Deaktivujú KORONAVÍRUS už do pár sekúnd: Ohromná SILA v bežných produktoch ústnej hygieny

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-29 06:00:00

Hoci liek proti novému koronavírusu ešte stále nemáme, neostáva nám nič iné, len využiť spôsoby, ktoré by infekciu aspoň obmedzili. Podľa vedcov by jedným z nich mohlo byť vyplachovanie prostredníctvom ústnych vôd!

Znižujú množstvo vírusu

Podľa štúdie výskumníkov z Penn State College of Medicine môžu mať určité perorálne antiseptiká a ústne vody schopnosť inaktivovať ľudské koronavírusy! Výsledky naznačujú, že niektoré z týchto produktov môžu byť užitočné na zníženie vírusovej záťaže alebo množstva vírusu v ústach po infekcii a môžu pomôcť znížiť šírenie SARS-CoV-2, koronavírusu, ktorý spôsobuje COVID-19.

Čítajte tiež: Ani zadarmo: 22 POTRAVÍN, ktoré by odborníci na výživu NIKDY nezjedli!

Craig Meyers, profesor mikrobiológie a imunológie, viedol skupinu lekárov a vedcov, ktorí testovali  v laboratóriu výplachy úst a nosohltanov prostredníctvom produktov a sledovali ich schopnosť inaktivovať ľudské koronavírusy, ktoré majú podobnú štruktúru ako SARS-CoV-2. Medzi hodnotenými výrobkami bol 1% roztok detského šampónu, výplach nosa slanou vodou, peroxidové čistiace prostriedky a ústne vody.

Vedci zistili, že niekoľko výplachov nosom a ústami malo silnú schopnosť neutralizovať ľudský koronavírus, čo naznačuje, že tieto produkty môžu mať potenciál znižovať množstvo vírusu šíreného ľuďmi, ktorí sú pozitívni na COVID-19.

„Zatiaľ čo čakáme na vývoj vakcíny, sú potrebné metódy na zníženie prenosu,“ uviedol Meyers. „Produkty, ktoré sme testovali, sú ľahko dostupné a často sú súčasťou každodenného života ľudí.“

Stačilo pár sekúnd

Meyers a kolegovia testovali interakciu vírusu v nosovej a ústnej dutine s výplachmi a ústnymi vodami. Nosná a ústna dutina sú hlavnými vstupnými bodmi pre ľudské koronavírusy. Spojili roztoky obsahujúce kmeň ľudského koronavírusu, ktorý slúžil ako ľahko dostupná a geneticky podobná alternatíva pre SARS-CoV-2, s roztokmi detských šampónov, rôznymi peroxidovými antiseptickými výplachmi a rôznymi značkami ústnej vody. Roztoky nechali interagovať s vírusom 30 sekúnd, jednu minútu a dve minúty. Podľa Meyersa sú vonkajšie obaly testovaného ľudského koronavírusu a SARS-CoV-2 geneticky podobné, takže výskumný tím predpokladá, že podobné množstvo SARS-CoV-2 môže byť po vystavení roztoku inaktivované.

Na meranie množstva inaktivovaného vírusu umiestnili vedci zriedené roztoky do kontaktu s kultivovanými ľudskými bunkami. Spočítali, koľko buniek zostalo nažive po niekoľkých dňoch expozície vírusovému roztoku, a pomocou tohto počtu vypočítali množstvo ľudského koronavírusu, ktoré bolo inaktivované v dôsledku vystavenia testovanej ústnej vode alebo výplachu. Výsledky boli publikované v časopise Journal of Medical Virology.

Jednopercentný detský šampónový roztok, ktorý často používajú lekári na výplachy dutín, deaktivoval po dvojminútovej dobe kontaktu viac ako 99,9% ľudského koronavírusu. Niektoré z produktov na ústnu vodu a kloktadlo boli tiež účinné pri inaktivácii infekčného vírusu. Mnohé z nich inaktivovali viac ako 99,9% vírusu už po 30 sekundách kontaktného času a niektoré deaktivovali 99,99% vírusu už po 30 sekundách.

Sľubné výsledky štúdie

Podľa Meyersa sú výsledky s ústnymi vodami sľubné a dopĺňajú záver štúdie, ktorý ukazuje, že určité typy orálnych výplachov môžu za podobných experimentálnych podmienok inaktivovať SARS-CoV-2. Odborník uviedol, že ďalším krokom je návrh a uskutočnenie klinických štúdií, ktoré vyhodnotia, či produkty ako ústne vody môžu účinne znižovať vírusovú záťaž u pacientov pozitívnych na COVID-19.

„Ľudia, ktorí majú pozitívny test na COVID-19 a vrátia sa domov do karantény, môžu pravdepodobne preniesť vírus na tých, s ktorými žijú,“ uviedol Meyers, výskumník z Penn State Cancer Institute. "Určité profesie vrátane zubných lekárov a ďalších zdravotníckych pracovníkov sú vystavení neustálemu riziku. Potrebné sú klinické skúšky, aby sa zistilo, či tieto výrobky môžu znížiť množstvo vírusovo-pozitívnych pacientov s COVID. Aj keby použitie týchto produktov mohlo znížiť prenos o 50%, malo by to zásadný vplyv.“

Fotogaléria


Tagy:
choroba vírus prevencia infekcia koronavírus ústna voda

2020-10-29 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia