Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nečakaná reakcia po konzumácii ovocia zo supermarketu: Pozor na tieto odrody jabĺk!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Čo jednému ulahodí, druhému môže uškodiť. Týka sa to aj najobľúbenejších odrôd jabĺk, ktorých konzumácia môže byť pre niektorých alergikov s obyčajnou „sennou nádchou“ riziková. Najmä vtedy, ak jablká zakúpili v supermarkete.

U alergikov môže konzumácia jabĺk vyvolať zdravotné problémy, píše nemecký magazín Stern.de. Chuťový pôžitok tak môžu vystriedať vyrážky, opuchnuté svrbiace pery či hrdlo. Dôvodom je tzv. krížová alergia, ktorá často prekvapuje aj „klasických“ peľových alergikov, ktorí netrpia intoleranciami.

Čítajte viac: Jednoduchý spôsob, ako doma urýchliť dozrievanie ovocia: Pri týchto druhoch zaručene funguje!

Podľa alergiológa Karla-Christiana Bergmanna nie je výnimočné, keď sa u človeka s alergiou na brezový peľ objaví aj alergia na ovocie, ktoré obsahuje alergény podobajúce sa alergénom v peľoch brezy. V Nemecku reaguje alergicky na konzumáciu ovocia a zeleniny takmer každý druhý človek so sennou nádchou.

Odroda Golden Delicious. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Odroda Golden Delicious. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Najrizikovejšie sú najsladšie odrody

Mnohí alergici citlivo reagujú na bežné a obľúbené odrody jabĺk, akými sú Golden Delicious, Gala alebo Jonagold. Najväčšie riziko pre nich predstavujú šľachtené, tzv. „dezertné“ jablká, ktoré sú chuťovo výrazne sladšie, v dôsledku čoho majú nižší obsah polyfenolov, ale tiež vyšší obsah alergénov.

Pomáha tepelná úprava

Vďaka polyfenolom jablká získavajú nielen chuť, ale aj kyslosť, ktorá ich chráni pred plesňami, preto alergikom vyhovujú skôr staré, pôvodné a chuťovo kyslejšie odrody jabĺk. Alergikom, ktorí jablká zle tolerujú, ale radi by si na nich pochutnali, môže pomôcť aj tepelná úprava, pretože teplo alergény ničí. Ak teda jablká konzumujete napríklad v podobe jablkového koláča či kompótu, môžete sa do nich bez obáv zahryznúť.

Viac o téme: Ovocie JablkoKrížová alergia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9