KORONAVÍRUS spúšťa reakciu, ktorá ODROVNÁ naše telo: Odborníčka radí, ako tomu ZABRÁNIŤ!

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-28 18:30:00

Počet situácií, v ktorých sú ľudia vystavení stresu, narastá. „Stačí sa pripojiť na internet a zasype nás množstvo informácií, ktoré v nás vyvolávajú pocit ohrozenia,“ uviedla klinická psychologička Mária Humeníková. Prispieva k tomu aj situácia okolo koronavírusu.

Upozornila, že jeho dlhodobé a opakované pôsobenie má negatívny dosah na psychické zdravie. Odporúča, aby sa ľudia so svojím prežívaním zdôverili iným a v stresovej situácii sa zamerali na správne dýchanie.

Čítajte tiež: Ani zadarmo: 22 POTRAVÍN, ktoré by odborníci na výživu NIKDY nezjedli!

"Nepovedala by som, že by narastal dopad stresu na ľudský organizmus. Skôr narastá  množstvo situácií, v ktorých sme mu vystavení. Okolo nás je veľmi veľa podnetov, ktoré tu kedysi neboli,“ uviedla psychologička s tým, že práve takéto situácie môžu byť spúšťačmi stresovej reakcie.

Považuje za dobré, ak ľudia tomuto mechanizmu porozumejú, naučia sa s tým pracovať a nájdu vhodné spôsoby, ako ho zvládať.

Čo pomáha? 

Podľa odborníčky je dôležité zamerať sa počas stresovej reakcie na prítomnosť. Pomáha dýchanie zhlboka, ktoré aktivuje zložku nervového systému tzv. parasympatikus.

„Pri jej aktivácii sa spomaľuje činnosť srdca, znižuje svalové napätie, rozširujú cievy na perifériách, zlepšuje trávenie a klesá celková aktivita,“ spresnila.

Psychologička upozornila, že nie je dobré, keď sa ľudia snažia zvládať všetko sami. Podľa jej názoru je dôležité zdieľať pocity s ostatnými a nedusiť ich v sebe.

„Ľudské spojenie, ľudský dotyk podporujú produkciu a znásobujú účinky oxytocínu, hormónu, ktorý okrem iného chráni náš srdcovo-cievny systém pred negatívnymi účinkami stresu,“ vysvetlila.

Stres nás nabudí

Stresová reakcia ľuďom pomáha chrániť sa pred ohrozením.

Je ako plynový pedál v aute, ktorý nás má nabudiť a pripraviť sa na „útok alebo útek“ – základné reakcie na stres, kedy sa k tomu pripravuje celé telo, “ uviedla odborníčka.

Spresnila, že počas stresovej reakcie srdce bije rýchlejšie a zvyšuje sa krvný tlak, mení sa prietok krvi, stúpa svalové napätie, zvyšuje sa potenie, zhoršuje trávenie, stúpa celková aktivita a podobne. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie stres psychika

2020-10-28 18:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR, red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia