MÝTUS o ochrane pred novým koronavírusom, ktorému mnohí veria: S vitamínom C je to inak!

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-13 22:00:00

Na sociálnych sieťach i medzi ľuďmi kolujú zaručené rady, ako sa možno chrániť pred novým koronavírusom COVID-19. Jednou z nich je užívanie vyššieho množstvá vitamínu C v tabletách. Je to skutočne účinné?

V skutočnosti neexistuje vedecký dôkaz o žiadnom doplnku, či už ide o vitamíny C, D, probiotiká, prebiotiká alebo iné, ktorý by vás ochránil pred novým koronavírusom, ako sa uvádza na health.harvard.edu. Dokonca podľa Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) „pre koronavírus COVID-19 sa neodporúča žiadna špecifická antivírusová liečba.“

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS Dezinfekcia, ktorá udrží vírusy od tela: RECEPT na vlastný antibakteriálny gél!

Odkiaľ pochádzajú tvrdenia o účinku vitamínu C?

Podľa niektorých odborníkov to môže vychádzať z tvrdenia nositeľa Nobelovej ceny, chemika Linusa Paulinga, ktorý povedal, že vďaka vitamínu C je možné predísť bežnému prechladnutiu. Toto tvrdenie vzniklo v 70-tych rokoch, no podľa vedy to tak nie je.

Štúdia z roku 2013 odhalila, že vitamín C síce nemôže zabrániť bežnému prechladnutiu, ale často zmierňuje príznaky, ktoré s tým súvisia. Je však dôležité uvedomiť si, že prechladnutie sa veľmi líši od súčasného koronavírusu. Dopĺňanie vitamínu C teda proti nemu nie je účinné. V skutočnosti ani vedci nevedia, čo je proti nemu efektívne.

Stavte na vyváženú stravu s ovocím a zeleninou

Vitamín C je samozrejme v období chrípok a prechladnutí dôležitou súčasťou výživy, no netreba ho však dopĺňať vo forme tabletiek. Dennú potrebu vitamínu C získame z vyváženej a zdravej stravy. Nájdete ho najmä v ovocí a zelenine. Doprajte si citrusové ovocie, brokolicu, kapustu, karfiol, papriku a ružičkový kel, ako sa píše na menshealth.com

Takže, určite to nie je vitamín C, čo môže zastaviť koronavírus. Stavte celkovo na zdravú stravu, ktorou si doplníte celý rad výživných látok, vitamínov a minerálov a na pohyb. Nezabúdajte ani na umývanie rúk vodou a mydlom po dobu min. 20 sekúnd a vyhýbajte sa priestorom, kde sa nachádza veľké množstvo ľudí. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia zdravá strava vitamín C koronavírus

2020-03-13 22:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia