Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ak nefunguje správne, hrozia vážne choroby: Potraviny, ktoré vám zachránia PANKREAS!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pankreas patrí medzi najdôležitejšie orgány v ľudskom tele. Ak nefunguje správne, dá vám to najavo. Ak sa v poslednej dobe necítite dobre, trápi vás nechutenstvo, plynatosť, bolesť brucha, mali by ste zbystriť pozornosť, možno váš pankreas volá o pomoc.

Malý, ale dôležitý orgán

I keď je pankreas malý orgán, jeho funkcia je veľmi dôležitá. Jeho úlohou je pomáhať regulovať produkciu enzýmov a hormónov. Ak funguje správne, ani neviete, že ho máte. Akonáhle nie je v poriadku, pocítite to na vlastnej koži. Keď je chorý, môže človeka ohroziť na živote.

Čítajte tiež: Najväčšie CHYBY pri varení, ktoré bránia chudnutiu: Odstráňte nenápadné zlozvyky v kuchyni!

Problémy spôsobuje nezdravá strava, vadia mu tučné a vyprážané jedlá, aj priveľká konzumácia alkoholu, ako sa uvádza na healthline.com. Pankreas podráždia a vyvolajú zápal. Keď je zapálený, nedokáže vykonávať svoju funkciu a hrozí ochorenie - pankreatitída. Zápal často spustia aj žlčové kamene, problém vyriešite, ak si ich dáte odstrániť. V prípade chronickej pankreatitídy by ste sa mali zamerať na zmenu jedálnička. Zdravá strava môže totiž pankreas vyliečiť.

Čo jesť?

Ak chcete, aby bol váš pankreas zdravý, do svojho jedálnička zaraďte potraviny bohaté na bielkoviny, s nízkym obsahom živočíšnych tukov a antioxidanty. Jedzte chudé mäso, fazuľu a šošovicu, vyskúšajte ľanové alebo mandľové mlieko. Špenát, čučoriedky, čerešne a celé zrná chránia váš tráviaci systém a bojujú proti voľným radikálom, ktoré poškodzujú vaše orgány, preto by v jedálničku nemali chýbať. Ak máte chuť na niečo sladké, siahnite radšej po ovocí, u pacientov s pankreatitídou totiž existuje vysoké riziko vzniku cukrovky. Jedlo si rozdeľte na 6 až 8 malých porcií za deň. Začnite používať kokosový olej.  Nejedzte príliš veľa vlákniny naraz, hoci je zdravá. Ak máte chorý pankreas, môže spomaliť trávenie a znížiť absorpciu živín z potravy.

Ak nefunguje správne, hrozia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tieto jedlá NIE

Ak máte zapálený pankreas, vyprážané pokrmy a jedlá z fastfoodov by pre vás mali byť tabu. Obmedziť by ste mali rafinovanú múku, ktorá sa nachádza v koláčoch, či pečive. Tieto potraviny môžu zaťažujú tráviaci systém tým, že zvyšujú hladiny inzulínu. Ak sa zotavujete z akútnej alebo chronickej pankreatitídy, nepite alkohol. Fajčenie je taktiež tabu!. Nezabudnite na dostatok tekutín, vaše telo musí byť hydratované, preto vždy so sebou noste fľašu vody. Ľudia s chronickou pankreatitídou často trpia podvýživou kvôli zníženej funkcii pankreasu. Najčastejšie im chýba  vitamín A, D, E a K.

Čomu sa treba vyhnúť?

  • červené mäso
  • vnútornosti
  • vyprážané jedlá
  • hranolky a zemiakové lupienky
  • majonéza
  • margarín a maslo
  • plnotučné mlieko
  • pečivo a zákusky
  • sladené nápoje
Viac o téme: PotravinyZdravieJedloPrevenciaPankreas
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9