Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Alergia na chlad? Žiadny výmysel, môže aj vás ohroziť!

Vyzbrojte sa proti zime rukavicami, šálom a čiapkou.
Vyzbrojte sa proti zime rukavicami, šálom a čiapkou.

Máte v studenom počasí, či mrazoch červené ruky s napätou boľavou kožou? Vznikajú vám na tvári červené fľaky? Zbystrite pozornosť, nemusí ísť len o obyčajný príznak, keď ste vonku v chladnom počasí, ale o alergiu!

Odborníčka z oblasti dermatológie MUDr. Adriana Tomeková hovorí:

Toto nepríjemné ochorenie je známe aj ako chladová žihľavka, odborne mu hovoríme urticaria e frigore alebo chladová kontaktná urtikária. Častejšie postihuje práve ženy v strednom veku.

Má sezónny výskyt

Zaujímavosťou je, že nie je zaradená k oficiálnym alergiám. Často je označovaná ako pseudoalergia. Dôvodom je fakt, že podnetom precitlivenosti kože je v tomto prípade fyzikálny podnet, nie alergén. Patrí medzi časté formy fyzikálnej urtikárie. Výrazný je sezónny výskyt.

Je to zvýšená citlivosť organizmu na zimu a chlad

Vyvíja sa na miestach kože po priamom pôsobení chladu - tvz. kontaktný typ alebo aj ako vzdialená urtikária po miestnom alebo vnútornom vplyve chladu - tvz. reflexný typ.

Ide v podstate o zvýšenú citlivosť ľudí na zimu, mráz, studený vietor, prudké teplotné zmeny, studenú vodu nielen pri umývaní, ale napríklad aj keď vypijete pohár chladeného nápoja.

Aká je príčina?

Príčina tejto  chladovej urtikárie  nie je úplne jasná. Niekedy ochorenie predchádza akútna tonzilitída alebo infekcia hornej časti respiračného systému. Priebeh ochorenia je obvykle dlhodobý,  väčšinou trvá viac rokov, hovorí dermatologička MUDr. Adriana Tomeková.

Aké sú prejavy tejto alergie?

Celkové prejavy alergie sú únava, bolesti hlavy alebo tachykardia.

  • Čiastočnými prejavmi sú väčšinou žihľavka, opuch hlbokej vrstvy kože a svrbenie.

Spravidla na miestach, ktoré nie sú chránené oblečením – teda tvár, krk a ruky. Ďalším príznakom je začervenanie a praskanie kože. Môže sa však stať, že povrch kože ostáva nezmenený a vyzerá normálne.

Ak vás trápi upchatý nos, vyskúšajte silu nosového spreja QUIXX, ktorý uvoľňuje upchatý nos a nosové dutiny spôsobené nádchou, chrípkou alebo alergiami.

Aká je liečba?

V našej praxi sú pri liečbe všetkých alergií aj alergie na chlad prakticky nenahraditeľné sedatívne a nesedatívne antihistaminiká s protizápalovými zložkami, hovorí skúsená dermatologička MUDr. Adriana Tomeková.

Prevencia

V rámci prevencie a každodennej starostlivosti odporúčame používanie krémov s extraktom z nechtíka lekárskeho či soli z mŕtveho mora. Účinné sú aj krémy s obsahom lanolínu, ktorý sa získava z ovčej vlny. Pri výbere je dôležité sledovať ich zloženie. Odporúčame sa vždy rozhodnúť pre tie, ktoré z väčšej časti pochádzajú z prírody.

Tip – Účinné môže byť aj trpezlivé a postupné otužovanie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9