Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najlepší čas na večeru pre zdravie srdca: Ak ho prekročíte, môže sa začať boj o život!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dôležité je nielen to, čo si dáte na tanier, ale aj v akej hodine si ho doprajete! Načasovanie večere má totiž veľký vplyv na ľudské telo, predovšetkým na jeho srdce. Preto si dvakrát rozmyslite, o kolkej si pochutnáte na jedle.

Ak si dáte večeru v správnej hodine, spravíte veľa pre svoje zdravie. Tak predídete vysokému krvnému tlaku a zároveň sa vyhnete priberaniu. Čas, kedy si naložíte jedlo na tanier vplýva na riziko srdcových chorôb, ako sa píše na heart.org

Čítajte tiež: Používate tento kuchynský olej na varenie? Spúšťa genetické zmeny v mozgu!

Skúmali vplyv na zdravie srdca

Prišla na to štúdia, ktorej sa zúčastnilo 112 žien s priemerným vekom 33 rokov. Vedci zisťovali, či môže mať konzumácia jedla skôr alebo neskoro vo večerných hodinách vplyv na zdravie srdca. Viedli si elektronický denník potravín, kde si zaznamenávali, čo, koľko a kedy si naložili jedlo na tanier. Ukázalo sa, že účastníčky, ktoré niečo zjedli po 18:00, mali vyšší krvný tlak, zvýšenú hladinu cukru v krvi a zvýšený index telesnej hmotnosti (BMI). Ide o ukazovatele kardiovaskulárnych chorôb!

Najlepší čas na večeru
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výsledky štúdie

  • Ženy, ktoré sa najedli po 18:00 a prijali veľkú časť svojich denných kalórií mali vyššie hladiny cukru v krvi, vyšší krvný tlak a vyššie BMI. 
  • Dokonca stačilo skonzumovať 1 percento kalórií navyše, aby sa zhoršilo zdravie srdca, čoho výsledkom bolo zvýšenie úrovne rizikových markerov kardiovaskulárnych chorôb. 
  • Podobné zistenia boli pri každom 1% zvýšení kalórií spotrebovaných po 20:00.

„Doteraz sa prístupy k životnému štúlu zamerané na prevenciu srdcových chorôb venovali tomu, čo jeme a v akom množstve. Tieto predbežné výsledky naznačujú, že stravovanie s dôrazom na načasovanie a podiel kalórií vo večerných jedlách môže predstavovať jednoduché správanie, vedúce k zníženiu rizika srdcových chorôb,“ povedala vedúca autorka štúdie Nour Makaremová, PhD. 

Nikdy nie je neskoro začať zdravo žiť a tým zlepšiť aj zdravie svojho srdca. Je jedno, či máte 20, 30, 40 alebo budete mať 60 rokov. Ak ste zdraví alebo máte nejakú srdcovú chorobu, vždy môžete pre seba spraviť viac. 

Viac o téme: SrdceVečeraZdravieJedlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9