Dve jablká denne ako najlepší domáci lekár: Tieto zmeny z vás urobia iného človeka!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-16 06:00:00

Jedno jablko denne a zabudnete na lekára, hovorí stará ľudová múdrosť. V našom zemepisnom a klimatickom pásme patria jablká k najrozšírenejším a najkonzumovanejším druhom ovocia. Podľa odporúčaní doktorky Alžbety Béderovej, špecialistky na zdravé stravovanie, by mal náš jedálniček obsahovať dve až tri jablká denne.

Jablká sú vynikajúcim príkladom ovocia, ktoré možno vďaka zimnému uskladneniu konzumovať celoročne. „V dennom jedálnom lístku by pri bežnej strave nemali chýbať aspoň 2-3 jablká,“ odporúča doktorka Béderová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ BA).

Čítajte viac: Džem, marmeláda alebo lekvár? Odborníčka prezradila, ktorá z pochúťok je najzdravšia!

Ako dopĺňa, „energetická hodnota jabĺk nie je vysoká, 40 kcal/100 g, čo je napríklad v porovnaní s banánom len polovica. Vysoká je však ich biologická hodnota,“ spresňuje s tým, že jablká obsahujú hlavne ľahko stráviteľné cukry (ovocný cukor fruktóza, ale aj glukózu či sacharózu) a viac ako 25 minerálnych látok - draslík, ktorý ovplyvňuje činnosť srdcovo-cievneho a nervového systému, horčík, ktorého deficit sa prejavuje vyčerpanosťou, nervozitou, ďalej vápnik, ktorý je potrebný pri zrážaní krvi, pri stavbe kostí a zubov, pri svalovej činnosti, ale tiež napríklad fosfor, síru, či sodík.

V šupe či bez?

„Jablko obsahuje vitamín C, jeho obsah je v priemere 10 mg/100 g, ale kolíše podľa odrody a sezonity až do 50 mg/100 g. Takmer dve tretiny množstva vitamínu sa nachádzajú v šupke a tesne pod ňou, preto by sme podľa možnosti mali konzumovať jablká celé. Navyše, šupky obsahujú viaceré organické látky. Podobné pozitívne účinky na pleť či rast a lesk vlasov majú aj karotény a vitamíny skupiny B, ktoré sa v jablkách, i keď v menšom množstve, nachádzajú. Významnou prednosťou jabĺk je obsah vlákniny – pektínu, ktorý zlepšuje trávenie, podieľa sa na odstraňovaní mnohých odpadových látok, napr. aj škodlivého cholesterolu, zvyškov procesu trávenia z čriev. Organizmus sa očisťuje, upravuje sa črevná pasáž, čo pomáha pri zápche, hemoroidoch a prospieva pleti. V žalúdku pektín podporuje pocit sýtosti a tieto vlastnosti sú nápomocné pri redukčných diétach. Viaceré enzýmy v jablkách majú podporné účinky na metabolické pochody, ktoré optimálne fungujú aj pomocou ďalších vitálnych látok. Kyselina jablčná, šťavelová, citrónová, mliečna či jantárová prospievajú tráveniu a čistia zdravý chrup,“ uzatvára lekárka.

Fotogaléria


Tagy:
jablko Alžbeta Béderová

2018-09-16 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: RÚVZ BA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia