Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Ako vyzerá nákaza? Očami PACIENTOV, u ktorých bolo potvrdené ochorenie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Od decembra 2019, kedy vypukla epidémia nového koronavírusu v Číne, pribudlo vo svete doteraz vyše 6 000 úmrtí. Väčšina ľudí má prirodzene strach, boja sa o seba a svojich najbližších a snažia sa chrániť čo najviac. Čo sa naozaj deje s človekom, ktorý ochorie na koronavírus COVID-19?

Hoci mnohí poznajú príznaky ochorenia, o ktorých sú informovaní zo všetkých strán vrátane médií, predsa len sa zaujímajú, aké to je ochorieť na koronavírus. Medzi najčastejšie symptómy ochorenia patrí horúčka, suchý kašeľ, únava, bolesti svalov a hlavy, problémy s dýchaním a vo vážnejších prípadoch aj zápal pľúc. O najpresnejšom priebehu ochorenia by vedeli rozprávať lekári a hlavne pacienti, ktorí si tým prešli, a u ktorých bolo ochorenie diagnostikované.

Čítajte tiež: MÝTUS o ochrane pred novým koronavírusom, ktorému mnohí veria: S vitamínom C je to inak!

Nie je to až také zlé

Vedela by o tom rozprávať 29-ročná Bridget Wilkinsová z Londýna, ktorá letela do Austrálie na svadbu svojej kamarátky, ako sa píše na express.co.uk. Po prílete sa však stalo niečo, s čím nerátala. Testovali ju na prítomnosť koronavírusu a výsledky boli pozitívne. Žena sa tak okamžite stala izolovanou v Brisbaneskej nemocnici a na svadbu neprišla. Ako potvrdila Britka, príznaky mala podobné dlhotrvajúcemu prechladnutiu. Hoci preventívne opatrenia pred šírením vírusu neberie na ľahkú váhu, nesúhlasí s panikou, ktorá kvôli tomu vypukla. V skutočnosti to vraj nie je až také zlé. 

„Chcela by som odkázať, že niekto, koho poznáte, už možno má ochorenie. Prejavuje sa to však príznakmi, ktoré sa považujú za úplne bežné, ako je bolesť hlavy, bolesť hrdla alebo únava,“ ozrejmila mladá žena a pokračuje: „Tieto príznaky som považovala za normálne, keďže som predtým viac ako 30 hodín strávila cestovaním. Stále ich mám. Myslela som si, že mám len jet lag. Nie je to také strašné, ako to opisujú niektoré médiá.“

Mladá žena nevedela, kde a za akých okolností by sa mohla vírusom nakaziť. Mohlo sa to stať počas dlhého letu z Veľkej Británie do Austrálie. Bridget síce tvrdí, že média podporujú šírenie paniky ohľadom choroby, na druhej strane je to dobré, keďže koronavírus je nebezpečný predovšetkým pre starších ľudí a tých, ktorí už majú nejaké ochorenie. Avšak, treba sa upokojiť, keďže u mnohých ľudí sa koronavírus prejaví ako dlhodobé prechladnutie. A z toho sa dá dostať. 

KORONAVÍRUS Ako vyzerá nákaza?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Problémy s pľúcami

Jedným z prvých Britov, ktorí sa nakazili koronavírusom je 25-ročný Connor Reed. U toho potvrdili ochorenie už v novembri 2019, teda mesiac pred tým, ako čínska vláda vyhlásila epidémiu. Vtedy sa ešte moc nevedelo o chorobe, preto príznaky pripisoval chrípke. Jeho stav sa však po 24 dňoch nezlepšil, preto navštívil nemocnicu, kde mu potvrdili koronavírus. Čo je zaujímavé, Reed si počas ochorenia zapisoval do denníka priebeh koronavírusu.

Spočiatku sa snažil liečiť ľudovými receptami, medzi ktoré patrilo i pitie horúcej whiskey s medom. Samozrejme, nepomohlo to. U ňho choroba nevyzerala úplne ako bežné prechladnutie. Strašne ho bolela hlava a vôbec celé telo, pálili ho oči a mal stiahnuté hrdlo. Aby toho nebolo málo, pridružili sa k tomu bolesti kostí a kašeľ. Po 11 dňoch to vyzeralo tak, že je po príznakoch. Potom však zistil, ako sa veľmi mýlil. 

„Potím sa a horí mi koža. Je mi zle, mám zimnicu,“ opisoval Reed priebeh ochorenia vo svojom denníku, pričom dodáva, že mal problémy s dýchaním: „Nadýchnem sa len mierne a keď vydýchnem, pľúca mi vydávajú zvuk, ako keby so krčil papierovú tašku,“ uvádza sa v denníku. 

Testy v nemocnici spočiatku ukázali zápal pľúc. Hoci sa z toho dostal, bolesti stále pretrvávali. Boleli ho dutiny a ušné bubienky mu išli vybuchnúť. Po niekoľkých dňoch sa Reed cítil lepšie, až sa napokon úplne z koronavírusu vyliečil. 

Príznaky koronavírusu môžu byť u každého iné. Zatiaľ čo jeden nemusí o chorobe ani len vedieť, alebo má len mierne prejavy, u iných môže byť priebeh horší. Ohrození sú hlavne starší ľudia a tí, ktorí už trpia nejakým ochorením, napr. majú kardiovaskulárne problémy či cukrovku. Tí môžu pocítiť silu nového koronavírusu na vlastnej koži...

Viac o téme: ChorobaVírusPacientPrevenciaPríznakyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9