O cesnaku, ako o zázraku pre ľudské zdravie, vedeli už naši predkovia. Žiadna kuchyňa sa bez neho nezaobíde pri príprave pokrmov. Málokto však vie, čo očakávať od jeho pečeného variantu!
Pre jedného nepredstaviteľné, u iného bežná prax. Konzumácia surového cesnaku môže byť pre mnohých každodennou rutinou, ako posilniť svoju imunitu. Niektorí ho však nemusia a je im po ňom zle. Napriek tomu sa ho nemusia vzdávať. Pečený cesnak taktiež poskytne ľudskému telu dávku výživných látok a preventívne pôsobí proti mnohým ochoreniam, ako sa píše na en.newsner.com.
Čítajte tiež: 9 príznakov, že by ste mali prestať piť mlieko: Keď telo kričí DOSŤ!
Tak ako surový, aj ten v pečenej forme znižuje hladinu zlého cholesterolu a vysoký krvný tlak a ochreáni vás pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Zabraňuje srdcovému infarktu a zlepšuje krvný obeh. Cesnak je výnimočný hlavne obsahom alicínu, ktorý má schopnosť chrániť pred rakovinou a inými chorobami. Ide len o zlomok toho, čo dokáže pečený cesnak.
Čo sa deje s ľudským telom?
Ak by ste zjedli jednu hlávku, čo je približne 6 strúčikov pečeného cesnaku, vo vašom tele by sa postupne z hodiny na hodinu spustili určité procesy:
1. hodina: Telo strávi cesnak a absorbuje z neho živiny.
2.-4. hodina: Dochádza k zničeniu voľných radikálov a rakovinových buniek, ktoré majú na svedomí živiny v cesnaku.
4.-6. hodina: Cesnak sa postará o podporu metabolizmu, odstránenie prebytočných tekutín a spaľovaniu tuku v tele.
6.-7. hodina: Prejavujú sa antibakteriálne účinky cesnaku, cirkulujú v krvi a baktérie sa ničia.
7.-10 hodina: Ľudský organizmus je chránený pred oxidáciou a pomáha telu na bunkovej úrovni.
10.-24. hodina: Živiny v cesnaku hĺbkovo čistia telo a zároveň sa postarajú o tieto procesy:
- reguláciu cholesterolu
- čistenie tepien a ochranu pred srdcovými chorobami
- zníženie krvného tlaku
- posilňovanie imunitného systému
- zabránenie vstupu ťažkých kovov do tela
- posilnenie kostí a kĺbov
- chráni pred únavou
- predlžuje životnosť buniek
- zlepšuje fyzické schopnosti tela
Pite veľa vody, doprajte si zdravú a vyváženú stravu a vyvarujte sa konzumácii spracovaných potravín, červeného mäsa a rafinovaného cukru. Podporíte tým účinky cesnaku, ktoré sa budú môcť vďaka tomu naplno prejaviť.
Ako upiecť cesnak?
Zrežte z hlavičky cesnaku vrchnú časť a pokvapkajte olivovým olejom. Zabalte do alobalu a vložte do rúry. Pečte pri 175-180 stupňoch Celzia, na polhodinu, res. kým úplne nezmäkne. Upečený cesnak si môžete dať s krajcom čerstvého celozrnného chleba. Zjedzte rovno strúčikov a počkajte si na výsledky!