Slovákov ohrozuje zabudnutá choroba: Tento druh kašľa vám nedovolí pokojne spávať!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-08-24 18:00:00

Čierny kašeľ už v tomto roku potrápil 151 ľudí. V porovnaní s minulým rokom, keď bolo evidovaných 135 prípadov tohto ochorenia, ide o mierny nárast. Uviedol to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

V období posledných piatich rokov sa čierny kašeľ najmenej vyskytoval v minulom roku. „Za celý rok 2017 bolo hlásených 198 ochorení. Oproti roku 2016 to bol pokles o 34 percent. Oproti päťročnému priemeru je to pokles o 76 percent,“ spresnila Jozefína Kaššová z ÚVZ SR. Pripomína, že očkovanie proti čiernemu kašľu je pre deti povinné. Pre novorodenca, ktorý nezískal protilátky proti čiernemu kašľu od matky a ešte nie je očkovaný v rámci povinného očkovania, môže byť toto ochorenie smrteľné. Preto sa podľa hygienikov v takomto prípade odporúča očkovať všetkých ľudí, ktorí sú v najužšom kontakte s novorodencom. 

Čítajte viac: Bežné poranenie môže mať mučivé následky: Nebezpečné baktérie žijú aj v prachu na ceste!

S pribúdajúcim vekom účinnosť vakcíny klesá. Je to zapríčinené prirodzeným oslabovaním imunitného systému organizmu, ale počas života môže ľudské telo prejsť aj nejakou vážnejšou chronickou chorobou, spresnili hygienici z ÚVZ. Preto odborníci odporúčajú preočkovávanie dospelých v 15-ročných cykloch, ako je to aj pri tetane a záškrte.

ÚVZ tiež uviedol, že podľa posledných údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) bolo v roku 2016 zaznamenaných v európskych krajinách celkovo 48 466 prípadov tohto ochorenia. V okolitých krajinách trápil čierny kašeľ najmä Nemecko (13 437 ochorení), Rakúsko (1 291 ochorení) a Poľsko (6 828 ochorení). V Českej republike bolo v roku 2017 podľa údajov hygienikov evidovaných 667 ochorení.

Zdĺhavá a nepríjemná choroba

Ochorenie má zdĺhavý priebeh. Prejavuje sa záchvatmi kašľa. Tie sú najprv suché a dráždivé, potom nasleduje minimálne mesačné obdobie typické dráždivým, kŕčovitým kašľom a vykašliavaním hlienov, najmä v noci. V poslednom štádiu záchvaty kašľa pomaly ustupujú. Môže ich sprevádzať zvracanie, vysoké teploty, celkové vyčerpanie a úbytok váhy.

V prevencii ochorenia je vhodné okrem očkovania vyhýbať sa kontaktu s chorými osobami či preľudneným nevetraným priestorom. Tiež si treba často umývať ruky. Chorí by mali používať jednorazové vreckovky, ktoré po použití zahodia.


Tagy:
čierny kašeľ

2018-08-24 18:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia