Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Túto prílohu dnes nevynechajte: Uhorkový šalát nie je iba chutný, je v prvom rade zdravý!

Obľúbený uhorkový šalát nie je len chutný, ale aj zdravý. Máte ho dnes na obed?
Obľúbený uhorkový šalát nie je len chutný, ale aj zdravý. Máte ho dnes na obed? (Zdroj: thinkstock.com)

Počas sezóny uhoriek nejeden z nás pravidelne konzumuje uhorkový šalát. Nastrúhaná uhorka premiešaná s cesnakom či smotanou osvieži, zasýti. Viete však, že okrem lahodnej chute má táto rokmi overená príloha aj zdravotné účinky? Pozrite sa s nami, aké!

Zdravotný problém človeka v každom veku

Tak by sa v skratke dala charakterizovať hypertenzia, teda vysoký krvný tlak. Hypertenziou trpíte v momente, ako váš krvný tlak vystúpi na hodnotu 160/95 mmHg a viac, respektíve ak je jeho hladina nad priemerom vzhľadom k veku.

Nebezpečenstvo tejto choroby je, že dlhodobo môže prebiehať bez toho, aby sa objavili príznaky. Prejaviť sa môžu problémy a komplikácie, no skončiť to môže akútnym infarktom myokardu, mozgovou príhodou či prasknutím aorty.

Špecifické príznaky hypertenzie: srdcové ťažkosti – krvné cievy v tomto prípade zažívajú pomyselne najväčší stres. Vysoký tlak krvi, ktorý nim prechádza ich oslabuje, to má za následok aterosklerózu a jej možné prasknutie. Medzi príznaky sa ešte radí srdcová arytmia, dýchavičnosť.

Nešpecifické príznaky: bolesti hlavy a točenie, hučanie v ušiach, nepríjemný pocit v hrudníku, krvácanie z nosa.

V každom prípade ak pociťujete niektoré z príznakov, treba zájsť za svojím lekárom, on totiž najlepšie vie určiť diagnózu, pretože je na to kvalifikovaný. 

Ako pomôže uhorkový šalát v boji proti hypertenzii?

Uhorka a cesnak sú totiž dve potraviny, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak efektívne a keďže obe tieto potraviny sú z prírody, sú aj zdravé.

Cesnak sa odjakživa považuje za prírodné antibiotikum, po ktorom siahame vždy, keď potrebujeme telo posilniť a zahnať začínajúce choroby. Tiež sa používa na liečenie vysokej hladiny cholesterolu, srdcových chorôb, aterosklerózy a iných sprievodných javov v rámci ochorenia srdca.

Obsahuje alicín, aktívnu zložku, ktorá pomáha pri upchatých cievach. Cesnak a jeho zložky dokážu rozpúšťať povlak, ktorý sa v cievach vytvára a prechádza tak vzniku zrazenín. Zabraňuje vzniku ischemickej choroby srdca, kedy dochádza k poškodeniu srdcového tkaniva. Okrem toho je nápomocný pri redukcii „zlého“ cholesterolu.

Prečo uhorka? Aj tá obsahuje niekoľko zložiek, kvôli ktorým je skvelým doplnkom stravy a tým aj možnosťou, ako udržať zdravie v čo najlepšej kondícii. V prvom rade obsahuje množstvo vody, magnézia, vláknina a draslíka. Ten je známy najmä kvôli jeho zdravotným účinkom na srdce a pomáha regulovať hladinu sodíka v bunkách. Keď bunky obsahujú veľa soli, vedie to k arteroskleróze. Vláknina redukuje cholesterol, je prevenciou pred cukrovkou druhého typu a pomáha udržiavať tlak krvi v norme.

Recept na uhorkový šalát zrejme nemusíme nikomu pripomínať. To, ako si ho dochutíte, je už na vás. Pre zdravé srdce však obmedzte alebo úplne vynechajte soľ a aj smotanu.

Čítajte tiež: Obyčajná voda ako ju nepoznáte!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9