Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ako sa zbaviť nečistôt na čerstvo natrhanom ovocí? Skúste tento super rýchly trik!

Na umytie čerstvého ovocia postačí jednoduchý trik. Viete, čo k nemu potrebujete?
Na umytie čerstvého ovocia postačí jednoduchý trik. Viete, čo k nemu potrebujete? (Zdroj: thinkstock.com)

Nie každý má to šťastie, že môže vybehnúť do záhrady a denne v nej pestovať či zbierať plody toho najlepšieho, čo toto ročné obdobie ponúka. Trhy sú plné sýto červených jahôd, sladkých čerešní, onedlho tu budú broskyne a marhule.

Keď už ste odkázaní na miestny trh či supermarkety, vedzte, že ovocie predtým, ako ho skonzumujete, treba poriadne poumývať. Zbavíte sa tak nie len nečistôt, prachu či zeminy, ale aj baktérií, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre naše zdravie. Pretože ani to organické a bio nemusí byť vždy pri predaji čisté.

Hoci sa pri pestovaní organického ovocia či zeleniny nepoužívajú pesticídy, používajú sa prírodné stimulátory a hnojivá ako hnoj, kostná múčka či iné. To ale znamená, že niekedy zvyšky týchto hnojív ostanú na ovocí a vy ho kupujete spolu s ním.

Ako vyzrieť na baktérie?

Veľmi jednoducho. Postačí vám obyčajná sóda bikarbóna. Tá svojimi účinkami prekvapuje v mnohých iných oblastiach, v kuchyni nebude výnimkou. Je pomerne lacná, isto ju máte aj doma. Tak prečo to nevyužiť?

Jedlá sóda je považovaná za biopesticíd, ktorý zabraňuje rastu niektorých baktérií, húb a vírusov. Preto je pre odstránenie podobných nečistôt ako stvorená. Postačí zmiešať čajovú lyžičku jedlej sódy s vodou, pastovitú zmes môžeme použiť na odstránenie posledných nečistôt z prineseného ovocia.

Jedna čajová lyžička sa zmiešať s jednou až dvoma šálkami vody. Naliať by sme ju mali do nádoby s postrekovačkom, pomôže aj obyčajná miska. Ovocie opláchneme v takto pripravenej vode, potom ešte pod tečúcou vodou, aby zvyšky sódy neostali na ovocí. Takto umyté jedlo môžete konzumovať bez obáv, žeby sa vám niečo stalo. Dobrú chuť!

Manipulácia s ovocím má svoje zásady!

Čo je pri manipulácii s ovocím dôležité? Ako ju máme skladovať a ako variť? Návodov existuje niekoľko, kto vie, čo je správne?

  • Pred manipuláciou a po nej, najmä ak robíte niečo so surovou zeleninou, si vždy umyte ruky
  • V chladničke by mali byť surové potraviny umiestnené mimo tých, ktoré sú pripravené na okamžitú konzumáciu
  • Dosky na krájanie by mali byť rozdelené podľa toho, čo na nich spracovávate, ich hygiena by mala byť precízna
  • Pozor si dávajte nato, kam umiestnite ovocie a zeleninu, pretože nie všetky druhy môžu byť v jednej rovine 

Čítajte tiež:  7 prekvapivých potravín, ktoré by sme nemali jesť v lete

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9