Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mezoterapia a chemický peeling patria medzi estetické trendy jesene, hodnotí lekárka

Aplikácia mezonití Zobraziť galériu (4)
Aplikácia mezonití (Zdroj: archív J. M.)

Uvažujete o zmene vzhľadu? Najlepším obdobím na experimenty s krásou je práve jeseň. Podľa kožnej lekárky Jany Molčanovej, ktorá sa špecializuje na estetickú dermatológiu, je počas chladných mesiacov zvýšený záujem najmä o mezoterapiu a chemický peeling. Odborníčka pre Vyšetrenie objasnila, prečo sú práve tieto procedúry najžiadanejšie.

 

„Jeseň je ideálnym obdobím na všetky druhy estetických zákrokov. Keďže intenzita slnečného žiarenia je znížená, je vhodný čas na chemický peeling a odstránenie pigmentových škvŕn. V jeseni sa viac ako inokedy venujeme aj ošetreniu pokožky hlavy za účelom zlepšenia kvality vlasov a zabráneniu ich vypadávania,“ vysvetľuje dermatovenerologička Jana Molčanová z ambulancie Medoderm vo Vranove nad Topľou. Po lete, keď je pokožka v dôsledku horúčav viac namáhaná, je pre ženy lákavá aj mezoterapia a omladenie tváre, dekoltu a rúk. „Pred nadchádzajúcou plesovou sezónou je najvyšší čas na aplikáciu mezonití,“ dopĺňa odborníčka.

Čítajte viac: Malá zmena, veľké následky: Nevinný signál, za ktorým môže byť zhubné ochorenie!

Ako ďalej objasňuje dermatovenerologička, chemický peeling je dermatologická procedúra, pri ktorej sa na kožu aplikujú roztoky s obsahom chemicky aktívnych látok s cieľom kontrolovane odstrániť špecifickú vrstvu kože a stimulovať bunkovú obnovu. „Peelingy sa delia podľa toho, ako hlboko a v ktorých vrstvách kože pôsobia. Povrchový peeling slúži k vyrovnaniu kožného reliéfu, vyčisteniu a rozjasneniu povrchu kože. Stredne hlboký peeling koriguje pigmentové škvrny a povrchové vrásky. Hĺbkový peeling sa používa pri odstránení jaziev po akné,“ spresňuje. Kto sa rozhodne pre chemický peeling, môže ho kombinovať aj s inými druhmi estetických ošetrení, napríklad s botoxom a výplňami. „Ošetrenie trvá približne 20 minút, pri strednom a hlbokom peelingu však môže byť potrebná týždenná rekonvalescencia,“ upozorňuje s dodatkom, že zákrok nie je vhodný v tehotenstve a pri akútnej infekcii. „Správne zvolený peeling je vhodný na ošetrenie všetkých typov pleti. Je základom modernej starostlivosti o pleť,“ vysvetľuje odborníčka z Vranova nad Topľou.

Mezoterapia kyselinou hyalurónovou
Zobraziť galériu (4)
Mezoterapia kyselinou hyalurónovou  (Zdroj: archív J. M.)

Mezoterapia má aj preventívny efekt

Procedúra známa ako „mezoterapia“ je zameraná na vyživenie a regeneráciu pokožky pomocou kyseliny hyalurónovej. Ako vysvetľuje doktorka Molčanová, je vhodná na ošetrenie pokožky tváre, krku, dekoltu a rúk. O výsledku procedúry rozhoduje rovnomerné a presné dávkovanie kyseliny hyalurónovej do požadovanej hĺbky kože. „Efekt po zákroku je dlhodobý a okamžite viditeľný. Pokožka je dokonale hydratovaná, má zlepšenú elasticitu, dochádza k vyhladeniu jemných vrások najmä v okolí očí a úst, k aktivácii a rastu kolagénových vlákien. Ošetrenie je vhodné aj pre mladších klientov, ktorí zatiaľ výrazné zmeny pokožky nepozorujú, ale hľadajú prevenciu pred tvorbou vrások, stratou pružnosti a elasticity pokožky. Mezoterapii kyselinou hyalurónovu sa nevyrovná žiaden pleťový krém, preto si ju treba dopriať pravidelne najmenej raz ročne,“ ozrejmuje.

Popri starostlivosti o pleť je dôležitá aj starostlivosť o vlasy a pokožku hlavy. Vlasová mezoterapia láka ženy i mužov. Ide o ošetrenie pokožky hlavy vhodné pre ľudí so slabými, tenkými, riedkymi alebo lámavými vlasmi, a tiež pri zvýšenom vypadávaní vlasov. „Po lokálnej anestéze aplikujeme injekčnou formou zmes kyseliny hyalurónovej, vitamínov, stopových prvkov, mastných kyselín a aminokyselín, flavonoidov a antioxidantov priamo k vlasovým folikulom. Zlepšenie kvality vlasov je viditeľné hneď po prvej aplikácii, podľa stupňa poškodenia vlasov alebo ich vypadávania odporúčam ošetrenie opakovať s odstupom jedného mesiaca,“ dodáva lekárka.

Estetické zákroky nie sú pre každého!

„Mezonite patria k najnovším trendom v modernom ošetrovaní kože. Ide o miniinvazívnu metódu, po ktorej neostávajú žiadne viditeľné jazvy. Využíva biologicky rozložiteľné nite, ktoré po aplikácii do kože podporujú tvorbu kolagénu a tým dochádza k spevneniu a vypnutiu kože v mieste aplikácie,“ približuje dermatovenerologička. Pomocou mezonití možno skrášľovať oblasť tváre, brady, krku, dekoltu, rúk, kolien, vnútornej strany stehien, pozadia aj brucha. Výsledky v podobe spevnenia pokožky, vyhladenia vrások či zmiernenia celulitídy sú podľa slov odborníčky viditeľné po približne viac ako štyroch týždňoch od aplikácie. Expertka však zdôrazňuje, že väčšina estetických zákrokov nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy a pre ľudí s akútnym zápalom, autoimunitným alebo onkologickým ochorením.

Korekcia nosovoretných vrások vyplnením kyselinou hyalurónovou
Zobraziť galériu (4)
Korekcia nosovoretných vrások vyplnením kyselinou hyalurónovou  (Zdroj: archív J. M.)

 

 

 

Viac o téme: Jana MolčanováKožná lekárkaDermatovenerologička
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9