Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenku (45) rok sužovali záhadné príznaky: Všetko sa okolo mňa krútilo ako na kolotoči

Barbara Cvengrošová Zobraziť galériu (3)
Barbara Cvengrošová (Zdroj: Jan Zemiar)

Barbara Cvengrošová pracuje ako zdravotná sestra. Pred rokom však začala pociťovať zvláštne zdravotné problémy, ktorých príčinu si nevedela vysvetliť. Všetko sa to začalo konzumáciou obyčajnej fazuľovej polievky.

Časté závraty, neschopnosť koncentrácie a vysiľujúca únava. A do toho nepríjemne nafúknuté brucho, ktorému zvyčajne predchádzala konzumácia obeda ohriateho v mikrovlnke. Barbaru Cvengrošovú z Bratislavy približne rok znepokojovali zvláštne zdravotné príznaky, ktoré si spočiatku spájala so stresom. Neustále točenie hlavy ju však začalo desiť, najmä, keď sa objavovalo aj počas šoférovania.

Čítajte viac: Doktor Igor Bukovský: Z histamínovej intolerancie sa stala „odkladacia diagnóza“

„Keď mi búšilo mi srdce, myslela som si, že je to zo stresu, ale keď sa k nafúknutému bruchu pridružilo točenie, cítila som sa ako opitá a nevedela som sa na nič sústrediť,“ opisuje Slovenka, u ktorej sa prvýkrát objavili podivné zdravotné príznaky pred vyše rokom, po konzumácii fazuľovej polievky.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

„Len čo som vstala z postele, všetko sa okolo mňa krútilo ako na kolotoči,“ opisuje svoje rána zdravotná sestra, ktorú závraty prinútili podstúpiť viaceré vyšetrenia. „Paradoxne, meno svojej diagnózy som si sama vygooglila na internete,“ dodáva Slovenka. Keď sa dozvedela, že sa na točenie hlavy sťažujú práve ľudia s histamínovou intoleranciou, dala si urobiť krvné testy. Odpoveď bola pozitívna.

Musela dať zbohom obľúbeným potravinám

„Keďže na poruchu neexistujú lieky, mojou jedinou cestou bola zmena stravy a diéta. Musela som prestať konzumovať aj tie potraviny, ktoré som predtým mala veľmi rada,“ priznáva sympatická sestrička. Histamínová intolerancia neodpúšťa prehrešky a konzumácia nevhodnej potraviny spúšťa nepríjemnú obrannú telesnú reakciu. „Keď som v práci jedla baklažán, ktorý mám inak veľmi rada, tak sa mi vždy nafúklo brucho. Takisto sa mi ťažšie dýchalo,“ dopĺňa Barbora Cvengrošová, ktorá musela z jedálnička vylúčiť potraviny s vysokým obsahom histamínu.

Konzumácia citrusov je pre histaminikov riziková. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Konzumácia citrusov je pre histaminikov riziková. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Potraviny musia byť čerstvé

Ako prízvukuje, diéta histaminikov musí byť prísna. Medzi vhodné potraviny patria napríklad zemiaky, brokolica, cibuľa, zelené fazuľky, mlieko, hrušky a jablká, bobuľoviny. Povolená je tiež konzumácia čerstvého mäsa (najmä morčacieho a králičieho, kuracie však nie je vhodné). Jedlo by sa už druhýkrát nemalo zohrievať, nemalo by byť odstáte. „Kupujem iba kváskový chlieb, nie kvasnicový, pretože ten nafukuje. Pečivo však v malom množstve tolerujem len na raňajky, rovnako ako trocha kávy. Niektorí ľudia s histamínovou intoleranciou však na šálku kávy musia zabudnúť úplne,“ dopĺňa.

„Pamätám si, ako mi po konzumácii ryby opuchla polovica jazyka. Histaminici môžu jesť čerstvú rybu, ale musí byť čerstvá a bez vnútorností,“ dodáva. Na zozname zakázaných potravín sú napríklad kvasená kapusta a kyslé uhorky, rajčiny, citrusy, zrejúce syry či alkohol. Problémy môže okrem pitia kávy spúšťať aj zelený čaj.

„Už zopár mesiacov sa snažím dodržiavať diétu, ale stále ešte testujem, ktoré potraviny tolerujem. Zmenila som jedálniček, čomu sa prispôsobila i moja rodina. Jedlo zásadne druhýkrát nezohrievam, varím častejšie a snažím sa nakupovať čo najčerstvejšie potraviny. Niekedy je to však veľmi obmedzujúce, napríklad počas dovolenky,“ priznáva zdravotná sestrička, ktorej sa vďaka úprave stravy zdravotný stav zlepšil: „Váha sa mi ustálila aj nafukovanie brucha sa u mňa výrazne zmiernilo. Vždy, keď zjem niečo nevhodné a mám problém, poviem si, že som síce ,zhrešilaʻ, ale zajtra sa začne nový deň a bude mi lepšie.“

 

Viac o téme: Histamínová intolerancia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9