Jednoduchý spôsob, ako doma urýchliť dozrievanie ovocia: Pri týchto druhoch zaručene funguje!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-11-06 06:00:00

Dávať nedozreté ovocie do plastových vreciek je zvykom mnohých spotrebiteľov. Veria, že takýmto spôsobom môžu napríklad jablká sčervenieť alebo broskyne zmäknúť. Je to však naozaj tak? Alebo ide len o mýtus?

Ako sa pre portál Prirodovedci.cz vyjadril odborník Jan Kolář z Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity v Prahe, niektoré druhy ovocia môžu dozrieť v plastovom vrecku vďaka rastlinnému hormónu – etylénu.

Čítajte viac: Dve jablká denne ako najlepší domáci lekár: Tieto zmeny z vás urobia iného človeka!

„Etylén ovplyvňuje celý rad procesov. Spôsobuje napríklad tlstnutie stoniek a spomaľuje ich predlžovanie. Zúčastňuje sa odpovedí na stres a urýchľuje starnutie aj opadávanie listov a kvetov. U mnohých rastlín podporuje rast prídavných (adventívnych) koreňov, u ananásu a ďalších druhov z čeľade broméliovitých vyvoláva kvitnutie,“ vysvetľuje prírodovedec.

Jeho ďalšou vlastnosťou je urýchľovanie dozrievania niektorých plodov, resp. takých, u ktorých sa pred dozretím prudko zvyšuje tvorba etylénu a dýchania: „Vznikajúci etylén stimuluje rôzne pochody spojené so zrením - zmenu farby, mäknutie, sladnutie a podobne. Navyše, podporuje svoju vlastnú produkciu, takže bunky vyrábajú čím ďalej viac etylénu. Nakoniec sa však tvorba hormónu spomalí a plod dozreje.“

Funguje pri jablkách aj banánoch!

Keďže je etylén pri bežných teplotách v plynnom skupenstve, z ovocia v plastovom vrecku neuniká do vzduchu, ale ostáva v atmosfére plastového vrecka. Tento princíp sa uplatňuje napríklad pri dozrievaní banánov. Okrem banánov urýchľuje etylén aj dozrievanie rajčín, jabĺk a väčšiny druhov kôstkovíc. Vedec však dopĺňa, že napríklad v prípade jahôd, citrusov alebo viniča táto finta nefunguje – k dozrievaniu totiž nepotrebujú etylén.

Fotogaléria


Tagy:
etylén dozrievanie ovocia plastové vrecko

2018-11-06 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia