Pestujete si na oku jačmeň? Pozrite sa, čo sa za vznikom výrastkov naozaj skrýva!

Kožné výrastky nemusia byť vždy iba problémom. Ten nastáva ak začnú bolieť či krvácať.
Zdroj: thinkstock.com
2015-09-17 11:45:00

Nepríjemný výrastok na oku snáď zažil každý z nás. O estetickej stránke nemusíme ani hovoriť. Väčšinou sa príčinu ľudovo nazývaného „jačmeňa“ nikdy nedozvieme. Ako ho však rozoznať od iných kožných problémov?

Príčinou môže byť infekcia 

Vlčie alebo jačmenné zrno je v samotnej podstate chronický zápal žľazy na očnom viečku. Bolí to a sprievodným znakom je aj začervenanie. Ako príčinu vzniku „jačmeňa“ uvádzajú lekári infekciu, kedy sa na očnej mihalnici vyvinie zápal.

Ak sa vám jačmeň objavil prvýkrát, môžete si dopomôcť masážami viečka, ktoré však vykonávajte zásadne čistými rukami. Zaraďte do jedálnička potraviny bohaté na vitamín B a ak by výrastok neustupoval, navštívte lekára. V minulosti sa do zápalu vstrekovali kortikoidy, dnes už liečba pokročila a bolestivé injekcie nahradili mastičky.

Nie je všetko jačmeň!

Okrem jačmenného či vlčieho zrna existujú aj iné výrastky na koži, ktorým by sme mali venovať pozornosť. Našťastie nepatria do kategórie zhubných ochorení. 

Podobne ako jačmen sa prejavuje malý kožný výrastok, ktorý sa však nemusí primárne objaviť iba v oku. Objavuje sa u tehotných žien a cukrovkárov. Nahmatať ho môžete na krku, v podpazuší, na slabinách ale napríklad aj pod prsiami.

Bohužiaľ sa môže zväčšovať a je potrebné uistiť sa, že nie je nebezpečný. Obzvlášť dávajte pozor nato, či vriedok krváca, či nesvrbí, nemení svoju veľkosť či tvar alebo farbu. Väčšinou býva tmavý a malý. Ak nastane niektorá zmena, najideálnejšie je zájsť za lekárom a nechať si vriedok prehliadnuť.

Ďalším podobným problémom sú aj samotné opuchy viečok. Spočiatku tvária presne tak ako jačmnenné zrno na oku. Sú spôsobené blokovaním žľazy, čo zvyčajne nie je bolestivé. Ak náhodou opuch oka bolí, je na čase zistiť príčinu.

Babské recepty používajte s rozumom

Ak vám výrastok primárne nezavadia a nezachytáva sa o oblečenie, nie je potrebné sa báť. Ak by sa takéto niečo stalo, zabojujte proti výrastku tea tree olejom alebo jablčným octom. Doma sa ho môžete „zbaviť“ aj uviazaním dentálnej nite okolo vriedku, čím odstránite krvný obeh výrastku, ponecháte ho niekoľko dní „odumierať“ a vriedok sám odpadne. 

Mnoho pacientov ale nevenuje výrastkom pozornosť. Kedy je na čase vyhľadať dermatológa? 

"Bez meškania choďte k lekárovi, ak celé viečko napuchne, je červené a bolestivé. Kožné výrastky odstraňujeme laserom a opuchy redukujeme lymfodrenážou, ak poznáme ich príčinu vzniku," dodala Mudr. Adriana Tomeková, primárka kliniky Tomar. 

Signál zvýšeného cholesterolu! 

Xantelazma je špecifický typ kožnej lézie - tuková usadenina s prítomnosťou cholesterou je uložená tesne pod kožným povrchom. Ložisko je od okolia ostro ohraničené a môže mať rôzne veľkosti. 

"Prejavy sú lokalizované najmä v oblasti vnútorných kútikov horných, či dolných viečok. Na pohmat môžu byť mäkkej až tuhej konzistencie, sú však nebolestivé. Zvyčajne zaznamenávame progresívny vývoj, čo do počtu i veľkosti. Odstraňujeme ich laserom alebo chirurgicky," vyjadrila sa pre náš portál Mudr. Adriana Tomeková, primárka dermatologickej kliniky. 

Zárovň dodala, že genetická predispozícia môže signalizovať zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi, čo je tiež spojené s rizikom kardiovaskulárnych chorôb. Postihuje tak mužov ako aj ženy, skôr v staršom veku. Nevyhnú sa mu ani mladí ľudia

Babské recepty - môžu byť účinné? 

Prírodnými liekmi, ktoré si ľahko poradia s opuchmi sú stále vychvalovaný jablčný ocot, ktorý by sme si mali aplikovať pozdĺž celého okraju viečka. Niekto zase preferuje horúce, natvrdo uvarené vajíčko, ktorým si postihnuté miesto potrie. K tomuto zvláštnemu zvyku sa vyjadril aj dermatológ. Priznáva, že horúca kúra by mohla uvoľniť upchatú žľazu, na druhej strane to má aj svoje negatíva.

„Nadmerná liečba by mohla viesť k začervenaniu, zapareninám či jednoducho zatlačiť upchatie na iné miesto,“ povedal Dr. Shah Dev z Britskej asociáce dermatológov.

Pripája sa k nemu aj londýnska lekárka Fiona McAndrew, ktorá tvrdí, že horúci obklad môže infekciu vytiahnuť, čo vedie k jej roztrhnutiu a vytečeniu hnisu. Zároveň však dodáva, že ak ide o pravidelné vytváranie cýst, horúce obklady nemusia byť riešením. Je na čase vyhľadať lekára a zistiť skutočnú príčinu vzniku výrastkov. 

Čítajte tiež: Do tejto nezvyčajnej zmesi si namočila nohy: Z výsledku padla na zadok!

2015-09-17 11:45:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia