Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mužská pýcha v ohrození: Môže za to jedna z najbežnejších vecí, ktorú používame v kuchyni!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Muži by sa mali mať na pozore! V kuchyni sa totiž nachádza niečo, čo by mohlo narušiť ich hormóny. Výsledok nie je najpríjemnejší: kratšia mužská pýcha!

Pri výrobe nepriľnavých panvíc sa používajú chemické látky, ktoré majú nepriaznivé účinky na ľudský organizmus. Podľa vedcov negatívne vplývajú na hormóny a môžu spôsobiť, že mužom narastie ich prirodzenie o 1 a pol centimetra kratšie ako zvyčajne! Môže sa to stať vtedy, ak ich rodičia boli vystavení vysokej úrovni chemickej látky používanej pri výrobe panvíc. Týka sa to panvíc s nelepivým povrchom! 

Čítajte tiež: Užívate probiotiká po antibiotickej liečbe? Možno to NIE JE najlepší nápad

Ktoré látky to spôsobujú a ako? 

Ide o chemické látky PFC, tzv. perfluóralkylové zlúčeniny, ktoré poškodzujú mužské hormóny, čoho následkom sú kratšie a tenšie pohlavné orgány. PFC dokonca môžu mať toxické účinky aj na tínedžerov! Mladí muži, ktorí vyrastali v prostredí znečisteného PFC majú prirodzenie o 12,5% kratšie a o 6,3% tenšie ako ostatní zdraví muži. 

Takéto tvrdenie pochádza od vedcov z univerzity v Padove v Taliansku, ktorí dospeli k záveru po meraní prirodzenia 383 mužov, ktorí mali priemerný vek 18 rokov. Padova je jedna z oblastí, o ktorej je známe, že má vysokú úroveň znečistenia týmito látkami. Tieto látky sa dokonca používali v teflónovej vrstve panvíc ešte do roku 2013. Potom sa použitie týchto látok postupne ukončilo. Výskum bol publikovaný v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Tieto chemické látky sa dostanú až do krvného obehu a dokážu sa naviazať na testosterónové receptory. Výsledkom je zníženie hladiny testosterónu, mužského pohlavného hormónu. Mužom tak môže narásť menšie prirodzenie, no to ani zďaleka nie je všetko! Môžu mať menej zdravých a pohyblivých spermií a kratšiu vzdialenosť medzi mieškom a konečníkom, v tomto prípade ide už o znak nižšej plodnosti. 

Vedci pod vedením Andrea Di Nisio hovoria o alarmujúcich rozmeroch problému, keďže prvá správa o kontaminácii vody PFC sa datuje do roku 1977: „Ovplyvňuje to celú generáciu mladých ľudí od roku 1978.“

Mužská pýcha v ohrození:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Sú takmer všade

PFC sa nenachádzajú len v panviciach s nepriľnavým povrchom. Používajú sa na výrobu mnohých iných produktov, s ktorými prichádzame do kontaktu takmer každý deň. Nájdete ich v obaloch rýchleho občerstvenia, papierových tanieroch, v protipožiarnej pene, nepremokavom oblečení či v kvapaline, ktorou sa čistí čelné sklo. Dokonca sa nachádzajú aj v niektorých liekoch, kozmetike, elektronike, čistiacich prostriedkoch či lepidlách. 

Mnohí odborníci ich spájajú aj s predčasnou menopauzou, nízkou pôrodnou hmotnosťou, problémami so štítnou žľazou, vysokým cholesterolom či nižšou funkciou imunitného systému. 

Nezbavíme sa ich

Čo je na tom najhoršie, údajne sa s tým nič nedá robiť. Treba len čakať, kým nebudú PFC úplne zakázané, čo však nie je zárukou toho, že problémy sa skončia. Ide totiž o vysoko stabilné chemikálie, ktoré boli uvoľnené do životného prostredia. 

Hoci možno spozorovať postupne ukončenie používania PFC u niektorých spoločností, potrvá, kým dôjde k ich úplnemu zákazu. Navyše, ako uviedol Di Nisio, čo sa týka Talianska, veľmi ťažko sa dá zistiť, či daný výrobok obsahuje tieto chemické látky. Zatiaľ sa však používajú v mnohých tovaroch vo svete. 

Viac o téme: PanviceMužiHormónyTestosterón
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9