Infekcia, ktorá sa nepozorovane šíri ďalej: Nakaziť sa môžete aj od preliečeného človeka!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-11-28 16:00:00

V tráviacom trakte zvierat sa nachádza bežne, v ľudských črevách je nevítaným votrelcom. Reč je o baktérii, ktorá relatívne často spôsobuje črevné infekcie u nás aj inde vo svete. Viete, kde všade na vás môže kampylobakter striehnuť?

Medzi najčastejšie príznaky vyvolané tzv. kampylobakteriózou patrí akútna hnačka (vodnatá stolica, niekedy aj s prítomnosťou krvi), bolesť hlavy, svalov, únava, brušné kŕče, plynatosť a zvracanie, uvádza na svojej stránke Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠPVS SR).

Čítajte viac: Otráviť môžu aj jedlé druhy húb: Nerobte chybu pri ich skladovaní, pozor na varovné ZNAMENIE!

Baktérie sa z tela vylučujú aj po liečbe!

Ako ďalej spresňuje, kampylobakterióza je infekčná choroba zvierat prenosná na človeka, čiže zoonóza. Inkubačná doba trvá deň až týždeň a z ochorenia sa pacient obvykle lieči 4-7 dní. Nákazlivý pre okolie, resp. nositeľom baktérií, však môže byť aj týždne. Baktérie sa totiž z tela vylučujú stolicou ešte niekoľko dní po ukončení liečby.

Kampylobakterióza najčastejšie postihuje deti do štyroch rokov a s vyššou pravdepodobnosťou sa ňou nakazia muži než ženy. Liečba zahŕňa zvýšený príjem tekutín a liečbu antibiotikami.

Podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa ľudia baktériou najčastejšie môžu nakaziť prostredníctvom konzumácie kontaminovanej potraviny alebo vody, ale aj po nesprávnej manipulácii s mäsom z hydiny. Rizikovými potravinami sú:

  • surové hydinový mäso,
  • surové mlieko a tepelne neopracované mliečne výrobky,
  • nedostatočne tepelne opracované alebo opätovne kontaminované výrobky z mäsa a neupravenej pitnej vody.

Na čo si dať pozor?

V prvom rade dbajte o hygienu rúk a mydlo s vodou použite ako pred prípravou pokrmov, tak aj pred ich konzumáciou. Samozrejmosťou by malo byť i umývanie rúk po použití toalety, kontakte so zvieratami, prebaľovaní dieťaťa či manipulácii so surovými potravinami, upozorňuje Regionálne úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade.

  • Neumývajte surovú hydinu a mäso pod tečúcou vodou (kontaminované kvapky môžu znečistiť prostredie).
  • Mäso umývajte v nádobe s napustenou vodou, ktorú po jeho umytí vylejte.
  • Mäso vždy dostatočne tepelne upravte.
  • Nepoužívajte rovnaký priestor a nástroje na surové a tepelne upravené suroviny.
  • Nezanedbávajte čistenie kuchynských povrchov a príslušenstva (nože, dosky na krájanie, utierky...)
  • Nepite vodu z riek, jazier, prameňov ani nepasterizované mlieko.

Baktérie likviduje chlór, mráz i vysoké teploty

„Baktérie rodu Campylobacter sú gramnegatívne, úzke, špirálovito zakrútené tyčinky. Patria do skupiny tzv. aeróbov, teda môžu rásť iba za prítomnosti kyslíka. Rod Campylobacter zahŕňa veľa druhov, patogénne pre človeka sú najmä Campylobacter jejuni a Campylobacter coli. Najčastejšou príčinou ochorenia človeka je C. jejuni a v menšej miere C. coli. Kampylobakter je relatívne málo odolný voči podmienkam vonkajšieho prostredia. Neprežíva teplotu nad 60 stupňov Celzia, je tiež citlivý na vysušenie potravín, teploty pod bodom mrazu, pasterizáciu a chlórovanie,“ informuje ŠPVS SR.

 

Fotogaléria


Tagy:
hnačka črevná infekcia kampylobakterióza

2018-11-28 16:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia