Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jednoduché, ale účinné: Dajte vyrážkam zbohom pomocou domácej medicíny!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Každý, kto už niekedy v živote bojoval s akné, vie, aký je to sizyfovský údel. Len čo sa dá jedna z vyrážok na ústup, ďalšia sa hneď prebúdza k životu. Ak máte kvôli vyrážkam tvár ako mínové pole a bežná liečba nezaberá, vyskúšajte osvedčené prírodné prostriedky!

Naše staré mamy nemali také široké kozmetické možnosti ako my, ale pleť chceli mať rovnako krásnu ako dnešné mladé ženy. Preto si museli pomôcť tým, čo ponúka sama príroda. Ak hľadáte jednoduchý domáci prostriedok, po ktorom môžete kedykoľvek siahnuť, vyskúšajte med. Naši predkovia ho na problematickú alebo poranenú pokožku aplikovali od nepamäti. Má hojivé a antibakteriálne účinky, a okrem nich je tiež bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Stačí, ak medom vyrážky ponatierate alebo med pridáte do masky na tvár.

Čítajte viac: Známa liečivá bylina s unikátnym účinkom: Dokáže spomaliť prejavy starnutia!

Medzi najznámejšie antibakteriálne prírodné prostriedky patrí olej z čajovníka austrálskeho. Pre ľudí s miernou až stredne závažnou formou akné môže byť silným prostriedkom na elimináciu vyrážok. Podľa výskumov by dokonca mohol byť rovnako účinný ako bežné liečivo na akné z lekárne.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Thinkstock.com

Alternatívou je aj jojobový olej, ktorý tiež znižuje opuch, zápalové prejavy a urýchľuje hojenie pokožky. Jojobový olej by ste mali primiešať do masky na tvár a používať 2-3-krát týždenne. Výsledky uvidíte o niekoľko týždňov.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Thinkstock.com

Antibakteriálny a protizápalový účinok má aj aloe vera. Okrem toho je kozmetika s aloe vera skvelou voľbou pre ľudí so suchou pokožkou, pretože má výborné hydratačné vlastnosti. Krém alebo gél by mal obsahovať minimálne 10-percentný extrakt z aloe vera, uvádza portál Medicalnewstoday.com. Pomôcť vám však môže i kokosový olej, ktorý je takisto nepriateľom baktérií vyvolávajúcich zápal pokožky. Kokosový olej by ste mali nanášať priamo na postihnuté miesta.

Okrem starostlivosti o pleť a jej pravidelné a dôkladné ošetrovanie by ste mali pozornosť venovať aj výžive. Do stravy skúste zaradiť napríklad cesnak, ktorý posilňuje imunitu a zoceľuje organizmus na boj s infekciami a baktériami. Z nápojového lístka si vyberajte najmä zelený čaj – vďaka vysokému obsahu antioxidantov - polyfenolov telu pomáha vylučovať toxíny a zmierňovať zápalové procesy.  

Viac o téme: AknéVyrážky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9