Jednoduchý spôsob, ako doma urýchliť dozrievanie ovocia: Pri týchto druhoch zaručene funguje!
Zdroj: gettyimages.com
Dávať nedozreté ovocie do plastových vreciek je zvykom mnohých spotrebiteľov. Veria, že takýmto spôsobom môžu napríklad jablká sčervenieť alebo broskyne zmäknúť. Je to však naozaj tak? Alebo ide len o mýtus?
Ako sa pre portál Prirodovedci.cz vyjadril odborník Jan Kolář z Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity v Prahe, niektoré druhy ovocia môžu dozrieť v plastovom vrecku vďaka rastlinnému hormónu – etylénu.
Čítajte viac: Dve jablká denne ako najlepší domáci lekár: Tieto zmeny z vás urobia iného človeka!
„Etylén ovplyvňuje celý rad procesov. Spôsobuje napríklad tlstnutie stoniek a spomaľuje ich predlžovanie. Zúčastňuje sa odpovedí na stres a urýchľuje starnutie aj opadávanie listov a kvetov. U mnohých rastlín podporuje rast prídavných (adventívnych) koreňov, u ananásu a ďalších druhov z čeľade broméliovitých vyvoláva kvitnutie,“ vysvetľuje prírodovedec.
Jeho ďalšou vlastnosťou je urýchľovanie dozrievania niektorých plodov, resp. takých, u ktorých sa pred dozretím prudko zvyšuje tvorba etylénu a dýchania: „Vznikajúci etylén stimuluje rôzne pochody spojené so zrením - zmenu farby, mäknutie, sladnutie a podobne. Navyše, podporuje svoju vlastnú produkciu, takže bunky vyrábajú čím ďalej viac etylénu. Nakoniec sa však tvorba hormónu spomalí a plod dozreje.“
Funguje pri jablkách aj banánoch!
Keďže je etylén pri bežných teplotách v plynnom skupenstve, z ovocia v plastovom vrecku neuniká do vzduchu, ale ostáva v atmosfére plastového vrecka. Tento princíp sa uplatňuje napríklad pri dozrievaní banánov. Okrem banánov urýchľuje etylén aj dozrievanie rajčín, jabĺk a väčšiny druhov kôstkovíc. Vedec však dopĺňa, že napríklad v prípade jahôd, citrusov alebo viniča táto finta nefunguje – k dozrievaniu totiž nepotrebujú etylén.
Fotogaléria
etylén dozrievanie ovocia plastové vrecko