Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

O celulitíde bez hanby: Kožná lekárka povedala na rovinu, čo pokožke pomáha!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Ako vzniká celulitída a prečo sa týka väčšiny žien? Hovorí sa, že je výsledkom súčtu telesných zmien a nedostatku pohybu. Je vôbec možné zbaviť sa tukových vankúšikov v problematických partiách rýchlo a bez veľkej námahy? Na to sme sa spýtali kožnej lekárky Jany Molčanovej.

 

„Celulitída je laické označenie pre zmeny podkožného tukového tkaniva. Aj keď nejde o závažný medicínsky problém, môže mať výrazne negatívny psychologický efekt. V spoločnosti, v ktorej je dokonalé telo symbolom krásy a mladosti, môže byť celulitída pre mnohé ženy príčinou frustrácie až depresie,“ hovorí o tzv. pomarančovej pokožke dermatovenerologička Jana Molčanová z ambulancie Medoderm vo Vranove nad Topľou.

Čítajte viac: Najväčší rozdiel medzi pleťovým mliekom a micelárnou vodou? Spýtali sme sa odborníčky!

Lekári poznajú tento stav pokožky pod názvom adipositas circumscripta oedematosa -  označuje rozmnoženie podkožného tukového tkaniva, nahromadenie lymfy a opuch spojivového tkaniva kože.

Čítajte viac: Mykózu nechtov ľudia považujú za kozmetický problém, varuje kožná lekárka

Celulitída trápi až 90 percent žien a len 3 percentá mužov, ozrejmuje odborníčka a vysvetľuje, že „tento rozdiel je zapríčinený hormonálnymi zmenami a začína sa už v období puberty, keď ženské telo začína ukladať tuk v oblasti brucha a stehien, zatiaľ čo mužské telo tvorí viac svalovej hmoty. Koža aj podkožné spojivové tkanivo sú už v tomto veku u žien slabšie, a ženy majú v podkoží viac tukových buniek ako muži.“ Celulitída sa práve preto objavuje už aj u mladých žien, pričom sa vekom zhoršuje a podporujú ju aj nezdravé stravovacie návyky (napríklad prejedanie sa). „Môže postihovať i mladé ženy so skvelou postavou a štíhlymi nohami,“ upozorňuje kožná lekárka.

Štyri štádiá celulitídy

1. štádium: celulitída je viditeľná iba pri stlačení kože medzi prstami

2. štádium: celulitída je viditeľná aj bez stláčania kože a najmä na priamom svetle

3. štádium: celulitída je viditeľná v akejkoľvek polohe tela a pri každom osvetlení

4. štádium: celulitída je sprevádzaná pocitom napätia alebo bolesti

O celulitíde bez hanby:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bez zmeny životného štýlu sa jej nezbavíte

„Základom liečby celulitídy je redukcia hmotnosti a športové aktivity, ako beh, rýchla chôdza, bicyklovanie, tanec a plávanie. Nemá zmysel investovať do kozmetických prípravkov na odstránenie celulitídy bez úpravy životného štýlu! Drastické diéty s hladovaním a výraznou redukciou kalórií nie sú vhodné, pretože v takom prípade organizmus spomaluje svoj metabolizmus, aby si uchoval čo najviac energie. Odporúčam vyvážený nutričný program, ktorý optimalizuje narušené metabolické procesy. Dôležitý je dostatočný pitný režim - neperlivá voda a čaje, ale aj obmedzenie fajčenia. Vhodné je tiež saunovanie,“ odporúča doktorka Molčanová.

Pomáhajú masáže aj špeciálne terapie

Prejavy celulitídy pomáhajú zmierňovať napríklad lymfatické masáže, pretože podporujú správnu cirkuláciu lymfy, ktorá má vplyv na odbúravanie podkožného tuku. Okrem manuálnej lymfatickej masáže je účinná aj prístrojová.

„Masáže postihnutých oblastí zlepšujú prekrvenie, stimulujú lymfatický systém, zlepšujú odbúrávanie tukových zásob, posilňujú väzivo a zlepšujú vzhľad kože. Vhodné sú najmä prípravky s obsahom kofeínu. Odporúčam každý kozmetický prípravok najprv otestovať na malej ploche kože, nakoľko sa často stretávam s alergickými reakciami na prípravky proti celulitíde (napr. s obsahom škorice),“ upozorňuje odborníčka.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Okrem lymfatickej masáže pomáhajú proti celulitíde bojovať aj iné metódy, ako rádiofrekvencia, karboxyterapia a kavitácia. „Podporujú krvný obeh v mieste celulitídy a tým urýchľujú látkovú výmenu,“ vysvetľuje kožná lekárka, ktorá má dobré skúsenosti s injekčnou aplikáciou špeciálnych roztokov s obsahom vitamínov, antioxidantov, lipolytických enzýmov a aminokyselín. Ako na záver zdôrazňuje, nemá význam investovať do finančne náročných procedúr bez zmeny stravovacích návykov a športových aktivít.

Viac o téme: CelulitídaPomarančová kožaJana MolčanováKožná lekárkaDermatovenerologička
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9