Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po prekonaní KORONAVÍRUSU ešte nič nekončí: Niektorí hlásia tento nepríjemný STAV!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak pacienti prekonajú koronavírus, ešte nemajú vyhraté. Čoraz viac sa objavujú príznaky, ktorými trpia aj dlho po vyliečení z ochorenia. Najnovšie hlásia, že pociťujú zvláštne pachy, pripomínajúce pach ryby alebo moč. 

Upozorňuje na to otorinolaryngológ Nirmal Kumar, podľa ktorého ide o tzv. parosmiu, ako sa uvádza na metro.co.uk. Tento stav sa objavuje hlavne u mladších pacientov a u nakazených zdravotníkov. Spomínaný lekár bol jedným z prvých lekárov, ktorí zistili v marci 2020 prítomnosť anosmie, teda straty čuchu, u pacientov nakazených Covid-19. Postaral sa o to, aby anglické ministerstvo zdravotníctva pridalo stratu čuchu na zoznam symptómov nového koronavírusu. 

Čítajte tiež: 12 SIGNÁLOV, že vaše telo STARNE RÝCHLEJŠIE ako by malo: Zbytočné VRÁSKY kvôli bežným veciam!

„Videl som dvoch pacientov s parosmiou. Jeden hlásil pach ryby a druhý niečo ako spáleninu, hoci v okolí nebol dym. Obaja sú zdravotní pracovníci a domnievame sa, že zvýšený výskyt sa prejavuje u mladých ľudí a u zdravotníkov, keďže sú vystavení vírusu v nemocniciach,“ uviedol Kumar pre tlačovú agentúru PA. 

Nepríjemné pachy u pacientov

Parosmia je veľmi nepríjemný stav. Podľa odborníka vírus ovplyvňuje nervy v oblasti nosa. Nervy nefungujú a nervový systém je v šoku. Na dva týždne stratil 21-ročný Daniel Saveski čuch a chuť a odvtedy trpí parosmiou. Veci, ktoré silne páchnu, majú preňho teraz horiaci zápach, ktorý sa podobá síre či spálenému toastu. Výsledkom je znížené potešenie z jedla. 

Po prekonaní KORONAVÍRUSU ešte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšia pacientka 52-ročná Lynn Corbettová bola v šoku, keď sa jedného marcového dňa zobudila bez čuchu a chuti. Až 3 mesiace nemala žiadnu chuť a čuch, potom sa jej začali postupne vracať. Napriek tomu nič jej už nevoňalo tak, ako predtým. Ako dodala, ťažko opísať to, čo cítila. Bola to nechutná sladká vôňa, s ktorou sa dovtedy nikdy nestretla. Kedysi nemohla byť čo i len jeden deň bez kávy. Teraz jej kvôli parosmii tento kofeínový nápoj nevonia. Cíti pach akoby z benzínu. 

Charita AbScent v spolupráci s ORL UK a Britskou rhinologickou spoločnosťou radí ľuďom, aby skúsili čuchové tréningy. Napríklad ovoniavanie ružových, citrónových, klinčekových a eukalyptových olejov každý deň po dobu asi 20 sekúnd. 

Viac o téme: ZdraviePachyKoronavírusCovid-19Parosmia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9