Príznak KORONAVÍRUSU, ktorý môžete PREHLIADNUŤ: Ľahko si ho POMÝLIŤ s angínou!

Zdroj: gettyimages.com
2021-01-01 15:00:00

Najčastejšími príznakmi koronavírusu je horúčka, suchý kašeľ, únava, bolesť svalov a hlavy, strata čuchu, chuti a dýchavičnosť. Lekári však upozorňujú, že jedným z menej častým symptómov, že ste sa nakazili, je pocit sucha v krku.

Škriabanie v krku ako znak ochorenia

Symptómy koronavírusu nie sú u všetkých rovnaké. Niektorí prejdu ochorením bez toho, aby o ňom vedeli, iných nákaza pripúta na posteľ na dlhé týždne. 

„Niektorí pacienti uviedli, že sprievodným javom ochorenia bol pocit sucha a škriabania v krku,“ uviedol odborník na COVID -19 M. Leo Nissola, ako sa píše na menshealth.com.

Čítajte tiež: 12 SIGNÁLOV, že vaše telo STARNE RÝCHLEJŠIE ako by malo: Zbytočné VRÁSKY kvôli bežným veciam!

Je bolesť v hrdle príznakom COVID-19?

„To je zložitá otázka. Môže byť, ale nemusí to byť nevyhnutne určujúci faktor,“ myslí si doktor Nissola.

Podľa neho existuje mnoho príčin zápalu vnútornej výstelky hrdla, vrátane alergií, vírusových aj bakteriálnych infekcií horných dýchacích ciest, refluxu, alebo dokonca rakoviny hrdla. 

"V súčasnosti sú všetky choroby horných dýchacích ciest považované za COVID-19, pokiaľ sa nepreukáže opak," hovorí odborná asistentka pre otolaryngológiu Inna Husainová. 

Ako dodala, bolesti ucha, nosa a hrdla môžu byť príznakmi závažných prípadov COVID-19.

Čo znamená bolesť v hrdle?

Bolesť sa kvalifikuje ako určité nepríjemné pocity v oblasti krku. Samotné prehĺtanie bolí, rovnako môžete pociťovať pichanie a pálenie. Bolesti môže sprevádzať aj nádcha, upchatý nos, kašeľ alebo horúčka. Medzi ďalšie príznaky patrí zmena hlasu, zdurenie lymfatických uzlín v oblasti krku alebo čeľuste, či zapálené mandle s bielymi škvrnami, alebo hnisom. 

„Ak sú vaše bolesti v krku sprevádzané aj horúčkou alebo kašľom, mali by ste zbystriť pozornosť. Môže to byť angína spojená s COVID -om,“ varuje doktor Husain.

Ako dodal, keď sa bolesť objaví po tom, čo vás pálila záha, pravdepodobne to súvisí s refluxom. 

„Pokiaľ vám tečie z nosa, kýchate, pravdepodobne ide o alergiu,“ vysvetlil.

Čo by ste mali robiť, ak vás bolí hrdlo?

Pri liečbe príznakov angíny by sa malo pristupovať individuálne, v niektorých prípadoch je potrebné nasadiť antibiotiká, niekedy ich nie je treba. V takom prípade doktor Husain odporúča, aby pacienti pili dostatok vody a čaju. 

„Pomôžu aj lieky na tlmenie bolesti, naparovanie a pastilky na cmúľanie,“ radí Husain.

Ak bolesť v krku pochádza z nadmerného kašľa, môžete ju vyriešiť jeho potlačením. Keď problémy spôsobujú alergie, je vhodná liečba antihistaminikami.

Ak bolesť v krku spôsobuje reflux, riešením je antirefluxná diéta. Pacienti by mali vylúčiť všetko kyslé, čo dráždi výstelku hrdla,“ radí Husain.

Kedy ísť na test?

„Ak máte príznaky angíny, bolí vás hrdlo, ale bolesti sprevádza vysoká horúčka, celková slabosť, bolesti hlavy, mali by ste kontaktovať vášho obvodného lekára, ktorý rozhodne, či máte podstúpiť PCR test,“ konštatoval otolaryngológ Michael Lerner. 

Ako dodal, najlepšou ochranou pred koronavírusom je dodržiavanie nariadení hygienikov, časté umývanie rúk, nosenie rúška a sociálny dištanc.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie vírus prevencia infekcia príznaky koronavírus

2021-01-01 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia