Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kŕčové žily na tom najchúlostivejšom mieste tela: Skrytá príčina sexuálneho trápenia

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Riziko mužskej neplodnosti najviac zvyšuje vek, fajčenie či obezita, ale existujú aj menej známe príčiny neschopnosti počať dieťa. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) mali muži v roku 2010 o tri štvrtiny menej spermií než muži v 50. rokoch minulého storočia.

 

„Každý rok sa to zhoršuje o 1,6 percenta,“ uviedol Štěpán Machač z kliniky Reprofit v Ostrave. Kým v minulosti sa podľa jeho slov považoval za normálny spermiogram s koncentráciou 40 miliónov spermií na mililiter, teraz je to 15 miliónov. Asi päť percent mužov má pomalé, niekedy aj úplne nehybné spermie, ktoré nie sú schopné oplodniť vajíčko.

Čítajte viac: Experti vyvrátili najbežnejšie mýty o neplodnosti: Budete prekvapení, čomu ľudia veria!

Príčinou neplodnosti býva často aj takzvaná varikokéla, porucha odtoku krvi z tkaniva semenníkov, akési „kŕčové žily“. Liečba môže podľa vedúceho Medicínského centra Praha Radka Klubala viesť k zvýšeniu počtu spermií alebo zlepšeniu ich pohyblivosti. Ďalšími dôvodmi sú problémy so zostupom semenníkov v detstve, stavy po zápaloch a operáciách, hormonálne ťažkosti alebo genetika.

Škodí im fajčenie aj kofeín

„Toxické látky obsiahnuté v cigaretovom dyme spolu s nikotínom, ktorý spôsobuje zúženie ciev a znižuje prítok krvi do semenníkov a erektilných telies, majú za následok, že fajčiari mávajú menej spermií,“  uviedla špecialistka na výživu v projekte Zdravé spermie Medicínského centra Praha Lucie Weissová.

Nižšiu hladinu testosterónu, hormónu dôležitého pre tvorbu spermií, majú podľa nej tiež konzumenti alkoholu alebo ľudia trpiaci dlhodobým stresom. Obezita všeobecne zvyšuje hladinu ženských hormónov a oslabuje plodnosť. Pravidelný pohyb a šport prospieva, škodí ale častá jazda na bicykli a doplnky stravy s testosterónom, ktoré užívajú napríklad kulturisti. Spermiám neprospieva ani kofeín a antibiotiká.

„Neblahý vplyv má tiež extrémna fyzická aktivita, príliš častá sauna, horúce kúpele, nosenie tesných nohavíc, sedavé zamestnanie alebo práca s notebookom na kolenách,“ uviedol vedúci lekár kliniky Reprofit v Brne Pavel Otevřel.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Chýba aj pravidelný sex

Prevenciou je podľa Viktora Vika, vedúceho uro-andrologickej ambulancie kliniky Gennet pravidelná sexuálna aktivita. „Hoci sa zdá, že súčasná spoločnosť je zahltená sexom, toho reálneho výrazne ubúda,“ uviedol.

„Všetko je umocňované vekom pacientov, pretože vplyv týchto faktorov sa rokmi zvyšuje,“ povedal ČTK Lukáš Bittner z Centra andrologie kliniky Iscare. Reprodukčná mladosť končí podľa odborníkov po štyridsiatke, ideálny vek pre splodenie detí je medzi 18. a 30. rokom života. Starší muži sú schopní oplodnenia, ale miera potratov a vrodených chýb u detí je vyššia. „Andrologická liečba často vedie k obnoveniu spontánnej plodnosti, a tým sa znižuje počet párov, ktoré potrebujú asistovanú reprodukciu,“ doplnil predseda České andrologické společnosti Vladimír Kubíček.

Erekcia ako problém

Podľa Vika je pred začatím umelého oplodnenia ako prvý vyšetrený vždy muž. „V prípade abnormalít spermiogramu či iných problémov, ktoré môžu spôsobiť ťažkosti počatia, je pacient kompletne vyšetrený urológom, andrológom, prípadne genetikom kvôli vylúčeniu najčastejších príčin neplodnosti,“ vysvetlil.

Príčinou neplodnosti môže byť tiež neschopnosť erekcie. Dôvody sú rôzne - od vysokého tlaku či hladiny tukov v krvi, nízkej hladiny testosterónu cez cukrovku alebo niektoré choroby. Vtedy sa nasadzujú napríklad lieky na zlepšenie erekcie, injekcie, podtlakové pumpy alebo je možné do penisu voperovať implantát.

Viac o téme: MužSpermieTestosterónNeplodnosťVarikokéla
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9