Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Títo ĽUDIA majú trikrát MENŠIU pravdepodobnosť nákazy na KORONAVÍRUS: Zistite, či patríte medzi nich!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci sa zhodujú na jednom. Naše oči môžu hrať dôleťitú úlohu pri prevencii nového koronavírusu. Rúško síce môže obmedziť šírenie infekcie u ľudí, no nechráni oči. Jedna skupina ľudí však má menšiu šancu na nakazenie sa ako ostatní!

Ľudia, ktorí nosia okuliare, majú trikrát menšiu pravdepodobnosť, že sa nakazia koronavírusom, pretože sa toľko nedotýkajú svojich očí. Zistila to nová štúdia. Podľa vedcov si ľudia s okuliarmi menej pretierajú oči. Oči sú totiž „významnou cestou infekcie do tela“. Analýza tiež zistila, že na vírus ochorejú skôr chudobní a nevzdelaní ľudí - čiastočne preto, že nenosia okuliare.

Čítajte tiež: OMYL o TUKOCH, ktorý vás môže dostať do zdravotných PROBLÉMOV: Takto zareaguje TELO!

Dotykom k prenosu vírusu

Podľa správy, zverejnenej v Indii, sa ľudia dotýkajú tváre v priemere 23-krát za hodinu a očí trikrát za hodinu, ako sa uvádza na thesun.co.uk.

Vedúci výskumník Amit Kumar Saxena upozorňuje: „K prenosu dochádza dotykom na tvár, nos, ústa a oči. Dotýkanie sa nosa a úst je pri správnom nasadení rúška na tvár výrazne znížené. No nosenie rúška oči neochráni.“

Okuliare a ich ochranná úloha

Ako ďalej zdôrazňuje, dotyk a pretieranie si očí kontaminovanými rukami môže byť pre vírus cestou, pomocou ktorej sa infekcia dostane do tela.

Títo ĽUDIA majú trikrát
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Riziko Covid-19 bolo v populácii nosiacich okuliare dvakrát až trikrát menšie ako v populácii, ktorá okuliare nemala. Môže to byť spôsobené menším dotykom a trením očí pri nosení okuliarov. Ochranná úloha okuliarov, ako sa zistilo, je významná.“ 

V správe sa uvádza, že okuliare nechránia oči tak dobre ako ochranné okuliare, ale stále poskytujú určitý stupeň ochrany. Zistilo sa tiež, že chudobnejší a menej vzdelaní ľudia s väčšou pravdepodobnosťou chytia Covid, pretože je menej pravdepodobné, že budú správne nosiť rúška na tvári a „budú menej používať okuliare ako vzdelaní ľudia“. 

Kto je v ohrození? 

Medzi ďalšie kľúčové faktory nákazy Covidu patrí pohlavie, podľa odborníkov sa zdá, že vírus predstavuje osobitnú hrozbu pre mužov. Patria sem starší dospelí vo veku 60 rokov a viac, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou vážne ochorejú. Vedci zistili, že tí, ktorí zomreli na Covid-19, boli v strednom veku, mali 65,8 rokov. Ľudia, ktorí sú obézni alebo majú výraznú nadváhu, patria taktiež do vysoko rizikovej kategórie pre koronavírus. 

Viac o téme: OkuliarePrevenciaKoronavírusCovd-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9