Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Používate farebný alebo parfumovaný toaletný papier? S týmto treba počítať!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zatiaľ čo v minulosti stačilo použiť po veľkej potrebe seno, vodu, trávu, starý textil alebo veľké listy rastlín, dnes si potrpíme na toaletný papier. Nie však len obyčajný. Už si pomaly zvykáme na farebný a parfumovaný toaletný papier.

Ružová, žltá, modrá farba alebo nejaké kresby s príjemnou vôňou. Aj tak dnes vyzerá toaletný papier, ktorý hojne využívame. Berieme ho ako nevyhnutnú súčasť nášho života, preto sa nezvykneme pozastaviť nad tým, aký vlastne kupujeme. Jediný rozdiel medzi voňavým a obyčajným je len ten, že zaplatíme o niečo viac. Je to však skutočne tak?

Čítajte tiež: Stačí jedno uštipnutie komárom a zistíte, ako ste na tom: Toto o vás napovie!

Už v roku 1987 predstavila FDA revolúciu vo farmaceutickom priemysle. Zakázala použitie určitých farieb a vôní po tom, čo sa zistilo, že po vystavení týmto látkam vznikali na zvieratách určité nádory. Je pravda, že od tej doby sa technológie zmenili, no stále sú na mieste veľké obavy v súvislosti s používaním farebného a voňavého toaletného papiera. Chemické látky, ako bielidlá, farbivá a umelé vône nielenže znečisťujú životné zdravie, ale hlavne ohrozujú zdravie!

Rakovina krčka maternice

Málokto by čakal, že má toaletný papier priamy vplyv na ženské reprodukčné orgány! Dokonca môže mať za následok zvýšené riziko vzniku karcinómu krčka maternice.

Rektálne problémy

Ďalší dôvod, prečo dať prednosť obyčajnému toaletnému papieru pred farebným a parfumovaným. Použitie toho voňavého vedie k zápalu a svrbeniu v oblasti konečníka. Je dobré občas si skontrolovať, či nemáte v stolici krv, čo však na farebnom toaletnom papieri nie je moc vidieť, obzvlášť, ak máte červený. Krv v stolici totiž môže signalizovať rakovinu hrubého čreva.

Infekcie močových ciest

Farebný toaletný papier nie je vhodný pre vaginálnu oblasť, ktorú môže dráždiť. Jeho použitie je príčinou infekcií močových ciest.

Farebný toaletný papier nie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Thinkistock.com)

Plesňové infekcie

Kvasinkové infekcie postihujú stále viac žien. Takmer každá sa s nimi stretla aspoň raz vo svojom živote. Kvasinková infekcia sa vo vagíne objaví nielen po užívaní antibiotík, v lete po kúpaní v znečistenom jazere či po nahromadenom strese. Aj farebný toaletný papier môže byť za tým. Odborníci zistili priamu koreláciu medzi použitím farebného toaletného papiera a  touto infekciou. Možno práve preto často navštevujete gynekológa a infekcia sa vám opakovane vracia.

Je nebezpečný?

O toaletnom papieri je čoraz viac diskusií, či je skutočne pre nás zdravý. A to sa dokonca týka aj tých neparfumovaných. Do niektorých sa v priebehu bielenia počas výroby dostávajú nebezpečné toxíny, vrátane dioxínov a furánov, ktoré spôsobujú mnohé zdravotné problémy.

Sú nebezpečné hlavne pre ženy a ich intímne zdravie. Z toaletného papiera sa stáva nepriateľ zdravia hlavne vtedy, ak s ním človek nevie narábať. Treba sa vyhnúť intenzívnemu utieraniu, kedy sa na konečník zbytočne silno tlačí toaletným papierom a utierať sa vždy pohybom spredu dozadu. Podľa niektorých odborníkov by sme dokonca mali dať prednosť bidetu pred toaletným papierom...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9