Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odborníci upozorňujú na tieto PRÍZNAKY po OČKOVANÍ vakcínou AstraZeneca: Vyhľadajte LEKÁRA

(Zdroj: gettyimages.com)

AstraZeneca je najviac diskutovanou vakcínou proti koronavírusu. Bohužiaľ, nie v pozitívnom duchu. Britskí experti vyzdvihujú výhody očkovania, no zároveň varujú na určité vedľajšie príznaky, ktoré by si už mohli vyžadovať pozornosť lekára.

Liekové agentúry jednodtlivých krajín vrátane Európskej liekovej agentúry skúmali súvislosť medzi očkovaním a krvnými zrazeninami po tom, čo sa objavili tieto vedľajšie prejavy u niektorých zaočkovaných. I napriek tomu, že výskyt trombózy medzi zaočkovanými ľuďmi ani zďaleka nie je vyšší ako počet pozorovaných u bežnej populácie a dokonca podľa agentúry bol celkový počet tromboembolických príhod hlásených po očkovaní nižší, ako sa očakávalo u bežnej populácie, u mnohých to vyvolalo odmietavý postoj voči vakcíne AstraZeneca.

Čítajte tiež: Stačí jedna ŠÁLKA tejto POTRAVINY a odrazí sa to na krvnom tlaku: Ochranný štít pred INFARKTOM!

Kedy informovať lekára? 

Tak ako ostatné vakcíny, aj AstraZeneca je stále bezpečná a spĺňa tie najprísnejšie kritériá. Britskí odborníci však prichádzajú s varovaním, že tí, ktorí dostali očkovaciu látku proti koronavírusu AstraZeneca, by mali vyhľadať pomoc, ak majú silné bolesti hlavy alebo dýchavičnosť, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Údajne existuje asi šesť príznakov, na ktoré si ľudia musia dávať pozor v období od štyroch dní do štyroch týždňov po očkovaní. 

Milióny ľudí na svete sa dáva očkovať proti koronavírusu. Tak, ako sa vedľajšie účinky môžu vyskytnúť po užití akýchkoľvek liekov, ani vakcíny proti koronavírusu nie sú výnimkou. Odborníci tvrdia, že benefity, ktoré vakcíny spôsobujú, jednoznačne prevážia riziká. 

I napriek tomu si však treba všímať určité symptómy, ktoré vás môžu upozorniť na to, kedy je potrebné ich riešiť s lekárom. Výkonný riaditeľ Regulačnej agentúry pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) Dr. June Raine uviedol na tlačovej konferencii, že riziká vyhodnotili britskí odborníci.

Podľa nich treba dať pozor na týchto šesť znamení:

  • silná bolesť hlavy, ktorá sa nezmierňuje liekmi proti bolesti alebo sa zhoršuje
  • bolesť hlavy, kvôli ktorej sa cítite horšie, keď si ľahnete alebo sa predkloníte
  • bolesť hlavy, ktorá je pre vás neobvyklá a sprevádza ju rozmazané videnie, pocit akoby ste boli chorí, problémy s rozprávaním, slabosť, ospalosť alebo záchvaty
  • vyrážka, ktorá vyzerá ako malé modriny alebo krvácanie pod kožou
  • dýchavičnosť, bolesť na hrudníku, opuchy nôh alebo pretrvávajúce bolesti brucha

Vakcíny s veľkým prínosom

Výbor pre očkovanie a imunizáciu (JCVI) uviedol, že ide o preventívne opatrenia, a vyzval tých, ktorí už dostali svoju prvú dávku vakcíny, aby sa zúčastnili aj druhej. Profesor Wei Shen Lim, predseda komisie Covid-19 pre JCVI dodal, že bezpečnosť zostáva prioritou číslo jeden

Veľká Británia okrem iných krajín riešila v uplynulých dňoch zriedkavé prípady ľudí, u ktorých sa vyskytli krvné zrazeniny a bol im nameraný nízky počet krvných doštičiek po očkovaní. I napriek tomu profesor upozorňuje, že vakcíny proti Covid-19 už zachránili tisíce životov a ich prínos pre väčšinu populácie je jasný. Ak by vám teda bola ponúknutá vakcína, treba ju vziať. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaVedľajšie účinkyAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9