Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Domov ho poslal s refluxom: Mladý otec (†35) doplatil na príznak, ktorý lekár ignoroval

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Sťažoval sa na problémy s prehĺtaním, no lekár ho odbil, že je príliš mladý na to, aby jeho príznaky naznačovali rakovinu. O pár mesiacov už Ryanovi Greenanovi z Edinburgu nedokázal pomôcť ani ten najlepší špecialista. Posledné slovo mala zákerná choroba.

 

Otec dvoch detí mohol ešte žiť, keby lekár nezobral na ľahkú váhu varovné príznaky, píšu zahraničné médiá. Keď u Ryana Greenana problémy s prehĺtaním pokročili natoľko, že sa nemohol normálne napiť, vyhľadal lekára. Ten ho však považoval za pacienta trpiaceho prílišnou úzkosťou a problém s prehĺtaním vyhodnotil ako neškodný reflux. Povedal mu tiež, že je na rakovinu príliš mladý.

Čítajte viac: Žalostný pohľad na situáciu našich pacientov: Toto najčastejšie trápi Slovákov s rakovinou

O necelé štyri mesiace, tri týždne po oficiálnej diagnóze onkologického ochorenia, Ryan zomrel na rakovinu pažeráka, ktorá metastázovala z krku až do pľúc a pečene. Po smrti mladého Škóta rodina prípad medializovala, aby dala do pozornosti závažný príznak rakoviny, ktorá sa nemusí týkať iba seniorov, uvádza Edinburghnews.scotsman.com.

Pravdepodobnosť úspešnej liečby zvyšuje včasná diagnostika ochorenia. Medzi rizikové faktory rakoviny pažeráka patrí nevhodná strava, vyšší vek, fajčenie a pitie alkoholu. Najčastejšie sa prejavuje v podobe problémov s prehĺtaním. Primárnou formou terapie tejto formy rakoviny je chirurgický zákrok, prípadne tiež chemoterapia alebo rádioterapia.

 

 

Viac o téme: Rakovina pažerákaRyan Greenan
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9