Ako sa vyhnúť ZLOMENINÁM? Prečo mlieko nie je dobré na kosti!

Zdroj: gettyimages.com
2020-05-22 06:00:00

Kým sme mladí, obvykle nás otázka zdravia kostí až tak netrápi. S pribúdajúcim vekom si však snáď každý občas cíti „každú kostičku v tele“ a táto téma sa stáva veľmi aktuálnou. Prinášame vám niekoľko skvelých tipov, vďaka ktorým sa môžete bolestí kostí zbaviť.

Najväčšiu úlohu pri udržaní zdravia kostí zohráva cvičenie a strava, ako sa uvádza na mirror.co.uk. Najmä v tomto čase, keď mnohí pre koronavírusovú pandémiu zostávajú viac doma, by sme na pohyb nemali zabúdať. Ani obmedzenia nie sú ospravedlnením pre celodenné posedávanie, nech je to akokoľvek lákavé.

Zostať aktívny pomáha udržiavať kosti silné a zdravé,“ hovorí odborníčka na zdravie kostí Jess Roberts.

Čítajte tiež: HORŠIE následky, ako keby ste pili KOLU: Tento nápoj prekonal ostatné sladené nápoje!

Výskumy naznačujú, že odporúčaných 10 000 krokov denne by mohlo byť dostačujúce na prevenciu osteoporózy – stavu, keď sú kosti také slabé, že sa ľahko zlomia. Jess navrhuje pridať cvičenia zamerané na vyváženie hmotnosti.

1. Využite aktívne voľný čas strávený vonku

Pri polhodinovej svižnej chôdzi urobíte asi 4 000 krokov. Ak budete chodiť 60 minút, ešte lepšie pre vaše kosti! Keď svieti slnko, získate tiež veľmi potrebný vitamín D, ktorý je pre zdravie kostí nevyhnutný.

2. Cvičte s kabelkou

Kabelku položte na podlahu pred seba a postavte sa s nohami od seba, trochu naširšie než sú vaše boky. Zohnite sa pre kabelku s mierne ohnutými kolenami. Keď sa postavíte, nadýchnite sa a pri výdychu položte kabelku opäť na zem. Cvik opakujte 10-krát. Dávajte si pozor na to, aby ste hornú časť tela držali rovno. 

3. Choďte po schodoch

Ak máte v dome schodisko, môže sa stať vaším výborným pomocníkom na cvičenie. Cieľom je chodiť hore a dole tak často, ako vládzete.

4. Počas čistenia zubov stojte na jednej nohe

Poloha, pri ktorej stojíte na jednej mierne pokrčenej nohe posilňuje svalstvo a spájanie tkanív okolo kostí. Pomáha tiež pri nácviku stability, čo môže zabrániť pádom, ktoré by mohli v budúcnosti viesť k zlomeninám.

5. Drepy na stoličke

Sadnite si na stoličku s nohami od seba pevne zatlačenými do zeme. Pomaly vstaňte a opäť si sadnite bez pomoci rúk. Opakujte 10-krát s dôrazom na pomalý pohyb. Keď to zvládnete s prázdnymi rukami, zoberte si fľaše s vodou alebo plechovky a robte stoličkové drepy s nimi.

6. Využite pracovnú dosku

Postavte sa asi 25 centimetrov od pracovnej dosky a položte ruky roztiahnuté o niečo viac ako je šírka ramien pevne na jej okraj. Keď vdychujete, ohnite lakte a sklopte hrudník smerom k pracovnej doske, pričom lakte držíte blízko pri tele. Potom vydýchnite, narovnajte ruky, no dbajte na to, aby chrbát a krk zostali v neutrálnej polohe. Opakujte 20-krát.

7. Jedzte zdravo pre svoje kosti

„Kosti, rovnako ako všetky živé tkanivá, potrebujú primeranú výživu pre správny rast,“ hovorí odborníčka na výživu Marilyn Glenvillová. 

Vápnik je pre naše kosti dobrý, ale mlieko a syr nie sú vždy jeho najlepšími zdrojmi, pretože v tele vytvárajú kyslé prostredie, ktoré v skutočnosti vápnik absorbuje. Dajte prednosť listovej zelenine. Doprajte si tiež brokolicu a kapustu, ktoré sú fantastickými zdrojmi vápnika a obsahujú vitamíny K a C, ktoré sú rozhodujúce pre zdravie kostí. Ukázalo sa, že ľudia so stravou bohatou na ovocie a zeleninu si udržiavajú dobrú hustotu kostí.

9. Vyskúšajte jablčný ocot

„Existuje zaujímavý výskum účinkov pridávania octu jablčného muštu do potravín,“ hovorí odborníčka.

Pri konzumácii sa ocot stáva zásaditým, čo umožňuje kostiam absorbovať viac vápnika. Používajte ho do dressingov alebo si občas pridajte polievkovú lyžicu do pohára s vodou.

10. Vyhýbajte sa šumivým nápojom

Vysoké hladiny fosforu v nápojoch sýtených oxidom uhličitým môžu spôsobiť, že vaše telo nebude mať dostatok vápnika.

11. Mäso konzumujte s mierou

Výskum naznačuje, že ľudia, ktorí v strave preferujú rastlinné bielkoviny, ako sú fazuľa, šošovica či tofu, majú lepšiu hustotu kostí ako tí, ktorí jedia mäso. To je totiž jednou z potravín, ktoré produkujú najviac kyselín.

12. Obmedzte pitie kávy

Keď pijete dve šálky silnej kávy denne, môže to značne zvýšiť riziko zlomenín bedrového kĺbu,“ upozorňuje doktorka Glenvillová.

Kofeín absorbuje vápnik z kostí. Snažte sa dopriať si denne iba jednu šálku kávy alebo to vyskúšajte s čajom, ktorý obsahuje kofeínu menej.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia kosti

2020-05-22 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia