Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trápi vás časté nočné močenie? Známy urológ prezradil, čo môže signalizovať

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Zvyknete v noci vstávať kvôli návšteve toalety s nutkavým pocitom na močenie? Tento rušivý problém sa nazýva noktúria. Podľa slov známeho bratislavského urológa Igora Bartla môže byť signálom nesprávnych životných návykov.

„Noktúria je stav, keď sa človek v noci jeden alebo viackrát zobudí pre potrebu močiť. Ak sa v noci zobudíte, lebo máte hlad, počujete hluk alebo cítite bolesť,  a pritom sa rozhodnete navštíviť toaletu, noktúriou netrpíte. Noktúriou netrpíte ani vtedy, ak idete na toaletu ráno hneď po prebudení,“ vysvetľuje známy urológ Igor Bartl.

Čítajte viac: Keď štrajkujú obličky: Príznaky môžu pripomínať črevnú koliku, upozorňuje lekár

O probléme hovoríme podľa doktora Bartla vtedy, ak je nočné močenie obťažujúce a z postele nás vyženie dva alebo viackrát za noc. „Noktúria narušuje spánok a môže spôsobiť zvýšenú únavu počas dňa. Výsledkom môže byť zhoršená koncentrácia v práci a pri výkone každodenných aktivít. Nedostatok energie môže ovplyvniť i váš spoločenský život. Nočné močenie je najznámejšie u starších pánov, keď je obyčajne spôsobené benígnym zväčšením prostaty, časté je ale všeobecne u starších ľudí, prípadne pacientov užívajúcich diuretiká, či kombinované lieky obsahujúce diuretiká, prípadne u ľudí s ochorením obličiek,“ dodáva.

Ak sa vás týka noktúria, prvou radou odborníka na jej zvládnutie je úpravu životného štýlu:

  • Dodržiavajte správny spánkový režim: Choďte spať a vstávajte približne v rovnakom čase sedem dní v týždni. Spite toľko, koľko potrebujete, aby ste boli nasledujúci deň čulí a aktívni. Ak spíte príliš dlho, alebo krátko, kvalita spánku sa môže znížiť. Vyhnite sa zdriemnutiu počas dňa. Spite v prostredí bez rušivého svetla a hluku a s príjemnou teplotou.
  • Aby ste sa vyhli nočnému vstávaniu na toaletu, neskoro popoludní a večer pite menej tekutín.
  • Pite aspoň 1-1,5 litra tekutín denne a poraďte sa so svojím lekárom, či toto množstvo môžete zvýšiť.
  • Obmedzte alkohol a kofeín, pretože zvyšujú tvorbu moču a dráždia močový mechúr. Pamätajte, že aj nápoje označované ako bezkofeínové, napríklad čaj, káva alebo sýtené nápoje, môžu nejaký kofeín obsahovať.
  • Vyhnite sa veľkým porciám jedla krátko pred spaním. Niektoré jedlá môžu zhoršovať noktúriu. Pomôcť môže aj obmedzenie konzumácie čokolády a korenistých jedál, najmä večer.
  • Vyhýbajte sa fajčeniu, pretože nikotín je stimulant a môže ovplyvniť váš spánok.
  • Ak to lekár odporúča, pokúste sa čo najdlhšie zadržiavať moč pri pocite urgencie. Vytrénujete si tým mechúr a budete menej často močiť.
  • Zmiernite opúchanie členkov a nôh. Počas dňa sa voda vo vašom tele dostáva do nôh, čo vedie k ich opúchaniu. Tento stav sa označuje ako periférny edém. Keď si na niekoľko hodín ľahnete alebo zdvihnete nohy, tekutina sa vráti do obličiek. Telo sa jej potom zbavuje močením, čo v noci vedie k noktúrii. Ak si popoludní oddýchnete so zdvihnutými nohami, môžete získať viac hodín neprerušovaného spánku v noci.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa slov doktora Bartla je dráždivý močový mechúr ochorením žien, ale i mužov, ktoré môže byť mylne diagnostikované ako zápal močových ciest a môže byť zbytočne liečené antibiotikami. „Samotná noktúria (nočné močenie) je skôr príznakom iných ochorení, ako len izolovanej močovej infekcie,“ zdôrazňuje lekár s dodatkom, že neliečené infekcie močových ciest môžu prejsť do chronického štádia a svojimi príznakmi napodobňovať neinfekčné (napr. urgencia) príznaky.

Syndróm dráždivého močového mechúra

Kvalitu života môže znižovať aj častá návšteva toalety počas dňa. Syndróm dráždivého močového mechúra sa podľa urológa pomerne často vyskytuje u žien v pred aj postmenopauzálnom veku a prejavuje sa nasledovnými príznakmi:

  • Urgencia – životnú pohodu obmedzujúce nutkanie na močenie
  • Polakizúria - časté močenie (≥ 7x/deň)
  • Noktúria – nočné močenie (≥ 1x/noc)
  • Urgentná inkontinencia moču (u 1/3 pacientov), veľakrát vyžadujúca používanie hygienických pomôcok (najmä vložky)

„Častá návšteva toalety počas dňa môže byť príčinou aj jednoduchej infekcie močových ciest, často býva sprevádzaná bolesťou a celkovým dyskomfortom. Problémom sú najmä opakované infekcie močových ciest, ktoré postihujú predovšetkým ženskú populáciu, a to aj v mladšom a hlavne fertilnom veku. Výrazným spôsobom tak limitujú kvalitu života žien, a následne aj ich partnerov. Dlhodobá antimikrobiálna, alebo aj postkoitálna profylaxia je v súčasnosti limitovaná najmä rapídnym nárastom rezistencie na antimikrobiálne liečivá. Stále dôležitejšie miesto zaujíma preto neantimikrobiálna liečba, ktorá môže byť navyše navzájom účelne kombinovaná. Jednou z najnovších terapeutických možností sú aj voľnopredajné liečivá na báze fytoterapie a D- manózy,“ dopĺňa lekár. Výhodou prírodného liečiva je jeho využitie v akútnej fáze liečby infekcie močových ciest aj pri prevencii ich recidív.

  • Močopudné stavy bývajú aj sprievodnou známkou prechladnutia, prípadne zlých diétnych či režimových návykov, ozrejmuje lekár. Preto pri  mikčných problémoch (problémoch s močením) môže pomôcť aj úprava životosprávy:
  • Pite aspoň 1-1,5 litra tekutín denne a poraďte sa so svojim lekárom, či toto množstvo môžete zvýšiť.
  • Pite viac tekutín, ak žijete v teplom podnebí alebo vynakladáte veľa fyzickej námahy.
  • Pite menej pred a počas dlhých ciest.
  • Pite menej pred spaním, aby ste sa vyhli potrebe močenia počas noci.
  • Obmedzte alkohol a kofeín, pretože zvyšujú tvorbu moču a dráždia močový mechúr.
  • Určité jedlá môžu dráždiť močový mechúr a zhoršovať symptómy OAB. Pomôcť môže aj obmedzenie umelých sladidiel, korenistých jedál, citrusových plodov a štiav, kofeínu a sýtených nápojov v strave.
  • Udržujte si zdravú telesnú hmotnosť (váš index telesnej hmotnosti BMI by mal byť 18-25 kg/m2). Zníženie hmotnosti môže pomôcť pri znížení úniku moču.
Viac o téme: Nočné močenieNoktúria
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9