Mäsový priemysel čelí vážnemu podozreniu: Známy konzervant môže mať nežiaduce účinky

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-01-09 06:00:00

Chutí vám klobáska, opečená slaninka či párok v rožku? Tieto potraviny k zdravému životnému štýlu rozhodne nepatria - nielen preto, že pridávajú centimetre v páse. Na zoznam rizikových potravín patria aj kvôli obsahu škodlivých dusitanov. Odborníci ich konzumáciu dokonca prirovnávajú k hrozbe, akou sú pre ľudské zdravie napríklad tabakové výrobky.

Minulý rok v médiách zarezonovala správa o zisteniach slovenskej študentky, ktorá skúmala účinky konzumácie spracovaného mäsa na ľudské zdravie. Prišla na to, že konzervant E250 (dusitan sodný), ktorý sa nachádza v mnohých kupovaných mäsových výrobkoch (šunka, párky, slanina...), môže po tepelnej úprave spôsobovať rakovinové bujnenie v hrubom čreve a likvidovať krvinky.

Čítajte viac: Ďalší dôkaz, odteraz sa zrieknete červeného mäsa: Účinok, ktorý ticho snová pohromu!

Nebezpečné zlúčeniny

Podľa Sky News sa čoraz viac odborníkov prikláňa k názoru, že konzumáciu spracovaných mäsových produktov treba výrazne obmedziť. Po ich tepelnej úprave, napríklad varení, pečení alebo smažení, sa v mäse vytvárajú tzv. nitrozamíny, ktoré patria ku karcinogénnym látkam. Experti veria, že nitrozamíny by mali byť zaradené medzi karcinogény prvej kategórie, kam patria aj alkohol, tabak alebo azbest.

Dusitanom sa v prípade spracovaných mäsových výrobkov nevyhneme – nájdeme ich v slanine, salámach, klobáskach alebo šunke. Okrem samotnej konzervácie produktov vylepšujú chuť a farbu mäsa, a takisto eliminujú výskyt tzv. botulizmu, otravy spôsobenej baktériou Clostridium botulinum. Preto niektorí výrobcovia namietajú, že používanie dusitanov má svoje preventívne opodstatnenie.

Alternatíva existuje už stáročia

Situáciu, ktorá nastala, odborníci prirovnávajú k 90. rokom minulého storočia, keď sa verejne diskutovalo o rizikách fajčenia napriek tomu, že sa tabakový priemysel snažil bagatelizovať pribúdajúce dôkazy o spojitosti fajčenia s rakovinou.

Proti používaniu dusitanov však hovorí aj fakt, že ich možno nahradiť alternatívnymi konzervantmi. Podľa Daily Mail by mohlo byť mäso konzervované napríklad stáročiami osvedčenou metódou – obyčajnou soľou.

 

Fotogaléria


Tagy:
rakovina karcinogén spracované mäsové výrobky dusitan sodný nitrozamín

2019-01-09 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia