Zaraďte túto potravinu do jedálnička a začnú sa diať zázraky: Veľký vplyv na sexuálny život!

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-24 05:53:00

Ľahšia cesta k počatiu? Neplodnosť je v súčasnosti čoraz častejším problémom mnohých párov. Vyzerá to tak, že ak do jedálnička pridáte morské plody, cesta k vytúženému dieťatku sa vám výrazne skráti!

Väčšia šanca na počatie

Nová štúdia prichádza s odvážnym tvrdením. Jedna potravina v jedálničku dokáže divy a môže prispieť k počatiu dieťatka. Ak muž i žena konzumujú plody mora častejšie, zvyšujú šancu na splodenie dieťatka. Vedci zistili, že páry, ktoré zahrnuli viac morských plodov do svojej stravy, mali častejšie sex a mali aj tendenciu otehotnieť rýchlejšie než páry, ktoré jedli menej morských plodov. Štúdia však zaznamenala len spojitosť medzi príjmom morských živočíchov, sexuálnou aktivitou a plodnosťou, nebola dôkazom príčiny a následku.

Čítajte tiež: Dajte si cesnak do úst a čakajte, čo sa bude diať: Ohromí vás sila tohto triku!

Nemuseli jesť veľa morských plodov, napríklad kreviet, konzervovaných tuniakov a lososov, aby bola vidieť spojitosť medzi konzumáciou týchto potravín a pravdepodobnosťou otehotnenia. Páry, v ktorých partneri konzumovali okolo 50 alebo 100 gramov morských plodov týždenne, mali častejšie sex než páry, ktoré jedli menej morských plodov, ako ukázala štúdia, ktorá bola publikovaná v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Čítajte viac: Túto chybu robí KAŽDÝ DRUHÝ muž: Keď zistíte, čo vám hrozí, pobežíte do kúpeľne!

Výsledky týmto zdôrazňujú dôležitosť stravy u žien i mužov v čase, keď sa snažia o počatie a zároveň naznačujú, že obaja partneri by mali do stravy zahrnúť viac morských plodov. Prízvukuje to Audrey Gaskinová, hlavná autorka štúdie a výskumníčka v oblasti výživy na škole Harvard T.H. Chan School of Public Health v Bostone.

Možné obavy

Doteraz sa nerealizovalo veľa výskumov, ktoré by hovorili o možných súvislostiach medzi morskými plodmi a plodnosťou. Niektoré sa dokonca zamerali na potenciálnu škodlivosť morských plodov, ako je vystavenie ortuti a ostatným chemikáliám, ktoré by mohli ovplyvniť reprodukčné následky. To by mohlo u mnohých žien vyvolať obavy, či by sa nemali vyhýbať konzumácií rýb pri pokuse o otehotnenie.

Zrealizovaný výskum

V štúdii sa výskumníci zamerali na údaje od približne 500 párov v Texase a Michigane, ktoré sa snažili mať dieťa a neboli liečené na neplodnosť. Na začiatku štúdie výskumníci vypočúvali každého partnera samostatne a pýtali sa, ako často spotreboval morské plody za posledných 12 mesiacov. Účastníci si tiež každý deň viedli záznamy o príjme potravín. Po jednom roku až 92 percent párov, v ktorých obaja partneri konzumovali viac ako dve dávky morských plodov týždenne, počalo dieťa, v porovnaní so 79 percentami párov, v ktorých obaja partneri konzumovali menej porcií týždenne.

Sú za tým omega-3 mastné kyseliny?

Hoci sú ustrice známe afrodiziakum, nie je v skutočnosti jasné, prečo morské plody môžu ovplyvniť sexuálnu aktivitu páru a pravdepodobnosť otehotnenia. Mohlo by to byť tým, že omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v niektorých tučných rybách, ako napríklad losos a sardinky, môžu mať pozitívny vplyv na kvalitu spermií u mužov, ako aj ovuláciu a kvalitu embryí u žien.

Napriek tomu je z týchto poznatkov ťažké určiť, či zistený prínos vyplýva z konzumácie väčšieho množstva morských plodov alebo znižovania príjmu iných tučných jedál a lepšej celkovej stravy, ako dodal Dr. Frederick Licciardi, odborník na plodnosť na NYU Langone Health v New Yorku, ktorý sa nezúčastnil štúdie.

Je ešte príliš skoro

Odborník zároveň upozorňuje, že hoci sú ryby veľmi dôležitou súčasťou zdravého stravovania, je príliš skoro povedať, že páry, ktoré jedia viac morských plodov, uvidia zmeny vo výsledkoch ich plodnosti. Jednou z hlavných slabostí štúdie je, že nezohľadnila históriu plodnosti mužov a žien. Napríklad ženy v štúdii, ktoré konzumovali viac morských plodov a otehotneli, boli v priemere o niečo staršie, než ženy, ktoré jedli menej rýb.

Fotogaléria


Tagy:
plodnosť počatie morské plody

2018-09-24 05:53:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia