Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mýtus o ochrane pred koronavírusom? Lekári vyšli s pravdou von, ako je to s rúškami!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pred koronavírusom si nikto nemôže byť istý, aj keď nikam necestuje. Ľudia sa prirodzene obávajú rizika infekcie. A pretože sme tiež uprostred chrípkovej sezóny, rúška a respirátory sú horúcou položkou, ktoré miznú z lekární ako teplé rožky. Ochránia nás však pred chorobou?

Fotografie z Číny, odkiaľ koronavírus pochádza, ukazujú, že väčšina ľudí nosí na tvári masky: rúška alebo respirátory. Lekári zaoberajúci sa infekčnými chorobami vysvetľujú pre prevention.com, či alebo kedy má ich nosenie zmysel!

Čítajte tiež: Najlepší čas na večeru pre zdravie srdca: Ak ho prekročíte, môže sa začať boj o život!

Rúška sú podľa lekárov teoreticky užitočné, ale nie sú ani zďaleka dokonalé a veľmi dôležitú úlohu zohráva to, ako ich nosíme a o aký typ ide. Keďže nakazených koronavírusom po celom svete pribúda rovnako ako aj obetí, zdravotníci naliehajú na ľudí, aby v prvom rade praktizovali dobrú hygienu rúk.

Môže rúško znížiť riziko koronavírusu a chrípky?

„Rúška na tvári môžu pomôcť ochrániť pred mnohými respiračnými infekciami, ktoré sa šíria kvapôčkovou cestou, ako sú aj koronavírus a chrípka,“ hovorí odborník na infekčné choroby Amesh A. Adalja, vedecký pracovník Centra pre zdravotnú bezpečnosť Johna Hopkinsa.

Tieto choroby sa môžu šíriť z infikovanej osoby na inú vzduchom prostredníctvom kašľa a kýchania alebo dotykom kontaminovaného povrchu, keď sa pred umytím rúk dotkneme úst, nosa alebo očí. 

Ak nosíte rúško na tvár, môžete zabrániť tomu, aby kvapôčky zasiahli tvár alebo ústa skôr, než padnú na zem," vysvetľuje Adalja.

Noste rúško na tvár správne

U nás sa najčastejšie stretávame s rúškom na tvári u lekárov a onkopacientov, ktorých imunita je oslabená. V čase chrípkovej epidémie si ju nasadia častejšie aj ostatní ľudia, no kým lekári sú zvyčajne školení na to, ako ich používať správne, široká verejnosť nie je. 

Keď rúško nepoužívame správne, napríklad si ju často napravujeme alebo si pod ňu vkladáme ruku, nechráni nás pred ochorením, upozorňuje špecialista na infekčné choroby William Schaffner. Konštatuje, že všeobecne nosenie masky na tvár, teda nielen rúška, ale aj respirátora, môže byť nepríjemné a vyčerpávajúce. Ako dodáva, tiež „nie sú navrhnuté tak, aby sa nosili osem hodín denne.“

Má typ tvárovej masky nejaký význam?

Odborníci nevidia dôvod, aby sme u nás vo veľkom všetci nosili rúška alebo respirátory na ochranu pred infekciou. Ako sa uvádza na stránke Úradu verejného zdravotníctva SR, „v oblasti, kde ešte nový koronavírus nebol zaznamenaný, nosenie ochranného rúška alebo respirátora nie je potrebné. Ak však máte obavy, môžete ho nosiť preventívne, vo vašej blízkosti sa môže vzhľadom na prebiehajúcu chrípkovú sezónu pohybovať osoba s iným respiračným ochorením“. V zahraničí, v oblastiach, kde je potvrdených viacero prípadov ochorenia s väčším počtom osôb (letiská, stanice, obchodné centrá, námestia) odporúča úrad používať respirátory.

Mýtus o ochrane pred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Respirátory sú pri ochrane pred vírusmi účinnejšie ako klasické rúška. Rozdiel je v tom, že kým rúška sú určené skôr pre tých, ktorí sú už nejakým vírusom nakazení, respirátory nosíme ako ochranu pred nákazou. Respirátory obvykle disponujú filtrami, predávajú sa v rôznych veľkostiach aj tvaroch a je vhodné poradiť sa v lekárni, aký sa vám hodí podľa dôvodu, pre ktorý ho kupujete. Ani tie však nezaručujú 100% ochranu. Podľa Schaffnera však rúška netreba úplne zatracovať, lebo sú do istej miery efektívne, no treba mať na pamäti skutočnosť, že nie sú okolo okrajov vzduchotesné, takže neposkytujú optimálnu ochranu dýchacích ciest.

Ako sa najúčinnejšie chrániť?

·     Umývajte si ruky často mydlom a vodou najmenej po dobu 20 sekúnd.

·     Mimo domova noste so sebou dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu.

·     Nedotýkajte sa očí, nosa a úst neumytými rukami.

·     Vyhnite sa úzkemu kontaktu s chorými ľuďmi.

·     Vyhýbajte sa cestovaniu do oblastí sveta postihnutých koronavírusom.

Ako najúčinnejšie zabrániť šíreniu respiračného vírusu?

·     Keď ste chorí, zostaňte doma.

·     Pri kašli alebo kýchaní si preryte tvár vreckovkou a potom ju hoďte do koša.

·     Predmety a povrchy, s ktorými prichádzate často do styku, dezinfikujte.

Viac o téme: ZdravieChorobaVírusPrevenciaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9