Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ako sa šíri koronavírus? Najhoršie obavy sa potvrdili!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nový koronavírus, ktorý sa šíri v Číne a dostal sa aj do zahraničia, sa prenáša z človeka na človeka. Potvrdil to v pondelok šéf vládneho tímu odborníkov, pneumológ Čung Nan-šan, ktorého citovali štátne médiá.

Podľa neho dvaja ľudia z provincie Kuang-tung, u ktorých vírus našli, sa ním nakazili od príbuzných. Noviny China Daily zase informovali, že testy na vírus mali pozitívne aj niektorí zdravotnícki pracovníci.

Čítajte tiež: Nenápadný signál, ktorý prezradí problémy s erekciou: Muži, všímajte si, ako chodíte!

Aký je stav v Číne a vo svete? 

Správa o prenose koronavírusu, ktorý spôsobuje zápal pľúc, prišla po tom, čo čínske úrady oznámili prudký nárast prípadov, ktorých už je v krajine viac ako 200. Úrady v meste Wu-chan, odkiaľ sa vírus začal šíriť, v pondelok oznámili, že tam potvrdili ďalších 136 prípadov nákazy, čo zvýšilo celkový počet na 198. Traja pacienti zomreli.

Po prvý raz však vírusovú nákazu hlásili aj z iných čínskych miest - päť prípadov sa objavilo v Pekingu a 14 v provincii Kuang-tung, informuje televízia CCTV. Čung uviedol, že spomínaní dvaja pacienti z Kuang-tungu necestovali do Wu-chanu, ale ochoreli po tom, čo sa z mesta vrátili členovia ich rodiny, uvádza China Daily. V iných častiach krajiny vrátane Šanghaja a provincií S’-čchuan a Jün-nan zaznamenali sedem podozrivých prípadov nákazy.

Najmenej tri prípady nákazy hlásia už aj Thajsko a Japonsko, kde vírus identifikovali u ľudí, ktorí sa vrátili z Číny. V pondelok oznámila svoj prvý prípad aj Južná Kórea, kde mala pozitívne testy 35-ročná Číňanka z Wu-chanu.

Mnohí ľudia ignorujú očkovanie!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Opatrenia na letiskách

Prinajmenšom šesť ázijských krajín začalo v súvislosti s vírusom na letiskách kontroly prichádzajúcich cestujúcich zo strednej Číny. Podobné opatrenia zaviedli na troch letiskách aj Spojené štáty. Cestovanie je v posledných dňoch v Číne neobyčajne intenzívne, keďže s nadchádzajúcim čínskym novým rokom veľa ľudí cestuje v rámci krajiny i mimo nej.

Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok vyzval vládu, aby podnikla všetky možné kroky v boji proti nákaze.

"Stranícke výbory, vlády a relevantné úrady na všetkých úrovniach by mali uprednostniť životy a zdravie ľudí," povedal Si.

Prezident nariadil vládnym úradom, aby okamžite zverejnili informácie o víruse a prehĺbili medzinárodnú spoluprácu. Ako uviedol hovorca ministerstva zahraničia Keng Šuang, Čína upozornila Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) a ďalšie relevantné krajiny a regióny a je s nimi v úzkom kontakte.

Viac o téme: VírusČínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9