Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Echinacea – tajomstvo indiánskych liečiteľov a silnej imunity

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Echinacea je spoločný názov pre viacero druhov liečivých rastlín prirodzene rastúcich len v Severnej Amerike. Populárnymi sa stali už v prvej polovici 20. storočia. V roku 1887 sa echinacea začala oficiálne používať ako liečivá bylina a od roku 1930 sa stala najlepšie predávaným americkým liečivom. Viac sa o jej objavení a terapeutických účinkoch dočítate v príspevku docenta Ivana Šalamona, ekológa a biológa z Katedry ekológie Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove.

 

Indiánska tradícia využitia bylín

Vedomosti o bežnom používaní mnohých liečivých rastlín zo Severnej Ameriky pochádzajú predovšetkým od pôvodných amerických obyvateľov - Indiánov. Príslušníci indiánskych kmeňov mali tisícky rokov skúsenosti s bylinami, ktoré rástli v okolí ich vigvamov. Kmeň Blackfootov žuval koreň echinacey, aby si pomohol zmierniť bolesti zubov. Siouxovia aplikovali čerstvý oškrabaný koreň ako obklad po uhryznutí besnými zvieratami. Omahovia prikladali časti rastliny na bolestivý zub až dovtedy, kým bolesť neustúpila. Dym z echinacey sa používal na liečenie boľavého hrdla, ale aj pri krotení divokých mustangov. Šťava z koreňa fungovala ako liečivo pri kožných ochoreniach na rôzne vyrážky a proti svrbeniu. Šamani z kmeňa Winnebagov ju používali na znecitlivenie úst, aby si do nich mohli vkladať žeravé uhlie pri demonštrácii svojich schopností, sily a mágie. Komančovia používali podzemné časti na výrobu kloktadla, ktoré sa dávalo na bolestivé hrdlo. Indiáni kmeňa Lakotov jedli koreň a zelený plod, keď boli smädní alebo spotení, a poznali ho aj ako analgetikum pri bolestiach zubov, angíne a bolestiach čriev. Kmeň Kiowaov mal dlho zaužívanú túto rastlinu pri liečení kašľa. Žuvali echinaceu a pomaly prehĺtali šťavu, ktorá liečila bolesť v hrdle a tlmila kašeľ.

Čítajte viac: Čajovníkový olej ako prírodný zázrak: Zatočí s prisatým kliešťom, akné aj bradavicami!

Kultúra indiánskych kmeňov priniesla jedinečné skúsenosti vo vzťahu s rastlinami, minerálmi, zvieratami a duchovnou silou ich prirodzeného prostredia. Indiánski liečitelia disponovali porozumením mnohých aspektov z oblasti ľudskej psychológie, fyziológie, farmakológie, biochémie, výživy, chirurgie a náboženstva v rámci súdržných, vzájomných organických systémov poznatkov o ich živote a jeho procesov.

Echinacea – tajomstvo indiánskych
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ivan Šalamon)

Nedôvera belochov pretrvávala veľmi dlhé obdobie

Kým použitie echinacey ako lieku bolo medzi Indiánmi veľmi časté, pri kolonistoch sa tak rýchlo neadaptovalo. Títo používali široké spektrum iných amerických lesných bylín, európskych a exotických liečivých rastlín. Vzťah medzi pôvodnými obyvateľmi bol v mnohých oblastiach nevraživý až nepriateľský a taktiež neprispieval k výmene informácií. Jedine echinacea purpurová bola v neskoršom období spopularizovaná ako liečivá bylina prérií, no neprebiehalo to až tak rýchlo.

Výskyt druhov echinacey v pôvodnej domovine

Za centrum pôvodu echinacey sa pokladajú Ozarkské Hory v Missouri a Arkansase. Avšak oblasti juhovýchodnej Oklahomy a južných Apalačských hôr sú lokality diverzity a druhovej rôznorodosti. Do iných častí Severnej Ameriky boli populácie rastlín vysádzané umelo. Prítomnosť prirodzených populácií v severovýchodnej oblasti Spojených štátov odzrkadľuje schopnosť adaptácie rodu viac než ich produkčný potenciál alebo prirodzený výskyt.

