Čo sa stane do 24 hodín po tom, ako zjete jednu hlávku pečeného cesnaku?

06.02.2020

O cesnaku, ako o zázraku pre ľudské zdravie, vedeli už naši predkovia. Žiadna kuchyňa sa bez neho nezaobíde pri príprave pokrmov. Málokto však vie, čo očakávať od jeho pečeného variantu!

Pre jedného nepredstaviteľné, u iného bežná prax. Konzumácia surového cesnaku môže byť pre mnohých každodennou rutinou, ako posilniť svoju imunitu. Niektorí ho však nemusia a je im po ňom zle. Napriek tomu sa ho nemusia vzdávať. Pečený cesnak taktiež poskytne ľudskému telu dávku výživných látok a preventívne pôsobí proti mnohým ochoreniam, ako sa píše na en.newsner.com

Čítajte tiež: 9 príznakov, že by ste mali prestať piť mlieko: Keď telo kričí DOSŤ!

Tak ako surový, aj ten v pečenej forme znižuje hladinu zlého cholesterolu a vysoký krvný tlak a ochreáni vás pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Zabraňuje srdcovému infarktu a zlepšuje krvný obeh. Cesnak je výnimočný hlavne obsahom alicínu, ktorý má schopnosť chrániť pred rakovinou a inými chorobami. Ide len o zlomok toho, čo dokáže pečený cesnak. 

Čo sa deje s ľudským telom?

Ak by ste zjedli jednu hlávku, čo je približne 6 strúčikov pečeného cesnaku, vo vašom tele by sa postupne z hodiny na hodinu spustili určité procesy: 

1. hodina: Telo strávi cesnak a absorbuje z neho živiny.

2.-4. hodina: Dochádza k zničeniu voľných radikálov a rakovinových buniek, ktoré majú na svedomí živiny v cesnaku.

4.-6. hodina: Cesnak sa postará o podporu metabolizmu, odstránenie prebytočných tekutín a spaľovaniu tuku v tele.

6.-7. hodina: Prejavujú sa antibakteriálne účinky cesnaku, cirkulujú v krvi a baktérie sa ničia.

7.-10 hodina: Ľudský organizmus je chránený pred oxidáciou a pomáha telu na bunkovej úrovni.

10.-24. hodina: Živiny v cesnaku hĺbkovo čistia telo a zároveň sa postarajú o tieto procesy:

  • reguláciu cholesterolu
  • čistenie tepien a ochranu pred srdcovými chorobami
  • zníženie krvného tlaku
  • posilňovanie imunitného systému
  • zabránenie vstupu ťažkých kovov do tela
  • posilnenie kostí a kĺbov
  • chráni pred únavou
  • predlžuje životnosť buniek
  • zlepšuje fyzické schopnosti tela

Pite veľa vody, doprajte si zdravú a vyváženú stravu a vyvarujte sa konzumácii spracovaných potravín, červeného mäsa a rafinovaného cukru. Podporíte tým účinky cesnaku, ktoré sa budú môcť vďaka tomu naplno prejaviť. 

Ako upiecť cesnak?

Zrežte z hlavičky cesnaku vrchnú časť a pokvapkajte olivovým olejom. Zabalte do alobalu a vložte do rúry. Pečte pri 175-180 stupňoch Celzia, na polhodinu, res. kým úplne nezmäkne. Upečený cesnak si môžete dať s krajcom čerstvého celozrnného chleba. Zjedzte rovno strúčikov a počkajte si na výsledky!

Fotogaléria


Tagy:
cesnak potraviny zdravie pečený cesnak

06.02.2020  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Diskusia