktoré spúšťajú produkciu zlúčeniny, spôsobujúcu dilatáciu krvných ciev. Predpokladá sa, že rozacea postihuje milióny ľudí, pričom najviac ohrozené sú ženy v strednom veku, podľa národnej spoločnosti Rosacea. Neexistuje žiadna liečba, príznaky ochorenia možno len znížiť a mať pod kontrolou.

Zrealizovaná štúdia

V štúdii sa vedecký tím zameral na viac ako 82 000 žien zapojených do Nurses' Health Study II. Štúdia je financovaná Národnou inštitúciou zdravotníctva NHS II a skúma rizikové faktory pre chronické ochorenia u žien. Účastníci boli požiadaní, aby uviedli do dotazníka, ako často konzumujú kofeínovú kávu, kávu bez kofeínu, čaj, nealkoholické nápoje a čokoládu. Odpovede sa pohybovali od jedného do šesť až viackrát denne.

Výskumníci, ktorí v stredu publikovali svoje výsledky vo vestníku Americkej lekárskej asociácie dermatológie zistili, že tí, ktorých príjem kávy bol vysoký, boli na tom najlepšie. Ženy, ktoré konzumovali štyri alebo viac šálok kávy denne, mali najnižšie riziko pre vznik rozacey. V porovnaní s ľuďmi, ktorí mali menej ako jednu porciu za mesiac, tí so štyrmi alebo viacerými šálkami znížili svoje riziko o približne 20 percent! Takýto účinok však mala káva s kofeínom, tá bezkofeínová nebola spojená so zníženým rizikom. 

Ako je to možné? 

Autori si nie sú istí, prečo existuje znížené riziko s pitím kávy, ale predpokladajú, že kofeín zužuje krvné cievy, to znižuje začervenanie tváre. Káva tiež obsahuje protizápalové látky, ktoré môžu tiež znížiť riziko, ale tím tvrdí, že je potrebných viac štúdií.

"Táto štúdia dokazuje, že pacienti s rozaceou sa nemusia vyhýbať káve a ponúka všetkým ďalší dôvod na to, aby pokračovali v pravidelnom pití kávy," napísala Dr. Mackenzie Wehnerová, rezidentka dermatologického oddelenia v nemocnici University of Pennsylvania, v sprievodnom úvodníku.

Prospešný nápoj? 

Káva je jeden z najprepieranejších nápojov, ktorý sa často spomína v súvislosti s pôsobením na ľudské zdravie. Zatiaľ čo jedna štúdia vyzývala ostatných ku konzumácii štyroch šálok denne, prišla ďalšia, ktorá už bola vo svojich vyjadreniach opatrnejšia. Príliš veké množstvo kofeínu údajne môže mať za následok úzkosť, závrate, žalúdočnú nevoľnosť, rýchle búšenie srdca.

Avšak predchádzajúce štúdie uskutočnené v USA, Európe a Ázii našli konzistentné prepojenie medzi pitím kávy a zníženou úmrtnosťou, zníženým rizikom vzniku cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení, Parkinsonovej choroby a rakoviny pečene, čreva a maternice. Štúdia z novembra 2015, publikovaná v časopise Circulation American Heart Association tiež zistila, že pitie menej ako päť šálok denne znížilo riziko úmrtia na srdcové choroby, neurologické ochorenia, diabetes typu 2. Navyše bolo preukázané, že kofeín je bohatý na antioxidanty, ktoré znižujú zápal a zvyšujú funkciu pľúc a citlivosť na glukózo-regulujúci hormón inzulínu.

Fotogaléria

2018-10-21 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia