Najklamlivejší mýtus o chrípke: Pravda o tom, či vírus zahubí mrazivé počasie!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-10-02 16:00:00

Nalepí sa na vás, keď to najmenej čakáte. Chrípku môžete chytiť kdekoľvek – v práci, cestou autobusom alebo v obchode. Vedeli ste, že na niektorých povrchoch vírus dokáže prežiť aj dva dni? Experti z Úradu verejného zdravotníctva SR aj tento rok pripomínajú desať dôležitých faktov o chrípke.

 

Chrípka nie je banálne ochorenie

Chrípka je vysoko nákazlivá a šíri sa rýchlejšie, než si dokážete predstaviť, upozorňuje na svojej stránke Úrad verejného zdravotníctva SR. Infekčné ochorenie dýchacích ciest sa prenáša  kvapôčkovou infekciou a spolu s bakteriálnou infekciou môže vyústiť do viacerých zdravotných komplikácií: zápalu ucha, zápalu prínosových a čelových dutín, nosa, priedušiek i zápalu pľúc. V prípade závažných komplikácií je nutná aj hospitalizácia.

Čítajte viac: Vedľajší účinok chrípky, z ktorého vás strasie od hrôzy: Dôkaz, že môže meniť mozog!​

Šírenie chrípky

Ochorenie sa šíri vzduchom – kašľom a kýchaním. K prenosu však môže dôjsť aj po kontakte s predmetmi, na ktorých sa nachádzajú výlučky horných dýchacích ciest alebo spojoviek obsahujúce vírus. Na začiatku ochorenia, ale aj v období 3 až 5 dní od výskytu prvých príznakov, je chorý najnákazlivejší pre svoje okolie.

Vírus je premenlivý

Existujú tri typy vírusov chrípky – A, B a C. Vírusy typu B a C vyvolávajú infekcie len u človeka, ale vírusy typu A boli izolované aj z rôznych zvierat, napríklad vtákov a prasiat. Vírus chrípky typu A má na rozdiel od typu B niekoľko typov a podtypov, býva veľmi premenlivý.

Diagnostika ochorenia

Odlíšiť chrípku od iných respiračných ochorení býva náročné aj pre lekára. Počas epidémie chrípky má jasné prejavy chrípkového vírusu 60 až 70 percent pacientov, ostatní bývajú nakazení inou vírusovou infekciou. Prítomnosť chrípkového vírusu v tele dokáže spoľahlivo potvrdiť len laboratórne testy.

Chrípka a prechladnutie nie je to isté

Chrípku si mnoho ľudí mýli so silným prechladnutím. Chrípku prezrádza náhly nástup príznakov vrátane vysokej teploty. Sprevádza ju aj zimnica, bolesť kĺbov, svalov a silná bolesť hlavy, najmä za očami. Kašeľ býva suchý a dráždivý, ku ktorému sa po 48 hodinách môže pridružiť aj nádcha a bolesť hrdla. Pri nekomplikovanom priebehu začnú príznaky ustupovať po troch až piatich dňoch, úplné uzdravenie však prichádza po dvoch až štyroch týždňoch od prvých príznakov.

Medzi symptómy prechladnutia patria nádcha, kýchanie, slziace oči a podráždené hrdlo. V porovnaní s chrípkou nemá náhly nástup a býva obmedzené na horné dýchacie cesty bez bolestí kĺbov a svalov. Prechladnutie zväčša odznie rýchlejšie než chrípka.

Chrípku treba vyležať

Po nákaze chrípkou by ste ochorenie mali vyležať. Snaha „prechodiť“ chrípku sa môže vypomstiť vám aj okoliu. Liečba chrípky je symptomatická, antibiotiká pri vírusovom ochorení nepomáhajú. Užívajú sa lieky na zníženie telesnej teploty, proti kašľu či zápalu horných dýchacích ciest. Dôležitým aspektom liečby je izolácia chorého aj v prípade ľahkého priebehu ochorenia. Prevenciou je tiež časté umývanie rúk a používanie jednorazových vreckoviek.

Môžete sa ňou nakaziť aj viackrát

Keďže vírus chrípky je premenlivý a existuje niekoľko podtypov vírusu, možno sa ochorením nakaziť aj viackrát za sezónu. Účinnou prevenciou môže byť očkovanie, pretože vakcína poskytuje ochranu pred niekoľkými typmi chrípkového vírusu.   

Na hladkých povrchoch prežije až dva dni!

Ne odeve, papieri a vreckovkách dokáže vírus chrípky prežiť 8 až 12 hodín. Na hladkých, čiže neporéznych povrchoch 24 až 48 hodín. Preto je dôkladné umývanie rúk jednou z najlepších foriem prevencie.

Nezastaví ju ani mráz

Ani mráz neničí vírusy chrípky, ako si ľudia mylne myslia. Najlepšie sa im totiž darí v mrazivom zimnom počasí. Chrípka sa prenáša kvapôčkovou cestou. Počas suchého a chladnejšieho počasia majú kvapôčky vírusu nachádzajúce sa vo vzduchu tendenciu rozbíjať sa na menšie. Vďaka tomu vo vzduchu zotrvávajú dlhšie. V teplom a suchom počasí sú však väčšie, ťažšie a rýchlo padajú na zem. V zime im k ľahšiemu napádaniu organizmu dopomáhajú aj stiahnuté cievy v slizniciach dýchacích ciest v dôsledku chladného počasia.

Kedy hovoríme o epidémii?

Keď sa v pomerne krátkom období na ohraničenom mieste vyskytne väčšie množstvo chorých, hovoria odborníci o epidémii. Do epidémie chrípka obyčajne prerastá na prelome januára a februára. Okrem lokálnych epidémií vznikajú aj tzv. okresné, krajské alebo celoštátne epidémie.

 

Fotogaléria


Tagy:
chrípka

2018-10-02 16:00:00  |  Foto: Gettyimages.com Video: Youtube/ÚVZ SR  |  Zdroj: ÚVZ SR, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia