Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kvitnúca BURINA so skrytými účinkami: Odpad, ktorý je viac než len potravinou pre zvieratá!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Znižuje cholesterol, pomáha liečiť dýchacie a kožné problémy, zmierňuje príznaky menopauzy. Využíva sa pri liečení zápalových ochorení, ako je artritída. Možno ste netušili, ale reč je o ďateline lúčnej, ktorú mnohí považujú len za burinu. Hovorí sa jej aj červená.

Chodievate počas pandémie koronavírusu veľa do prírody? Na lúkach a okrajoch lesov ste si istotne všimli rastúcu ďatelinu. Ľahko ju spoznáte podľa guľatých, fialových kvetov. Ďatelina lúčna je bylina z čeľade bôbovitých. Možno ste si pomysleli, že ide o pekne kvitnúcu burinu, ktorú majú v obľube voľne pasúce sa zvieratá. No opak je pravdou!

Čítajte tiež: Najlepšie POTRAVINY pre vás pažerák: Jedlo, ktoré vás ochráni pred pálením ZÁHY!

Ľudia už odpradávna poznajú jej liečivé účinky. Kvety ďateliny obsahujú množstvo živín a vitamínov ako je vápnik, horčík, fosfor, draslík, chróm. Ako sa píše na stránke Dr. Toma O Briena MA PhD MH drtomobrien.ieďatelina lieči estrogénovú nerovnováhu, stimuluje močenie, zlepšuje krvný obeh, posilňuje kosti, chráni imunitný systém a srdce. Je bohatým zdrojom izoflavónov, ktoré sa používajú na liečbu vysokého cholesterolu, osteoporózy a znižuje hypertenziu. Aké sú ďalšie pozitívne účinky ďateliny na ľudské zdravie?

Zdravie srdca

Ďatelina má schopnosť znižovať zápal v tele, najmä v kardiovaskulárnom systéme. Štúdie ukázali, že pitím čaju z ďateliny významne znížite napätie v tepnách a krvných cievach, vďaka čomu klesne aj vysoký tlak. 

Imunita

Ak konzumujete kvety ďateliny, vaše telo získa vysokú dávku vitamínu C. Ten posilňuje imunitný systém a stimuluje tvorbu bielych krviniek. Čaj z tejto rastlinky je bohatý na antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály, spôsobujúce degeneratívne ochorenia a bunkovú mutáciu. Pravidelná konzumácia ďateliny slúži ako prevencia pred vírusovými aj bakteriálnymi infekciami.

Kvitnúca BURINA so skrytými
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Menštruácia a menopauza

Ďatelina sa používa na liečbu príznakov menopauzy a pomáha udržať hladinu estrogénu. Zmierňuje bolesť prsníkov, nepríjemné návaly tepla a zabraňuje výkyvom nálady. Je vhodná aj pre ženy, ktoré sa práve nachádzajú vo fáze PMS a trpia podobnými príznakmi.

Znižuje hladinu cholesterolu

Výskum ukázal, že hladiny LDL cholesterolu sa dajú znížiť pridaním ďateliny do stravy. Kumaríny, ktoré sa v nej nachádzajú, udržiavajú hladký prietok krvi a stimulujú zdravý obeh, čím srdce chránia pred vysokým krvným tlakom a kardiovaskulárnymi problémami.

Detox

Ak chcete nájsť rýchly spôsob, ako detoxikovať svoje telo a vyčistiť ho od prebytočných toxínov a solí, nič nefunguje lepšie ako diuretikum. Ďatelina sa spája so zvýšeným močením, čím pomáha uvoľňovať prebytočnú vodu, toxíny a dokonca aj tuk z tela.

Výber a príprava

Ďatelina červená je k dispozícii v rôznych prípravkoch, vrátane čajov, tinktúr, tabliet, kapsúl či tekutých extraktov. Môže sa použiť aj zápar, alebo obklad z nej. Niekedy je jedinou ingredienciou vo výrobkoch, ale často je k dispozícii aj v zmesi s inými bylinkami. Krátkodobé užívanie ďateliny je bezpečné a zdraviu prospešné.

Ako si pripraviť čaj?

Čaj z ďateliny sa pripravuje zo sušených kvetinových hlavičiek. Niektorí zástancovia prírodnej liečby tvrdia, že ak chcete získať z ďateliny maximum, musíte použiť celú kvetinu. Na prípravu použite jednu až tri čajové lyžičky usušenej bylinky, ktorú zalejte horúcou, nie vriacou vodou. Nechajte lúhovať 15 minút. Vypite tri šálky čaju denne.

Kvitnúca BURINA so skrytými
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Liečivé účinky ďateliny (vnútorné použitie)

  • ochorenia srdca
  • klimaktérium
  • črevné problémy
  • depresie
  • problémy s menštruáciou
  • ochorenia dýchacieho traktu
  • problémy s trávením

Výhody (vonkajšie použitie)

  • prísada do jedál, korenina
  • kožné problémy
  • opuchy kĺbov
  • zápaly ďasien, afty
Viac o téme: KvetZdraviePrevenciaBurinaĎatelina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9