Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vydávate pri kašľaní tento zvuk? Môže byť signálom závažného ochorenia!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Aj napriek zavedeniu povinného očkovania sa v Bratislave stále vyskytuje ochorenie, ktoré bolo rozšírené v prvej polovici 20. storočia. Jeho príznaky môžu pripomínať bežné prechladnutie s jedným neprehliadnuteľným rozdielom.

Čierny kašeľ (lat. pertussis) je akútne respiračné ochorenie bakteriálneho pôvodu, ktoré spôsobuje baktéria Bordetella pertussis. Postihuje najmä dýchací systém. Toto ochorenie sa prenáša kvapôčkovou infekciou, pričom inkubačná doba je 6 až 20 dní.

Čítajte viac: Najklamlivejší mýtus o chrípke: Pravda o tom, či vírus zahubí mrazivé počasie!

Prejavuje sa najmä zvýšenou teplotou, pokašliavaním, nádchou, kýchaním, stratou chuti do jedla, únavou. Taktiež je pre ochorenie príznačný záchvatový, dráždivý kašeľ – pri záchvate kašľa pacient najprv očervenie, potom zmodrie, slzia mu oči, máva vyplazený jazyk a snaží sa nadýchnuť a vydáva pri tom „híkavý“ zvuk. Záchvat končí vykašľaním hlienu alebo vracaním. Účinným liekom sú antibiotiká, ktoré významne znižujú výskyt komplikácií po tomto ochorení.

Nárast počtu chorých

V Bratislavskom kraji sa stále vyskytuje čierny kašeľ, hoci je očkovanie proti nemu od roku 1958 povinné. V súčasnosti detskí lekári očkujú dojčatá proti čiernemu kašľu v kombinácii s očkovacími látkami proti iným ochoreniam. V Bratislavskom kraji dosiahla celokrajská zaočkovanosť detí proti čiernemu kašľu v základnom očkovaní v roku 2017 tromi dávkami hexavalentnej vakcíny 96,3 percenta. Preočkovanosť v šiestom roku života (ročník 2010) tetravalentnou vakcínou dosiahla 95,5 percenta, preočkovanosť v 13. roku života (ročník 2003) tetravalentnou vakcínou 97,3 percenta. V roku 2017 hlásili lekári 14 takýchto ochorení, tento rok bolo do 30. septembra zaznamenaných už 52 prípadov. V porovnaní so situáciou v rokoch 2010 až 2013 však ide o výrazný pokles chorobnosti.

Vydávate pri kašľaní tento
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Choroba netrápila iba deti v nižších vekových kategóriách, týka sa aj adolescentov a dospelých. Vyskytuje sa nielen na Slovensku, ale aj v ostatných krajinách Európy, naša krajina preto v roku 2010 zaviedla preočkovanie detí proti čiernemu kašľu vo veku 13 rokov. Najvyšší počet ochorení bol v Bratislavskom kraji zaznamenaný práve v roku 2010 (783 prípadov), hlavným dôvodom bola práve absencia pravidelného preočkovania.

Po rokoch zvýšeného výskytu čierneho kašľa v bratislavskej populácii (v rokoch 2010-2013 bolo zaznamenaných priemerne 646,5 v jednom kalendárnom roku) došlo v rokoch 2014- 2016 k výraznému poklesu chorobnosti (priemerne 130 prípadov v jednom kalendárnom roku). Po miernom výskyte čierneho kašľa v roku 2017 dochádza v roku 2018 (v porovnaní s minulým rokom) k zvyšovaniu počtu prípadov tohto ochorenia. Z 52 ochorení hlásených do 30. septembra 2018 sa 28 vyskytlo u mužov a 24 u žien, 9 prípadov bolo hlásených vo vekovej skupine 35-39 osôb, 2 prípady čierneho kašľa sa vyskytli u 0-ročných neočkovaných detí, 5 prípadov u 1-4 ročných detí (4 deti neočkované), 14 prípadov bolo zaznamenaných u neočkovaných 60 a viacročných osôb. Takmer všetky prípady čierneho kašľa sa v roku 2018 vyskytli sporadicky, zaznamenaný bol jeden rodinný výskyt s dvomi prípadmi, uvýdza na svojej stránke ruvzba.sk.

Viac o téme: Čierny kašeľ
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9