Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NENÁVISŤ k určitým druhom ZELENINY ako výhoda: ZÁCHRANA pred nákazou KORONAVÍRUSOM

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odjakživa nám rodičia i odborníci na výživu vštepujú do hlavy, ako je konzumácia zeleniny dôležitá pre naše zdravie. Na tom sa nič nemení. Podľa jednej štúdie by však nenávisť k určitým druhom zeleniny mohla byť výhodou! 

Americká štúdia prichádza so zaujímavým zistením. Naznačuje, že ak nemáte radi ružičkový kel a kapustu, mohli by ste z toho profitovať. Jednoducho povedané, u tých, ktorí majú averziu k jedlám horkej chuti, bolo desaťkrát menej pravdepodobné, že budú mať pozitívny test na koronavírus, ako sa píše na thesun.co.uk. Taktiež je pravdepodobné, že priebeh ochorenia, ak sa nakazia, bude mierny. 

Čítajte tiež: MENEJ časté PRÍZNAKY zákerného ochorenia: Aj takto môže PANKREAS kričať o pomoc! 

„Zdá sa, že receptory horkej chuti hrajú rozhodujúcu úlohu vo vrodenej imunite proti patogénom horných dýchacích ciest,“ napísali vedci vo svojom príspevku publikovanom v časopise JAMA Network Open.

Títo ľudia sa vyznačujú chuťami s oveľa väčšou intenzitou, ako je priemer, pričom majú zvýšenú citlivosť na horké chute. Zvyčajne sa vyhýbajú zelenine s obsahom síry, ako sú brusnice, brokolica a kapusta, ale aj huby, chren, olivy a chmeľové pivo. Majú viac chuťových pohárikov ako bežní ľudia. Predpokladá sa však, že charakteristika týchto osôb súvisí aj s expresiou génu nazývaného TAS2R38.

Tím lekárov pod vedením Henryho Barnhama najskôr preskúmal ľudí, u ktorých sa prepokladá tento gén a Covid, aby zistil, prečo ľudia počas choroby strácajú chuť a čuch. Súčasťou výskumu bolo 100 pacientov, ktorí mali pozitívny test na vírus. Pomocou papierových prúžkov, ktoré sa dajú kúpiť online, zmerali, či majú účastníci spomínané chuťové bunky. Kuriózne je, že nikoho takého neidentifikovali.

NENÁVISŤ k určitým druhom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ochrana vďaka génu 

Keďže sa chceli dozvedieť viac, rozšírili svoj výskum o takmer 2 000 pacientov, z ktorých 266 malo pozitívny test na Covid. Určili, ktorí pacienti mali zvýšenú citlivosť na horké chute, a preto pravdepodobne budú mať gén receptora TAS2R38. O niečo viac ako štvrtina ľudí (26,3%) mali spomínané zvýšené chuťové bunky, čo zodpovedá predchádzajúcim odhadom. Títo ľudia tvorili len päť percent pacientov s Covidom - desaťkrát menej, ako tí, ktorí neboli identifikovaní so zvýšenou citlivosťou na chute. 

Osoby, ktorí majú podpriemerné chuťové bunky (26,4%), tvorili 55,3% pacientov liečených Covidom. Ľudia, ktorí mali normálnu chuť (47,4%), tvorili 39,1% skupiny infikovanej koronavírusom.

Citlivosť na chuť bola spojená so závažnosťou ochorenia. Z 266 infikovaných osôb muselo byť 55 hospitalizovaných, pričom 47 z nich bolo klasifikovaných ako tých s normálnymi priemernými chuťovými bunkami. Lekári si myslia, že ochrana môže spočívať v géne T2R38, ktorý spúšťa imunitnú odpoveď.

Dr. Henry Barham, špecialista na uši, nos a hrdlo, zapojený do štúdie, uviedol: „Keď je stimulovaný T2R38, reaguje tvorbou oxidu dusnatého, ktorý pomáha ničiť alebo zabrániť ďalšej replikácii vírusov v dýchacej sliznici.“

Slizové membrány lemujú dýchací systém a sú miestom, kde sa vírusy zachytávajú do dýchacích ciest.

Vedci sú si takí istí svojimi zisteniami, že podľa nich treba ďalej preskúmať túto oblasť a odhaliť tých najzraniteľnejších voči Covidu.

Dr Alan Hirsch, neurologický riaditeľ nadácie Smell & Taste Treatment and Research Foundation v Chicagu, varuje na záver: „Ak vám zeler chutí trpko, ste človek so zvýšenou citlivosťou na chute, a ak nie, buďte opatrní.“

Viac o téme: ZeleninaZdravieKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9