Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Väčšina ľudí, ktorí začínajú s diétou, vysadia zo svojho jedálnička v prvom rade tuky. Hoci je pravda, že zo zlého tuku sa priberá, existuje aj zdravý, ktorý telo potrebuje. Ak ho vynecháte úplne, ohrozíte svoje fyzické aj duševné zdravie.

Telo potrebuje tuk

Aby telo fungovalo ako má, potrebuje energiu. Tú získa zo sacharidov a tukov. Ak ste si doteraz mysleli, že k štíhlej postave sa dopracujete jedine tak, že obmedzíte tuky a budete jesť len nízkotučné výrobky a zeleninu, mýlite sa. Vynechanie tuku zo stravy spôsobí viac škody ako úžitku. 

Ako sa píše na brightside.me, váš jedálniček by mal byť pestrý a rôznorodý. Najvhodnejšia je na to stredomorská diéta, ktorá je bohatá na zdravé tuky. Čo sa teda stane s telom, keď vynecháte tuk?

Čítajte tiež: Kontroverzná POTRAVINA, ktorá vznikla náhodou: Po tomto zistení prestanete TOFU nenávidieť!

1. Budete hladní

Možno ste si všimli, že keď držíte diétu, po dojedení sa necítite úplne nasýtení. Tuk je základnou živinou, ktorú telo potrebuje. Samozrejme, aj v tomto prípade platí, všetko s mierou. Ak nekonzumujete dostatok určitého stopového prvku, je pravdepodobné, že potrebné kalórie budete hľadať inde.

2. Vaša pamäť sa môže zhoršiť

Ak úplne vylúčite tuky, možno si všimnete, že nie ste takí ostražití ako obvykle. Zdravé tuky zlepšujú zdravie mozgu. Je dokázané, že stredomorská strava bohatá na olivový olej, orechy a ryby, zlepšuje stav pamäte. Konzumácia dostatku dobrého tuku je tiež spojená s nižším rizikom demencie.

3. Môže ohroziť srdce

Konzumácia zdravých tukov má pre vaše srdce niekoľko zdravotných výhod. Jednou z nich je fakt, že znížite riziko srdcového infarktu. Ľudia, ktorí konzumujú viac ako polovicu polievkovej lyžice olivového oleja každý deň, majú podľa štúdie o 15 percent nižšiu pravdepodobnosť výskytu akýchkoľvek druhov srdcových chorôb.

OMYL o TUKOCH, ktorý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Priberiete

Ak dodržiavate diétu s nízkym obsahom tukov, môže sa stať, že telo prestane spaľovať tuk. Podľa štúdie niektoré zdravé tuky, ktoré sa napríklad nachádzajú v mandliach, nakopnú metabolizmus.

5. Svalová hmota sa bude ťažšie budovať

Ak obmedzíte príjem tukov, zastavíte aj rast svalovej hmoty. Túžite po svaloch? Jednoduchá rada. Jedzte zdravé tuky a pravidelne cvičte. Tuk môže tiež zvýšiť koncentráciu bielkovín, čo pomáha telu rýchlejšie sa zotaviť po intenzívnom cvičení.

6. Váš imunitný systém môže byť oslabený

Mastné kyseliny sú nevyhnutné pre ochranu imunitného systému. Mnoho vitamínov sa navyše lepšie vstrebáva, keď sa konzumuje spolu s tukmi. Ak vylúčite zo svojej stravy dobré tuky, môže sa stať, že telo nebude prijímať dostatok vitamínov.

Viac o téme: ZdravieStravovanieTuky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9