Echinacea – tajomstvo indiánskych
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ivan Šalamon)

Chemické zloženie

Chemické zloženie látok rodu Echinacea sa považuje za dôležité pre liečebné účely. Tvorí ich silica, izobutylamídy, polyíny, polyény a polysacharidy (vo vodnom extrakte), kyselina cichóriová a deriváty kyseliny kávovej. Echinakozid, jeden z derivátov kyseliny cichóriovej, zohráva vážnu úlohu v liečebnej aktivite. Intenzívny fytoterapeutický výskum ju v posledných desaťročiach posunul na vrchol v rámci produktov z bylín. V súčasnosti je bežne predpisovaným liečivom praktickými lekármi v celej Európe. Napríklad v Nemecku sa distribuuje približne 280 produktov na rastlinnej báze, ktoré sa z nej vyrábajú. Na slovenskom trhu je momentálne len niekoľko výrobkov, ktoré je možné zakúpiť v lekárňach alebo v sieti so zdravou výživou.

Antivírusové vlastnosti

Každý deň sme všetci vystavení pôsobeniu mikroorganizmov, ktoré nás potenciálne môžu oslabiť a my môžeme ochorieť. Avšak vďaka fungujúcemu imunitnému systému sme oveľa silnejší ako tieto choroboplodné zárodky. Mnoho zložiek echinacey preukazuje antivírusovú aktivitu proti chrípke, herpesu a vírusom, ktoré sa vyskytujú pri prechladnutí. Aj keď môžu prejavovať priamy antivírusový účinok, primárne však pôsobí tak, že stimuluje antivírusovú aktivitu samotného ľudského organizmu. Najznámejší liek Echinacin vykazuje aktivitu na ochranu buniek proti vírusom indukujúcim vredy žalúdka, chrípky, herpesu a vírusu obrny. Ďalšími vlastnosťami preparátu je schopnosť zvýšiť telesnú teplotu a počet bielych krviniek.

Kožné problémy a poranenia

Viaceré druhy rodu Echinacea dokážu stimulovať imunitný systém pri hojení kožných poranení. Urýchľujú regeneráciu tkanív a eliminujú zápaly. Účinky už spomínaného lieku Echinacin ako terapeutika potvrdzuje množstvo publikácií. Má schopnosť aktivovať obranyschopnosť organizmu a regenráciu tkanív pri zápalových procesoch, ale aj pri psoriáze a rôznych iných kožných problémoch.

Echinacea v New Yorku.
Zobraziť galériu (5)
Echinacea v New Yorku.  (Zdroj: Ivan Šalamon)

Pľúcne ochorenia

Veľké množstvo prípravkov z echinacey sa predpisuje na liečenie sťaženého dýchania, častých záchvatov kašľa s produkciou žltého alebo sivého hlienu, bolesti v hornej časti hrudníka, ktorá sa zhoršuje pri kašli, niekedy teploty, bolesti v krku a ďalších príznakov angíny. Dĺžku ochorenia je možné jej aplikáciou skrátiť a zatiaľ neboli zaznamenané žiadne vedľajšie účinky. Pozitívne výsledky sa ukázali aj pri terapii pri progresívnej tuberkulóze a čiernom kašli u detí.

Imunita a imunostimulant

Viacerým prírodným substanciám, ktoré sú syntetizované rastlinami echinacey, bol priradený imunomodulačný efekt. Imunostimulanty sú látky, ktoré podporujú imunitný systém a stávajú sa alternatívou alebo náhradou v chemoterapii. Môžu pomáhať pri prevencii infekcií aktivovaním imunitného systému. Tieto informácie neznamenajú, že použitie echinacey môže byť úspešné u ľudí infikovaných HIV. Tieto látky sú však vhodné na použitie zlepšenia stavov v niektorých prípadoch rakoviny a infekčných ochorení. Posledné desaťročia je výskum zameraný na podporu vývoja prípravkov z echinacey práve s dôrazom na jej vplyv na zvýšenie účinku imunitného systému človeka.

Pestovanie echinacey na Slovensku

V súvislosti s vedeckou činnosťou druhov tohto rodu, izolácie účinných látok a určením liečebných vlastností došlo k rýchlej potrebe zavedenia predmetnej špeciálnej plodiny do pestovania. Takáto introdukcia divorastúcich a cudzokrajných rastlín, geograficky z podobných klimatických oblastí zemegule, predstavuje dôležitú úlohu pre rozšírenie druhového spektra produkcie liečivých rastlín u nás, na Slovensku.

Echinacea – tajomstvo indiánskych
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ivan Šalamon)

 

Viac o téme: EchinaceaImunitaIvan Šalamon
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9