Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zvládli by ste KORONAVÍRUS? Dva znaky, podľa ktorých zistíte ľahší priebeh infekcie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci je priebeh koronavírusu nevyspitateľný a môže byť u každého pacienta iný, predsa len existujú dva znaky, podľa ktorých spoznať väčšiu šancu na rýchle zotavenie sa. Ktoré to sú?

Nie je novým zistením, že náhla strata čuchu a chuti sú prvotnými príznakmi nákazy novým koronavírusom. Odborníci ale dodali, že sa objavuje väčšinou u tých, ktorí čelia miernemu priebehu ochorenia a teda miera zotavenia je u nich vysoká. Uvádza sa to v štúdii uverejnenej v časopise International Forum of Allergy & Rhinology

Čítajte tiež: Ako sa vyhnúť ZLOMENINÁM? Prečo mlieko nie je dobré na kosti!

Znamená vyššiu šancu na nákazu

Podľa enttoday.org sa spočiatku sa strata čuchu neuvádzala ako jeden z príznakov infekcie. Objavila sa až v marci tohto roku, kedy lekári v USA upozornili, aby sa doplnila do zoznamu skríningových nástrojov pre diagnostikovanie koronavírusu. Podľa odborníkov, ak by ste prišli o chuť a čuch, je až 10-násobne vyššia šanca na nákazu koronavírusom, než iným typom infekcie. 

Ako dodala Carol Yanová, autorka štúdie, prvým a zároveň najčastejším príznakom infekcie COVID-19 zostáva i naďalej horúčka, následne únava a strata čuchu a chuti. Pacient trpí úplnou stratou čuchu, no postupne sa senzorické funkcie pacienta vrátia k normálu za menej ako štyri týždne po infekcii. 

So stratou čuchu bez hospitalizácie

Už v predchádzajúom výskume zistila odborníčka spolu so svojim tímom vedcov, že horúčka, únava a strata zmyslov sú bežnými skorými príznakmi infekcie. Po horúčke a únave nasleduje strata čuchu ako skorý príznak. Nové zistenia však ukázali, že strata čuchu by mohla byť prediktorom toho, že infekcia nebude taká závažná. Zdá sa, že jej priebeh bude mierny a nebude potrebná hospitalizácia. Ak teda pacient stratí tento zmysel, existuje šanca, že sa uňho vyvinú miernejšie príznaky ochorenia. 

Zvládli by ste KORONAVÍRUS?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tieto závery sú platné aj po tom, čo sa vylúčili rizikové faktory ako vek, problémy so srdcom, pľúcne ochorenie, obezita a cukrovka. V štúdii sa ukázalo, že tí, ktorí skončili v nemocnici, mali menšiu pravdepodobnosť straty čuchu a chuti. Približne 27 percent týchto pacientov pocítilo na sebe stratu zmyslov, pričom u tých, ktorí mali miernejšie príznaky, to bolo až 67%. 

Spoluautor štúdie Adam S. DeConde uviedol, že u tých, ktorí hlásili stratu čuchu bola až 10-krát nižšia pravdepodobnosť hospitalizácie na COVID-19 než u pacientov bez straty tohto zmyslu. Podľa neho strata čuchu nesúvisí so žiadnymi faktormi, ktoré by si vyžadovali hospitalizáciu. Vyzerá to tak, že ide naozaj o ukazovateľ miernejších prejavov infekcie. 

Navyše, zdá sa, že ak sa vírus usadí v nose a teda v horných dýchacích cestách, kde dôjde k silnej lokalizovanej imunitnej odpovedi, obranný systém tela sa aktivuje v menšej miere v iných častiach tela, ako sú pľúca. To je dobrá správa, keďže pľúca sú životne dôležitým orgánom. Ak dôjde k ich poškodeniu či zlyhaniu, následky sú pre človeka zvyčajne fatálne. 

Viac o téme: ZdraviePríznakyKoronavírusStrata čuchu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9