Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Päť osvedčených ľudových liekov zo záhrady: Tieto bylinky doma ocení každá žena!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Predmenštruačný syndróm, bolestivý menzes, cysty, zápaly alebo hormonálne výkyvy počas menopauzy. To sú problémy, s ktorými sa počas života stretne nejedna žena. Našťastie, pomoc je na dosah ruky.

Ako ženy v minulosti zvládali gynekologické problémy? Odpoveď je jednoduchá. Pomoc hľadali v prírode a svoje pozitívne skúsenosti si navzájom odovzdávali z generácie na generáciu, z matky na dcéru.

Čítajte viac: Posvätná rastlina zo stredovekých herbárov: Baza čierna prekvapuje účinkami

Kým dnes chodíme po lieky do lekární, kedysi stačilo zájsť na lúku alebo do záhrady a natrhať bylinky, ktoré sa mnohým ženám osvedčili pri zdravotných problémoch. Účinky 12 najznámejších, ktoré možno nazbierať na Slovensku, zhrnuli v publikácii Liečivé bylinky pre telo a dušu, ktorá vyšla s podporou neinvestičného fondu Ružová stužka, autorky Mária Lokajová a Jitka Bezúrová - Mošková. My sme z nich vybrali päť, ktoré ženám dokážu pomôcť pri najbežnejších gynekologických ťažkostiach.

Alchemilka obyčajná

Alchemilka je jednou z najznámejších a najvyhľadávnejších bylín, ktoré pomáhajú pri zápaloch ženských orgánov. Je tiež známa pod ľudovými názvami ženský plášť, divý muškát či rosnička, pretože sa na jej listoch zachytávajú kvapôčky rosy, opisujú spomínané autorky.

Rastlina dokáže utlmovať menštruačné bolesti a regulovať menštruačný cyklus vrátane menštruačného krvácania. Takisto pomáha zvládať obdobie prechodu. Na alchemilku sa ženy v minulosti spoliehali pred aj po pôrode, keď chceli posilniť maternicu a podporiť jej zotavenie. Alchemilkovú kúru si môžete naordinovať i pri zápale vaječníkov.

Alchemilka obyčajná. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (6)
Alchemilka obyčajná. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Myší chvost

Ľudoví liečitelia odporúčali piť odvar z myšieho chvosta mladým dievčatám s nepravidelnou menštruáciou, ale i ženám v menopauze, pretože zmierňuje jej nepríjemné prejavy. Keďže bylinka uvoľňuje svalové kŕče a napätie, pomáha tiež pri menštruačných bolestiach. Takisto upravuje trávenie, odstraňuje nechutenstvo a lieči zápaly.

Myší chvost. Foto: Gettyimges.com
Zobraziť galériu (6)
Myší chvost. Foto: Gettyimges.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Rumanček pravý

Bylinka s povestným hojivým účinkom je vhodná aj pri gynekologických problémoch. Utlmuje príznaky predmenštruačného syndrómu, zmierňuje bolestivú menštruáciu sprevádzanú tráviacim diskomfortom a osvedčila sa aj pri tehotenskej nevoľnosti.

Vďaka protizápalovému, antibakteriálnemu a antifungicídnemu pôsobeniu môže byť formou sedacích kúpeľov doplnkovou liečbou infekcií ženských orgánov. Naše prababičky používali odvar z rumančeka aj pri bolestivých bradavkách.

Rumanček pravý. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (6)
Rumanček pravý. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Nechtík lekársky

V ére ľudového liečiteľstva suploval nechtík lekára pri viacerých zdravotných ťažkostiach. Ženy si pomocou neho liečili cysty na vaječníkoch, zapálené bradavky, ale aj menštruačné poruchy. Takisto sa osvedčil ako krotiteľ hormonálnych výkyvov počas menopauzy.

Nechtík lekársky. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (6)
Nechtík lekársky. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Ruža šípová

Ruže nepatria len do záhrad a váz. Šípové ruže boli kedysi obľúbeným liečivom. V lupeňoch ruží sa nachádzajú látky zmierňujúce silné menštruačné krvácanie a bolesti. Okrem toho boli považované za prírodný prostriedok podporujúci plodnosť. Odvar z ruže pili ženy oslabené pôrodom, ale aj tie, ktoré dojčili a potrebovali nabrať sily. Extrakt z tejto spanilej rastliny posilňuje imunitu a organizmu pomáha bojovať proti infekciám – je totiž výdatným zdrojom vitamínu C.

Ruža šípová. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (6)
Ruža šípová. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: BylinkyGynekologické problémy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9