Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo robiť počas LOCKDOWNU, aby vás neprepadli pocity úzkosti? Kľúč ku šťastiu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zatiaľ čo Slováci sú v lockdowne niekoľko dní, milióny Argentínčanov v ňom žije už 200 dní. Nielenže by sa mala riešiť zdevastovaná ekonomika, ale vážne dopady má izolácia na psychické zdravie. Našťastie, lockdown sa dá prežiť, ak sa budete venovať jednej činnosti!

Sociálna izolácia, osamelosť, obmedzenie činností, na ktoré ste boli zvyknutí, úzkosť a depresie. V súčasnosti zažíva množstvo ľudí takéto pocity, ktoré pramenia zo strachu z nákazy koronavírusom, ale i samotným lockdownom. Ťažko sa prežívajú dni medzi štyrmi stenami a s obmedzenou slobodou. Dajú sa prežiť s chladnou hlavou a úsmevom na tvári?

Čítajte tiež: ZACHRÁNI bežný liek proti bolesti pacientov s KORONAVÍRUSOM? Veľký potenciál v malej tabletke

Sexom proti zlej nálade

Hoci neexistuje žiadna tabletka, ktorá by dokázala zlepšiť náladu a psychiku počas lockdownu na počkanie, je tu niečo, čo minimálne spríjemní dni. Jedna štúdia zistila, že kľúčom ku šťastiu v tomto ťažkom období sú milostné radovánky!

U párov, ktoré sa pravidelne oddávali šanteniu v posteli počas lockdownu, bolo menej pravdepodobné, že utrpia tzv. blues. Ak niekto trpí týmto stavom, má horšiu náladu, je smutný, trpí depresiami či úzkosťou. Zvyčajne sa tieto pocity spájajú so zmenou ročného obdobia, keď vonku panuje zima, dni sa skracujú a noci predlžujú a počasie je pochmúrne. Tentokrát sa však týka aj lockdownu. 

Čo robiť počas LOCKDOWNU,
Zobraziť galériu (2)

Ochráni pred úzkosťou

Štúdia upozornila na to, že páry, ktoré nemali pravidelne sex, mali o 34 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť depresiou. Výsledky výskumu poukazujú na možný dopad zákazu stretávania sa s ľuďmi z rôznych domácností. Na takýto záver prišli vedci z rímskej univerzity Tor Vergata, ktorí oslovili 7000 Talianov s priemerným vekom 33 rokov a zisťovali, v akom stave je ich sexuálny život a duševné zdravie. Odborníci prišli na to, že tí, ktorí pokračovali v sexe aj počas lockdownu, boli menej úzkostliví, menej depresívni a mali vo všeobecnejšie šťastnejšie vzťahy. 

Dr. Daniele Mollaioli uviedol: „Lockdown kvôli koronavírusu dramaticky ovplyvnil psychické, vzťahové a sexuálne zdravie populácie. Sexuálna aktivita mala na obe pohlavia ochranný účinok na úzkosť a poruchy nálady súvisiaciich s karanténou."

Štúdia bola publikovaná v časopise Journal of Sexual Medicine.

Viac o téme: ZdravieSexPsychikaKoronavírusCOVID-19Lockdown
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9