Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nedovoľte baktériám a vírusom vstúpiť do domácnosti: Ako často dezinfikovať povrchy!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Koronavírus COVID -19 straší celý svet. Počet nakazených rastie každým dňom aj na Slovensku. Najlepšou radou je vyhýbať sa miestam, kde sa nachádza veľa ľudí a poriadne si umývať ruky. Keďže vírus dokáže prežiť na rôznych predmetoch aj niekoľko hodín, čistá domácnosť je ďalšou zárukou, že ostanete zdraví.

Čistá domácnosť je asi pre všetkých samozrejmosťou. Momentálne, keď okolo nás zúri nebezpečný vírus chrípky by sme mali dbať na to, aby bola predsa len o čosi čistejšia. Pokiaľ ide o prevenciu vírusových respiračných chorôb, čistenie a dezinfekcia domácností je rovnako dôležitá, ako umývanie rúk, ako sa píše na metro.co.uk.

Čítajte tiež: Jedinečný trik ako odstrániť povlak a zubný kameň: Táto RASTLINA sa postará o ústne zdravie!

Dezinfekcia aspoň raz denne

Čistením baktérie a vírusy odstránite a použitím dezinfekčných prostriedkov ich zničíte. Čistenie teda znižuje riziko šírenia choroboplodných zárodkov a použitím dezinfekčného prostriedku zlepšíte kvalitu prostredia, v ktorom žijete. Je jedno, akú značku dezinfekčného prostriedku použijete, hlavné je, že zabije baktérie a vírusy, ktoré vás môžu ohroziť na živote. Dezinfekčné prostriedky musia navlhčiť znečistený povrch a zostať vlhké niekoľko minút, aby fungovali. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nedávno uviedla, že koronavírusy vrátane COVID-19 prežívajú na povrchoch aj niekoľko hodín. 

“Preto nestačí, keď domácnosť čistíte každých pár dní. Dezinfikovať povrchy by ste mali minimálne raz za deň, alebo aj častejšie, ak sa používajú často a intenzívne,” uvádza sa v správe WHO.

Handry a špongie by ste po každom použití mali vydenzifikovať, alebo oprať na 60 stupňoch Celzia.

Nedovoľte baktériám a vírusom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)
Epidemiológovia odporúčajú vyhýbať sa miestam, kde sa vyskytuje veľké množstvo ľudí a kde by ste mohli prísť do styku s nakazeným človekom. Ten sám nemusí vedieť, že je nositeľom vírusu, keďže veľké množstvo nakazených nemá žiadne príznaky. Odborníci radia, že by ste mali obmedziť aj návštevy, ak chcete ostať zdravý. Ak už sa návšteve nevyhnete, použite príbory a taniere na jedno použitie. Vo vašej domácnosti by nemali chýbať vlhčené a papierové kuchynské utierky. Tie po použití okamžite zahoďte.

Pozor na tieto veci!

K najrizikovejším miestam a veciam v domácnosti, na ktorých sa môže zachytiť nový koronavírus patrí:

  • toaleta
  • pracovná doska, jedálenský stôl
  • kľučky na dverách
  • mobil
  • tablet
  • klávesnica

Pri čistení upriamte pozornosť najmä na tieto miesta. Niekoľkokrát za deň ich pretrite vlhčenou dezinfekčnou utierkou, alebo použite iný dezinfekčný prostriedok.

Viac o téme: ChorobaVírusKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9