Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS môže zmeniť SEXUÁLNY život: Nečakaná REAKCIA v mužských semenníkoch!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Napáda intímne partie? Vyzerá to tak, že koronavírus môže ovplyvniť sexuálny život u mužov tým, že poškodzuje bunky v semenníkoch! Ako tvrdí nová štúdia, vírus sa tak nedostane len do dýchacích ciest. 

Vplyv na pohyblivosť spermií

Vedci v Izraeli zistili, že počet spermií sa u infikovaných mužov znížil o polovicu na 30 dní po pozitívnom teste na Covid-19. Taktiež odhalili obmedzenú pohyblivosť spermií u týchto mužov - to znamená, že neboli schopné správne sa pohybovať. Najhoršie na tom bolo, že poškodenie bolo pozorované u mužov, ktorí utrpeli len miernu formu koronavírusu. Výskum bol publikovaný v časopise Fertility and Sterility.

Čítajte tiež: Keď sa STRATIA pozitíva orechov: NEPRIATELIA, ktorí nemajú so zdravotnými účinkami nič spoločné!

Dr Dan Aderka z centra Sheba Medical Center, ktorý viedol výskum, pre denník Jerusalem Post uviedol, že koronavírus môže poškodiť semenníky väzbou na bunkové receptory ACE2. Predpokladá sa, že tieto receptory, ktoré sa nachádzajú aj v srdci, pľúcach a črevách, slúžia ako vstupná brána pre Covid-19 do tela.

Dr Aderka uviedol, že jeho výskum na 12 pozitívnych pacientoch na Covid-19 odhalil vírus v 13 percentách ich spermií. Dodal, že u pacientov so stredne závažným ochorením došlo k 50-percentnému zníženiu objemu, koncentrácie a motility spermií - a to aj 30 dní po stanovení diagnózy.

Môže ísť o dôsledok horúčky

Iní odborníci však tvrdia, že ide skôr o dôsledok horúčky - jedného z kľúčových príznakov Covid-19. Podľa vedcov môže horúčka telu sťažiť tvorbu spermií, no po prekonaní infekcie sa produkcia obnoví.

Profesor Allan Pacey, bývalý predseda British Fertility Society uviedol: „Ľudia, ktorí sa nakazia koronavírusom, sú pravdepodobne celkom v nepohode, dokonca aj chrípka dočasne spôsobí pokles počtu spermií. Otázkou je, či ide o trvalú zmenu.“

Profesor Pacey varoval pred novými zisteniami výskumu a poukázal na to, že zosnulí pacienti by utrpeli závažnejšiu infekciu ako priemerný infikovaný muž. Je tiež pravdepodobnejšie, že budú starší, čo by spôsobilo pokles ich počtu spermií bez ohľadu na to.

KORONAVÍRUS môže zmeniť SEXUÁLNY
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dostane sa krvou až do semenníkov? 

Už v apríli vedci tvrdili, že koronavírus sa môže dostať do semenníkov kvôli proteínu ACE2. Vtedajší odborníci však pochybovali o týchto zisteniach. Profesor virológie Ian Jones z University of Reading uviedol, že koronavírus bude musieť cestovať prostredníctvom krvi, aby sa dostal do semenníkov, čo podľa neho „nie je všeobecne“ to, čo vírus robí.

Povedal: „Hlavným miestom replikácie vírusu sú dýchacie cesty a na to, aby sa vírus dostal na ďalšie miesta, musí cestovať prostredníctvom krvi. Toto sa hovorilo všeobecne o vírusoch a nie presne o koronavíruse.“

Ďalšie prípady

Je tu aj iná štúdia, no taktiež so značnými obmedzeniami. Tá sa však realizovala na malom počte mužov, pričom súčasťou bola aj vzorka zo semenníkov od pacienta, ktorý zomrel na koronavírus. 

Zaujímavý je však jeden prípad, ktorý sa stal v USA. Naznačuje, že by koronavírus mohol spôsobiť opuch semenníkov. Predtým zdravý 37-ročný muž mal opuch a zažíval nepríjemné pocity v miešku. Približne 5 dní pred objavením sa jeho prvých príznakov mu bol zistený pozitívny test na koronavírus a asi o týždeň neskôr sa u neho vyvinula bolesť semenníkov. Lekári, ktorí sa vyjadrili v časopise American Journal of Emergency Medicine uviedli, že Covid-19 poškodil spermatocyty, ktoré udržiavajú spermie zdravé. Veria, že vírus použil na vstup do jeho tela receptory ACE2 na Leydigových bunkách - ktoré sú prítomné v semenníkoch. Pripúšťajú však, že prípady ako je tento, sú veľmi zriedkavé.

Existujú ďalšie podobné správy o bolesti semenníkov u pacientov s Covid-19, ale zatiaľ neexistuje žiadny oficiálny výskum, ktorý by túto súvislosť potvrdil.

Viac o téme: ZdravieSexMužSemenníkyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9