Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Podobá sa celulitíde, je však oveľa horšie: Ochorenie na FOTO je veľkým postrachom žien

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Športujete odušu, zdravo sa stravujete a napriek tomu máte problémy so zhrubnutými nohami posiatymi tukovými vankúšikmi? Podľa odborníkov nemusí ísť o klasickú celulitídu, ale chronické ochorenie tukového tkaniva.

Kým Britke Danielle Brownovej lekári diagnostikovali lipedém, dlhé mesiace márne bojovala s pribúdajúcim tukom na nohách a rukách. Jej končatiny sa neustále zväčšovali napriek diétovaniu a cvičeniu. Po roku sa dozvedela, že trpí chorobou, pre ktorú je typické abnormálne ukladanie tuku.

Čítajte viac: O celulitíde bez hanby: Kožná lekárka povedala na rovinu, čo pokožke pomáha!

Niektoré ženy by skákali od radosti, keby ich trápila „len“ celulitída. Pacientky s lipedémom každý deň zvádzajú neúspešný boj s patologických hromadením tuku v končatinách. Podobne ako celulitída, lipedém sa nevyhýba ani štíhlym či športovo aktívnym ženám. Následky však nie je možné zmierniť úpravou stravy ani pohybom.

Lipedém nesúvisí s prejedaním sa, ako by si laici mohli na prvý pohľad myslieť. Tukové tkanivo pri tejto diagnóze svojvoľne pribúda na postihnutých miestach – môže sa hromadiť na nohách, v oblasti ramien alebo zadných partií, vďaka čomu získava postava disproporčný charakter. Kým nohy sa môžu javiť ako „tučné“, opuchnuté, zvyšok tela môže byť chudý.

Danielle Brownová trpiaca lipedémom. Foto: Profimedia.sk
Zobraziť galériu (3)
Danielle Brownová trpiaca lipedémom. Foto: Profimedia.sk  (Zdroj: profimedia.sk)

Nápadne nesúmerná postava

Podľa odhadov týmto ochorením v rôznych štádiách trpí osem až desať percent žien. Odborníci predpokladajú, že významnú úlohu pri jeho vzniku zohráva dedičnosť. Prvé príznaky sa často objavujú už po puberte v čase intenzívnych hormonálnych zmien, ale spúšťať ich môže aj tehotenstvo, menopauza či silný stresor a trauma, napríklad úmrtie blízkej osoby alebo znásilnenie, uvádza portál Focus.de.

Tukové tkanivo sa pri lipedéme zvykne hromadiť najmä na nohách, od pása až dolu po členky. Ochorenie prezrádza aj bolesť mäkkých tkaniv, ktorá sa ozýva pri dotyku alebo pohybe (napr. pri chôdzi). Na nohách sa častejšie objavujú modriny, končatiny majú sklon opúchať a koža prestáva byť pružná. Pacienti môžu svoje ochorenie psychicky zle znášať a k ochoreniu sa tak zvyknú pridružovať aj psychické faktory.  

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Lipedém patrí k chronickým ochoreniam lymfatického systému a ľudia s touto poruchou majú k dispozícii len málo terapeutických možností. Jednou z kozmetických foriem pomoci je liposukcia, nemá však trvalý efekt, pretože po čase sa tukové tkanivo znova nahromadí na pôvodných miestach. Ďalšou terapeutickou možnosťou je nosenie kompresných pančúch a zmierňovať opuch pomáha aj pravidelná lymfodrenáž.

Viac o téme: CelulitídaLipedém
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9