Jediná chyba vám môže zmeniť život: Náhrady latexových kondómov, ktorým sa radšej vyhnite

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-26 18:00:00

Kondómy dokážu zabrániť neželanému otehotneniu, ale aj prenosu sexuálnych ochorení. Má to však háčik. Nie každý výrobca ponúka rovnakú kvalitu a nie každý spotrebiteľ kondómy používa bezpečne. Poradíme vám, na čo si dať pozor!

Mužské kondómy sú najpopulárnejšou antikoncepčnou metódou. Bývajú vyrobené z latexu, polyizoprénu či polyuretánu a podľa odhadov poskytujú približne 98-percentnú ochranu pred otehotnením. Pri nesprávnom použití klesá miera ochrany na 85 percent, píše Medicalnewstoday.com.

Čítajte viac: Túto chybu robí KAŽDÝ DRUHÝ muž: Keď zistíte, čo vám hrozí, pobežíte do kúpeľne!

Keďže počas styku zabraňujú prenosu telesných tekutín, sú tiež prevenciou pohlavne prenosných chorôb, ako kvapavka, chlamýdie, HIV či syfilis. Nedokážu však efektívne zabrániť nákaze genitálnym herpesom alebo genitálnymi bradavicami, ku ktorých prenosu dochádza pri kontakte s postihnutou pokožkou.

Čím nahradiť latex?

Hoci musia prejsť kondómy pred uvedením na trh prísnymi kontrolami, nie každá značka sa vyznačuje rovnakou kvalitou. Vyhnúť by ste sa mali najmä tým, ktoré na obale neuvádzajú ochranu pred sexuálne prenosnými chorobami alebo negarantujú vysokú ochranu pred otehotnením.

Jednou z alternatív voči latexovým kondómom sú kondómy vyrobené z prírodných materiálov. Nemusia však efektívne zabraňovať prenosu infekcií. Ľudia s alergiou na latex by preto radšej mali vyskúšať polyuretánové kondómy, ktoré sú síce drahšie, ale garantujú rovnakú mieru ochrany ako latexové.

Na experimenty s olejmi zabudnite!

Ochranu počas styku zabezpečuje aj správna lubrikácia, preto je výhodnejšie siahať po kondómoch s týmto benefitom. Ak je kondóm z vonkajšej strany mastnejší, zabraňuje to jeho skĺznutiu alebo pretrhnutiu počas súlože. Vyhnite sa však domácim experimentom s detskými olejmi, vazelínou či krémami na pleť! Môžu totiž znižovať mieru ochrany – zvyšujú pravdepodobnosť pretrhnutia kondómu. V poslednej dobe je tiež populárne používanie kondómov so spermicídom, látkou likvidujúcou spermie. U niektorých ľudí však môže vyvolať podráždenie sliznice.

Zachovajte si chladnú hlavu

Rozhodne by ste nemali používať ani kondómy po dátume spotreby – riziko, že počas súlože prasknú, je v porovnaní s kondómami v záruke vyššie. Keďže kvalitu kondómov ovplyvňuje aj teplota, dbajte o to, aby neboli skladované v extrémnych podmienkach.

Pred použitím by ste mali kondóm skontrolovať, či nejaví známky poškodenia. Z obalu ho vyťahujte jemne, aby sa nenatrhol. Prstami stlačte špičku kondómu a na penis ho navliekajte hneď po stoporení, ešte predtým, ako príde do kontaktu s vagínou. Kondóm by mal penis pevne obopínať po celej jeho dĺžke. Hneď po ejakulácii by ste mali opustiť lono partnerky a kondóm stiahnuť. Nikdy nepoužívajte jeden kondóm viackrát. Aj po jeho zvlečení bez ejakulácie by ste mali siahnuť po novom balení. Ak sa kondóm počas styku pretrhne, riešením môže byť núdzová antikoncepcia, ktorú dostať v každej lekárni.

Fotogaléria


Tagy:
kondóm

2018-09-26 18:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia