Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Stačí jediný pohľad do podprsenky: Signály, že sa niečo deje s vaším zdravím

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pre mnohých je to vec, nad ktorou len mávnu rukou. Hoci bradavkám mnohí nevenujú zvýšenú pozornosť, v skutočnosti môžu poukázať na niektoré vážne zdravotné problémy. Nazrite do podprsenky a zistite pravdu!

Spozorovali ste náhle zdurenie alebo zvrásnenie pokožky okolo alebo priamo na bradavkách? Zavolajte svojho lekára. Môže ísť o niečo vážne. 

Čítajte tiež: Známa diéta znižuje riziko zlyhania darcovských orgánov: Pomáha po transplantácii obličiek!

Pozrite sa na 7 faktov podľa womenshealthmag.com, ktoré sa na prvý pohľad môžu zdať normálne, no za niektorými z nich sa môže skrývať vážny stav: 

1. Výtok z bradavky je často normálny - aj keď nie ste tehotná alebo dojčíte

Tento výtok (mliečny, modravo-zelený alebo číry) sa môže vyskytnúť u väčšiny žien, vysvetľuje Leah S. Gendler, MD z Morristown Medical Center v New Jersey. Ak je však výtok krvavý a vyteká len z jedného prsníka, zájdite radšej za lekárom. Môže ísť o výsledok benígneho rastu, neškodnej cysty alebo rakoviny prsníka.

2. Tretie bradavky sú častejšie, ako si myslíte

Podľa jedného odhadu má až 27,2 milióna Američanov tretiu bradavku niekde na svojom tele. Tieto "nadpočetné" bradavky sa často mýlia ako kožné značky. Mať tretiu bradavku nie je problém a dá sa ľahko odstrániť v ambulancii, vysvetľuje plastický chirurg Grace Ma, MD z Peachtree Plastic Surgery v Atlante. "Celý postup trvá asi 30 minút," hovorí, "zotavenie je minimálne."

3. Cvičenie môže zničiť bradavky

Vhodná športová podprsenka môže veľmi pomôcť. Ak sú však vaše bradavky červené, svrbiace, šupinaté a/alebo odlupujúce, navštívte svojho lekára. Môže ísť o známku Pagetovej choroby, zriedkavej formy rakoviny bradavky a aerólu (kruhová oblasť na prsníku okolo bradavky s tmavším zafarbením oproti okolnej kože), hovorí Gendler. Mohol by byť za tým aj ekzém, takže nemusíte hneď panikáriť.

Kostice na podprsenke nespôsobujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

4. Chlpaté bradavky sú normálne - dokonca aj u žien

Tieto malé hrbole okolo bradaviek sú normálne vlasové folikuly. Ak máte na bradavkách rastúce tmavé chĺpky, opatrne ich odstrihnite. Ak sa tieto vlasové folikuly stanú bolestivé, sú čoraz väčšie, alebo sú svrbiace a šupinaté, navštívte svojho lekára. Mohlo by ísť o príznak infekcie alebo rakoviny.

5. Bolesť bradaviek počas dojčenia je častá

Pálenie, popraskané alebo boľavé bradavky sú bežné starosti, najmä v prvých týždňoch dojčenia. Ak však táto bolesť pretrváva, poraďte sa s odborníkom na dojčenie. Môže ísť o infekciu bradaviek spustenú baktériami alebo kvasinkami Candida, podľa jednej austrálskej štúdie.

6. Invertované bradavky nie sú dôvodom na obavy

Asi 15% žien má od narodenia invertované (vpáčené) bradavky, hovorí Paul Lorenc, plastický chirurg v New Yorku.

"Je to pomerne malý chirurgický zákrok, ktorou ju napravíme, urobíme malý rez na uvoľnenie spojivového tkaniva a bradavka vyskočí, a tak budeme mať obe bradavky v miestnej anestézii asi za hodinu."

7. Bradavky sú erotogénne zóny pre ženy

Podľa vedcov na univerzite Rutgers, pocit zo stimulácie bradavky prechádza do rovnakých potešujúcich centier mozgu ako pocity z vagíny, klitorisu a krčka maternice. Piercing na bradavke však môže viesť k strate pocitu v dôsledku poškodenia nervov.

Viac o téme: ZdraviePodprsenkaPrevenciaPrsia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9